Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese

2024. július 18. 22:55
Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön.

A rendezvényre elsősorban környezetvédelemmel és fenntarthatósággal foglalkozó európai uniós szakdiplomatákat vártak a magyar uniós elnökség keretében, akik egy interaktív, élménygazdag programon keresztül ismerkedhettek meg a Pannon Egyetem tevékenységével ezen a területen. 

dr. Abonyi Jánosdr. Abonyi János

A megjelenteket dr. Abonyi János rektor köszöntötte, hangsúlyozva: a Pannon egy közepes méretű egyetem, ami mégis szignifikáns szerepet játszhat a fenntarthatóság előremozdításában. Az intézményvezető kifejezte reményét, hogy a nap tapasztalatai hozzájárulhatnak a résztvevők munkájához is. Ezt kívánta az egybegyűlteknek dr. Farkas Helga környezetvédelmi szakdiplomata is, aki szerint a konferencia egyik fő haszna a kapcsolatépítés lehetősége a vendéglátó intézmény és a résztvevők számára is. 

A nyitóelőadást dr. Gelencsér András, az Éghajlatváltozás Nemzeti Laboratórium vezető kutatója prezentálta. A kutató szerint a valóság éles ellentétben áll azzal a tömeges illúzióval, amit a nagyvállalati és politikai kommunikáció teremt. Egyszerű, könnyen fogyasztható üzenet a klímaváltozást a szén-dioxid-kibocsátásra redukálni, és azt állítani, hogy a kibocsátás beszüntetésével minden problémánk elillanna, boldogan élnénk, míg meg nem halnánk. Ez a tündérmesék világa – jegyezte meg Gelencsér. Mint mondta, az ITCC jelentése szerint egyáltalán nem csökkent a CO2-kibocsátás a párizsi egyezmény elfogadása óta, egyáltalán nem a dekarbonizáció útján járunk. Nem is tehetnénk: a megújuló energiaforrások kiaknázásához szükséges eszközöket a jelenleg rendelkezésre álló, fosszilis energiaforrásokkal működtetett infrastruktúrával kellene legyártanunk, és még ha ezt meg is tennénk, a legszennyezőbb iparágakban: a repülésben, a tengeri szállítmányozásban vagy a hadiiparban – még csak távlati kilátásban sincs kibocsátásmentes alternatíva. Számottevő nagyságrendben soha nem leszünk képesek elektromos meghajtású repülőgépekkel közlekedni, vagy a hadsereget ilyen alapon működő eszközökre átültetni. 

dr. Gelencsér Andrásdr. Gelencsér András

A kutató szerint a Föld nyersanyagforrásainak kimerülésére nem jelent megoldást az űrbányászat, hiszen jelen pillanatban az is komoly nehézséget okoz, hogy eszközökkel leszálljunk a Holdon – és ez még csak a leszállás; az, hogy kialakítsunk állandó kitermelést és azt megbízhatóan vissza is tudjuk szállítani a Földre skálázható mértékben, attól borzasztó távol állunk. 

A rendezvény résztvevői a nap további részében bejárhatták és megismerhették a Pannon Egyetem fenntarthatósággal, körforgásos gazdálkodással, környezetvédelemmel foglalkozó egységeit, illetve szekcióüléseken vehettek részt olyan témákban, mint a zöldtechnológiák, a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárásra való felkészülés, a hulladékkezelés problémái, a vízzel kapcsolatos kérdések vagy a fenntarthatósággal kapcsolatos kommunikáció és oktatás. 

Kapcsolódó cikk
A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó
Gelencsér András akadémikus, vegyész-légkörkutató kilenc év után elbúcsúzott a rektorságtól, és a tudományos pályán maradva újabb célokat fogalmazott meg. Az elmúlt időszakról, rektori kihívásokról, nehézségekről, és arról is mesélt, hogy miként képzeli el a jövőjét. Gelencsért az elmúlt években igencsak sokan kérdezték már arról, milyen veszélyek fenyegetik a bolygónkat, most arra is választ kaptunk, létezik-e egyéni megoldás arra, hogy visszafordítsunk bizonyos folyamatokat, amelyeket az éghajlatváltozás okoz.
Schöngrundtner Tamás
Vámosi Patrik
további cikkek
Elkezdődött a tanév a 75 éves Pannon Egyetemen Pannon Egyetem Elkezdődött a tanév a 75 éves Pannon Egyetemen A Gazdaságtudományi Kar és Mérnöki Kar közös ünnepségével indította a tanévet az idén 75 éves Pannon Egyetem szerda délelőtt. 2024. szeptember 4. 13:52 Ősszel érkezik a Pannon Egyetem új filmje, a Planet Hope Ősszel érkezik a Pannon Egyetem új filmje, a Planet Hope A tavaly nagy sikerrel bemutatott There is no Planet B című klímaszorongásról szóló filmnek egész estés folytatása következik, a Planet Hope. A már most hét nemzetközi díjjal bíró másfél órás alkotást, ahogy a There is no Planet B-t is Elekes Gergő és Horváth Virág rendezte. A film a Pannon Egyetem felkérésére készült, az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Labor társadalomtudományi alprojektjeként, András Ferenc egyetemi docens vezetésével. A film egyik főszereplője a saját magát alakító újságíró, Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője. Őket kérdeztük a film részleteiről. 2024. augusztus 26. 21:25 A jövő mérnökeiért a Polinszky Tehetséggondozó Program A jövő mérnökeiért a Polinszky Tehetséggondozó Program A Pannon Egyetem elkötelezett amellett, hogy már a tanulmányok kezdetétől támogassa hallgatóit tehetségük kibontakoztatásában és magas színvonalú tudományos és szakmai karrierjük megalapozásában. Ennek érdekében a Mérnöki Kar Polinszky Tehetséggondozó Programja számos alprogramot kínál, melyek a középiskolás diákoktól a doktorandusz (PhD) hallgatókig terjedően biztosítanak széleskörű lehetőségeket a tehetséggondozásra. Dr. Valiskó Mónika egyetemi docenssel beszélgetve mélyebb betekintést nyerhettünk ezekbe az alprogramokba, és arról is tájékoztatást kaptunk, miként támogatják a különböző szinteken tanuló diákok és hallgatók szakmai és személyes fejlődését. 2024. augusztus 29. 14:50 Ismét megérkeztek a Balatonra a jövő versenyhajói Pannon Egyetem Ismét megérkeztek a Balatonra a jövő versenyhajói Idén másodszor hozta el a Pannon Egyetem Európa egyik leginnovatívabb hajóversenyét Balatonalmádiba. A pénteken induló háromnapos CoreComm -Pannon Egyetem Solar Boat Challenge futamokon a kontinens egyetemeinek saját fejlesztésű napelemes hajói küzdenek meg egymással a Balaton hullámain, köztük a veszprémi egyetem csapatával is. 2024. augusztus 23. 13:39

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.