Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Műfű kültérre - miért jó ötlet?

2024. július 22. 9:55

Míg korábban inkább városokban találkozhattunk műfűvel, addig ma már egyre elterjedtebb a vidéki környezetben is. Több helyzetben is praktikus döntés lehet, így ez egyáltalán nem meglepő: akár a kertbe, a teraszra vagy a medence alá szeretnénk, esztétikus végeredményt kaphatunk, ami emellett kevés gondozást is igényel. 

A műfű használatának előnyei

Napjaink rohanó életvitele mellett előtérbe kerülnek az olyan praktikus megoldások a házunk táján, amelyekkel időt takaríthatunk meg, ugyanakkor nem kell lemondanunk arról a megjelenésről sem, amelyet alapvetően elvárnánk. Talán a leginkább érintett terület ebben a kert, hiszen ahhoz, hogy szép, gondozott legyen, rengeteg energiát és időt kell belefektetnünk. 

A műfű kertbe történő lerakása segíthet nekünk abban, hogy ne kelljen nélkülöznünk a pázsit adta élményt, ugyanakkor sok-sok időt megspórolhatunk azzal, hogy alig igényel némi karbantartást. 

A gyomlálás, fűnyírás, gyepszellőztetés feladatait elfelejthetjük vele, és a vízdíjunk is kevesebb lesz, mivel nem kell rendszeresen locsolni ahhoz, hogy szép zöld legyen egész évben. Allergiával küzdőknek nem kell hosszasan ecsetelni a műfű előnyeit: ők úgy élvezhetik a selymes tapintású pázsit érzését, hogy közben nem kell aggódniuk a termelődő pollen miatt.

Többféle műfű közül választhatunk, tartósság, ellenállóság szempontjából is eltérőek lehetnek, hiszen egyes termékek kifejezetten arra vannak kifejlesztve, hogy megbirkózzanak a háziállatok által okozott nagyobb igénybevétellel. 

Karbantartás

Mint mindent, így a műfüvet is szükséges karbantartani, ha nem szeretnénk, hogy idő előtt elhasználódjon és tönkremenjen. Azonban ez korántsem jár akkor munkával, mintha élő gyepről lenne szó. 

A karbantartás elsősorban az időszakos takarítást jelenti, ha nem akarjuk, hogy gondozatlannak tűnjön. Először - a műfűvel borított terület méretétől függően - porszívózzuk ki, vagy lombseprűvel szedjük össze a belehullott faleveleket és egyéb, oda nem illő dolgokat. Ezt követően vizes felmosóval töröljük át, vagy ha nagyobb részt fed, akkor slaggal locsoljuk át. Ezzel nem csupán megtisztítjuk, hanem frissebbnek, üdébbnek is fog tűnni tőle. 

Fontos, hogy már a lerakásnál alapozzuk meg a későbbi karbantartások megkönnyítését, azaz gondosan ügyeljünk a megfelelő rétegrend kialakítására. Ezzel megelőzhetjük, hogy később pocsolyák alakuljanak ki, és megoldjuk vele a vízelvezetés kérdését. 

A műfüvek élettartama

Amennyiben rendszeresen gondoskodunk a karbantartásáról, akkor a jobb minőségű műfű élettartama 10-15 év is lehet. Rá nincs hatással sem a fagy, sem az UV-sugárzás, de még a vakond és az egyéb kerti látogatók sem tudnak kárt tenni benne. 

Ha azt szeretnénk, hogy úgy is nézzen ki 10-15 évig, mint a valódi, akkor időnként érdemes borzolgatni, azaz száliránnyal ellentétesen átsepregetni. 

A kültéri műfű használata nagyban megkönnyítheti életünket, ehhez csupán néhány apró dologra kell odafigyelnünk. Azt a kevés gondoskodást pedig, amit igényel, gazdagon meg fogja hálálni.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.