Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem mindennek tesz jót, ha hűtőben tároljuk

2024. július 9. 11:40
A nagy hőségben mintha ösztönösen próbálnánk minden élelmiszert begyömöszölni a hűtőbe, pedig vannak alapanyagok, amiknek ez egyáltalán nem tesz jót.

A tekintetem a hőmérőre siklik, máris 27 fok van a lakásban, és ennél még sokkal rosszabb is lesz. Erős a késztetés, hogy minden élelmiszernek látszó tárgyat azonnal bedobjak a hűtőbe – abból baj nem lehet. Vagy mégis? 

Valójában bizonyos élelmiszerek minőségének csak árthat, ha hűtőszekrénybe kerülnek. Ilyen például a paradicsom, ami nagyrészt vízből áll, a víz sűrűségére pedig négy Celsius-fokon a legmagasabb. Ahogy a paradicsomban található víz térfogata a hűtés hatására csökken, a gyümölcs struktúrái sejtszinten roncsolódnak, ami mind az állagára, mind az ízére rossz hatással van. A paradicsomot érdemes szobahőmérsékleten tárolni, és elfogyasztani, mielőtt megromlana. Ugyanez az oka annak, hogy a dinnyét sem érdemes hűtőben tárolni, ez ugyanis az íz rovására megy. 

Illusztráció: Polina Tankilevitch / PexelsIllusztráció: Polina Tankilevitch / Pexels

Hasonlóan kellemetlen következményekkel jár, ha az olívaolaj a hűtőbe kerül: a hidegben ugyanis zavarossá válhat, és az íze is romlik. Itt érdemes megjegyezni, hogy az olajon az sem segít, ha állandóan kéznél van a tűzhely mellett, ugyanis a hő is rontja a minőségét. Szobahőmérsékleten, napfénytől védett helyen érdemes tárolni. Ez egyébként minden más olajfélére is igaz. A méz állaga is csak romlik a hűtőben: a szerkezete kikristályosodik – valójában a mézet nyugodtan hagyhatjuk a polcon vagy az asztalon, hosszú ideig fogyasztható marad, nincs szüksége hűtésre. 

A banán sem kedveli a hideget. Ne feledjük: a banán eleve éretlenül kerül a boltok polcaira, így szüksége is van a hőre, hogy igazán finommá érjen. Ugyanez igaz az éretlen avokádóra is, ami a hűtőben nem képes elérni az ideális állapotát – ha viszont érett gyümölcsöt veszünk, azt már érdemes hűtve tárolni. 

Sokan gyanakodva néznek az UHT tejre, ami hűtés nélkül is hónapokig eláll. Ennek az az oka, hogy a tejet hőkezelésnek vetik alá, vagyis rövid időre olyan hőmérsékletre hevítik, ami elpusztítja a benne élő baktériumokat (ezek bontják le a tejet, ami a romlását okozza). A hőkezelt tejet légmentesen lezárják, így a levegőből nem kerülhet bele újabb baktérium – így nincs, ami rontsa a tej állagát, nyugodtan tárolhatjuk szobahőmérsékleten. Természetesen abban a pillanatban, amikor felbontjuk a dobozt, máris szabad utat engedünk a mikroszkopikus lényeknek a lakomához, így ettől kezdve már elkerülhetetlen, hogy hűtőbe helyezzük az italt. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
8 étel, ami szép csendben tönkreteszi az egészségedet életmód 8 étel, ami szép csendben tönkreteszi az egészségedet Az élelmiszeripar kényelmesebbé tette az életünket: elég csak levenni valamit a polcról, bedobni a mikróba, és már kész is a vacsora. Csakhogy ennek a kényelemnek komoly ára van. A feldolgozott élelmiszerek tele vannak tartósítószerekkel, cukorral, mesterséges ízfokozókkal és más adalékokkal, amelyek hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. 2025. március 20. 19:56 A hormonok tánca: mi történik a testedben szex közben? életmód A hormonok tánca: mi történik a testedben szex közben? A szexuális együttlét amellett, hogy fizikai élmény, bonyolult hormonális folyamatok sora is, amely hatással van az érzelmekre, a kötődésre és az általános egészségi állapotra. Az orgazmus és az intimitás során felszabaduló hormonok befolyásolják a stressz-szintet, az immunrendszert, a szív- és érrendszeri állapotot, valamint a párkapcsolati dinamikát.  2025. március 17. 11:43 Az egyre népszerűbb dubai csokival érdemes óvastosnak lenni! életmód Az egyre népszerűbb dubai csokival érdemes óvastosnak lenni! ​A német élelmiszer-ellenőrző hatóságok riasztó eredményeket tettek közzé a dubaji csokoládék vizsgálata után. Az Észak-Rajna–Vesztfáliában tesztelt, Törökországból, az Egyesült Arab Emírségekből és Jordániából származó minták 96%-a nem felelt meg az előírásoknak. A német gyártású dubaji csokoládék sem szerepeltek sokkal jobban: 38%-uk megbukott a teszteken, és egy düsseldorfi vizsgálat kimutatta, hogy a tíz tesztelt termékből kettő magas penészméregszintet tartalmazott. 2025. március 17. 11:42 Mennyi alvásra van szüksége a gyerekeknek, és miért olyan fontos? életmód Mennyi alvásra van szüksége a gyerekeknek, és miért olyan fontos? A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás kulcsfontosságú a gyermekek egészséges fejlődése szempontjából. A modern életmód azonban gyakran nem támogatja az alvásigény kielégítését, ami hosszú távú negatív következményekkel járhat. Tudományos kutatások szerint a megfelelő alvás segíti a növekedést, támogatja az agyi fejlődést, és jelentős hatással van az immunrendszerre és a mentális egészségre is. 2025. március 13. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.