Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A '96-os veszprémi özönvíz krónikája - 'Mintegy fél órán át mintha dézsából öntötték volna a vizet'

2024. augusztus 3. 2:27
"Mintegy fél órán át mintha dézsából öntötték volna a vizet, s jég is hullott a belvárosban. Ugyanakkor szemtanúk szerint a Dózsavárosban egyetlen csepp sem hullott a flaszterra." 1996. augusztus 3-án a szeszélyes időjárás több tízmilliós károkat okozott Veszprémben, amit Kovács Győző, helytörténeti kutató és meteorológus elevenít fel írásában.

Szinte özönvízszerű eső ömlött 1996. augusztus 3-án, szombaton a városra. Úgy megeredtek az ég csatornái, hogy sokan azóta is emlegetik azt a napot. (Fél óra alatt 78 milliméter csapadék zúdult a városra.) Főleg a megyeszékhely déli része, az Almádi és a Füredi út közötti terület sínylette meg az elemek „játékát”. A vízzáró gát egyszerűen nem bírta a nyomást; a csapadékelvezető csatornák pedig nem győzték nyelni a vizet. Vagy éppen az út közepén összegyűjtött hordaléktól bedugultak… Hatalmas tömegű víz és iszap zúdult a mélyebben fekvő területekre, elárasztva pincéket, garázsokat, de volt, ahol a lakásba is beömlött. A víz és hordalék elpusztított minden útjába kerülő berendezési tárgyat, épületkárok is keletkeztek. Tönkrementek szekrények, ajtók, leáztak falburkolatok, tapéták, leestek csempék. Természetesen a kiskertek sem bírtak a hordalékkal, komplett veteményesek, paradicsom- és paprikaültetvények semmisültek meg. – írta a Veszprémi 7 Nap 1996. augusztus 16-án.

Mintegy fél órán át mintha dézsából öntötték volna a vizet, s jég is hullott a belvárosban. Ugyanakkor szemtanúk szerint a Dózsavárosban egyetlen csepp sem hullott a flaszterra. Mindenesetre Veszprémben több száz pince beázott, több tízmillió forintra tehető a kár.

A helyenként jéggel vegyes áradás nyomán mintegy 3 – 4 ezer köbméter vizet távolított el 23 tűzoltó 6 fecskendővel, 8 szivattyúval 5 órányi idő alatt. Rendkívülivé vált a helyzet a Petőfi Színháznál, ahol a gazdasági épületrészben helyenként 50 – 80 centiméter mély iszapos víz örvénylett. Ide katonákat is ki kellett vezényelni. Komoly vízbetörést regisztráltak a zeneiskola alagsorában, a Laczkó Dezső Múzeumban, míg a megyeszékhely mélyebb fekvésű részein – az Almádi úton, a Baláca utcában és a Füredi úton – ugyancsak jelentős volt a vízelöntés. – írta a Napló 1996. augusztus 5-én.

A cikkben leírták akkor, hogy szombat délutáni felhőszakadás jelentős károkat okozott a veszprémi Petőfi Színház üzemépületében és raktárában. Vándorfi László igazgata elmondta, hogy a színházépület a város egyik legalacsonyabb pontján áll, és a lezúduló víztömeget a környék csatornarendszere képtelen elvezetni. A szombati heves zápor után egy órával a szennyvízzel keveredett iszapos csapadék megállíthatatlanul ömlött az épületbe. Az áradat negyven centiméter magasan hömpölygött az irodákban és a folyosókon. A teakonyhában például megemelte a hűtőszekrényt, mely kiszakította az ajtót és valósággal „úszott” a folyosón.

A helyiségekben pénz, irodaeszközök, iratok, szerződések, számlák, archívumi anyagok, fotók semmisültek meg, illetve komolyan károsodtak. A telefonközpont és az elektromos hálózat is megrongálódott. A raktárban díszletek, jelmezek, kellékek mentek tönkre. A színházban a váratlan elöntés előtt felújító próba folyt, melynek résztvevői azonnal visszajöttek és megkezdték a mentést. Később a szabadságról visszahívott alkalmazottak is bekapcsolódtak a munkába, és szombat óta dolgoznak a károk elhárításán. – írta a Napló 1996. augusztus 6-án, kedden.

Kovács Győző
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.