Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

EURO-2024: Spanyolország negyedszer, Anglia először diadalmaskodhat

2024. július 12. 13:24 // Forrás: MTI
A spanyol labdarúgó-válogatott rekordot jelentő negyedik alkalommal hódítja el az Európa-bajnoki trófeát, ha vasárnap este legyőzi a berlini döntőben a legutóbbi kontinenstornán ezüstérmes és története első diadalára készülő Angliát.

A június 14-én kezdődött németországi viadalon látottak alapján az egyenes kieséses szakasz két ágáról két, egymástól nagy mértékben eltérő játékfilozófiával rendelkező csapat jutott a fináléba, amely részben ezért is komoly izgalmakat ígér.

A spanyolok nagy iramú, közönségszórakoztató és még a semleges szurkolók számára is sokaknak szimpatikus futballal rukkoltak elő, csoportjukban mindhárom mérkőzésüket megnyerték, majd a nyolcaddöntőben Georgiát 4-1-re, a nyolc között a házigazda németeket hosszabbításban 2-1-re, az elődöntőben pedig a világbajnoki ezüstérmes franciákat ugyancsak 2-1-re verték.

Ezzel szemben a Gareth Southgate szövetségi kapitány által irányított és sokat kritizált angolok egy győzelemmel és két döntetlennel végeztek csoportjuk első helyén, majd a szlovákok elleni nyolcaddöntőt Jude Bellingham 95. percben szerzett látványos góljával mentették hosszabbításra, hogy aztán a ráadás első percében Harry Kane beállítsa a 2-1-es végeredményt. A negyeddöntőben szintén hosszabbításra kényszerültek Southgate tanítványai, sőt, Svájccal szemben egészen a tizenegyespárbajig jutottak, ott pedig a Háromoroszlánosok voltak pontosabbak. A Hollandia elleni elődöntőben gyakorlatilag először kényszerült rá Anglia arra, hogy valóban futballozzon, és kiderült, hogy a szigetországi együttes erre is képes: hiába kerültek hátrányba Bellinghamék már a 7. percben, Kane 11-esből hamar egyenlített, majd a csereként pályára küldött Ollie Watkins a 91. percben a döntőbe lőtte Angliát. Southgate csapata ráadásul valóban játszott is, így talán az addig elégedetlenkedő drukkereit is sikerült maga mellé állítania.

A spanyol csapat ünnepli győzelmét a németországi labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjében játszott Spanyolország - Franciaország mérkőzés után a müncheni Allianz Arénában 2024. július 9-én. Spanyolország 2-1-re győzött, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon. MTI/Koszticsák SzilárA spanyol csapat ünnepli győzelmét a németországi labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjében játszott Spanyolország - Franciaország mérkőzés után a müncheni Allianz Arénában 2024. július 9-én. Spanyolország 2-1-re győzött, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon. MTI/Koszticsák Szilár

Luis de la Fuente szövetségi kapitány spanyol válogatottja ugyanakkor legalább annyira eltökélt a trófea megnyerését illetően, mint a rivális. Az ibériai együttesben az ifjú tehetségek lendülete és képességei egyelőre nagyszerű elegyet alkotnak a tapasztaltabb társak rutinjával és magabiztosságával.

Spanyolország a németekkel holtversenyben vezeti az Eb-címek örökranglistáját három-három diadallal, így a negyedik rekordot jelentene számára. Az elődöntőben a franciáknak betaláló és ezzel az Eb-k történetének legfiatalabb gólszerzőjévé előlépő Lamine Yamal szombaton ünnepli 17. születésnapját, a fináléban pedig a legfiatalabb futballista lehet, aki világesemény (vb, Eb) döntőjében pályára lép. Csapattársa, Jesús Navas ugyanakkor a legidősebb játékos lehet egy Eb fináléjában 38 évesen és 236 naposan, az eddigi csúcsot a német Jens Lehmann tartja, aki 38 évesen és 232 naposan védett a 2008-as, épp Spanyolországgal szemben elbukott döntőben.

A másik oldalon Kane válhat rekorderré, ha gólt szerez a berlini mérkőzésen. A Bayern München csatára egyelőre Alan Shearerrel holtversenyben az Eb-k történetének legeredményesebb angol játékosa, de ha betalál a spanyoloknak, akkor az már a nyolcadik gólja lesz kontinensviadalon.

Ami a várható összeállításokat illeti, egyedül a spanyoloknál van egy komoly hiányzó, mégpedig Pedri, aki a németek elleni meccsen sérült meg. Az ő helyettesítését azonban eddig is remekül oldotta meg Dani Olmo: az RB Leipzig középpályása - Gulácsi Péter és Willi Orbán klubtársa - a nyolcad-, negyed-, és elődöntőben is eredményes volt, ráadásul jó eséllyel pályázik a torna Aranycipőjére is. Az azonos gólszámmal állók között ugyanis a gólpasszok rangsorolnak, Olmo pedig a három találata mellett kettőt készített elő, míg a hozzá hasonlóan egyelőre háromgólos Kane gólpasszal még nem jelentkezett az Eb-n. Az angoloknál Gareth Southgate a legerősebb kezdőcsapatot küldheti pályára a berlini Olimpiai Stadionban.

A szigetországiak számára ráadásul plusz reményt adhat, hogy a sportstatisztikákkal foglalkozó Gracenote kimutatása szerint eddig három válogatott - a Szovjetunióé, Németországé, valamint Spanyolországé - volt képes két egymás utáni Eb-n döntőt vívni, de egyikükkel sem fordult elő, hogy mindkettőt elveszítse. Anglia a 2021-ben - részben Budapesten - rendezett kontinensviadalon, a Wembley Stadionban rendezett fináléban tizenegyespárbajban maradt alul Olaszországgal szemben.

A két válogatott 27. alkalommal játszik egymás ellen, ezek közül 13 mérkőzést az angolok, 10-et pedig a spanyolok nyertek, míg négy találkozó döntetlennel zárult. Legutóbb a Nemzetek Ligája 2018/2019-es kiírásának csoportkörében csaptak össze egymással és a Wembley-ben a spanyolok 2-1-re nyertek, míg Sevillában Anglia győzött 3-2-re. Európa-bajnokságon legutóbb 1996-ban játszottak egymással a felek, az akkori negyeddöntős meccsük 0-0-val zárult, tizenegyespárbajban pedig az angolok jutottak tovább.

Ha Anglia ezúttal sikerrel jár a fináléban, akkor a 11. ország lesz, amely Európa-bajnokságot nyer. Vb-t és Eb-t is eddig négy nemzetnek, az olasznak, a németnek, a spanyolnak és a francinak sikerült nyernie, az 1966-ban világbajnok angolok így ehhez ötödikként csatlakozhatnak.

A berlini Eb-döntő vasárnap 21 órakor kezdődik a francia Francois Letexier sípjelére. Az összecsapást az M4 Sport élőben közvetíti.

A várható kezdőcsapatok:

Spanyolország: Unai Simón - Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella - Rodri, Fábián Ruíz - Yamal, Olmo, Williams - Morata
Anglia: Pickford - Walker, Stones, Guéhi - Saka, Mainoo, Rice, Shaw - Bellingham, Foden - Kane

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.