Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Toldi is megküzdött vele, aztán kipusztították, most viszont ismét benépesítette a magyar erdőket

2024. augusztus 3. 11:39
1942-ben kilőtték az utolsó egyedet is, viszont a délszláv háború miatt ismét megjelent Magyarországon az aranysakál, vagy más nevén a nádi farkas. Ma körülbelül hatvanezer példány élhet a magyar erdőkben, többek közt a Bakonyban is.

Évtizedekig azt gondolták a tudósok, hogy az aranysakál kihalt Magyarországról és sokáig valóban így lehetett, viszont a délszláv háború rávilágított, hogy nem csak az emberek menekülnek el a borzalmak elől egy területről, hanem a vadvilág is.

Először az ország délnyugati területéről, a Dráva környékéről jelentették, hogy látták a rókához hasonló állatot, majd innen gyakorlatilag Magyarország összes erdőjébe eljutottak a Mátra és a Bükk hegyvidékes részeit leszámítva.

Az aranysakál hivatalosan a kutyafélék családjába tartozik és sokan összetévesztik a rókával fejformája miatt, holott a sakálnak hosszabbak a lábai és bundája is inkább barnás ellentétben a róka vöröses színével, arról nem is beszélve, hogy kétszer akkorára is meg tud nőni, mint vöröses társa. A köznyelvben nádi és réti farkasként, toportyánként és csikaszként is szokták emlegetni.

fotó: Völgyi Sándorfotó: Völgyi Sándor

Az emberre nem jelent komolyabb fenyegetést, habár Arany János a Toldiban hosszan ír arról, ahogy a főhős megküzd egy ilyen állattal. A háziállatokra viszont veszélyes és főleg a Somogyban komoly károkat is okoztak már. A védekezést tovább nehezíti, hogy a toportyánok gyakran párban, vagy kisebb csoportban járnak vadászni, ha pedig egyikük csapdába kerül, azt a többiek megjegyzik és elkerülik azt a helyet, valamint megjegyzik a csapdákat is. Ugyanez igaz a vadászatára is, ha kilőnek egy aranysakált, de társa megmenekül, akkor a többi állat között „híre megy” hogy kerüljék el azt a területet.

Az aranysakálok jól érzik magukat Magyarországon. Az Agrártudományi Egyetem szakemberei ma 40-50 ezer közé teszik a számukat a hazai erdőkben, növekedési ütemük pedig negyven százalékos évente, a vadászati társaságok ezért elkezdték szabályozni az állományt, főleg mert természetes ellensége sincs a vadonban.

vehir.hu
további cikkek
Búcsúzik a képviselő-testület közélet Búcsúzik a képviselő-testület Utoljára ülésezett a 2019-ben megválasztott képviselő-testület csütörtökön a Városháza Kossuth termében. tegnap 16:55 A munkakeresők vágynak a visszajelzésre jelentkezés után, ez azonban gyakran elmarad A munkakeresők vágynak a visszajelzésre jelentkezés után, ez azonban gyakran elmarad A legtöbb munkavállalót zavarja, ha nem kap visszajelzést az állásjelentkezésére, ami gyakran bizonytalanságot szül. Ennek okát akadnak, akik magukban, a leadott pályázat gyenge minőségében látják vagy abban, hogy ők maguk nem voltak szimpatikusak a vállalatnak - derül ki a Profession.hu friss, reprezentatív felméréséből. A jó jelöltélmény és a vállalat pozitív munkaadói hírnevének fenntartása miatt viszont fontos odafigyelniük a cégeknek a visszajelzésekre. 2024. szeptember 25. 15:18 Elindul a munka, hogy 2026-ban Veszprém lehessen Európa sportrégiója Elindul a munka, hogy 2026-ban Veszprém lehessen Európa sportrégiója Közismert cél, hogy Veszprém önkormányzata megpályázza a 2026-os európai sportrégió címet. A folyamat első lépését csütörtökön tette meg a közgyűlés, amikor elindította a pályázat összeállítását célzó munkafolyamatot. tegnap 14:58 A Duna teljes magyarországi szakaszán megindult az apadás árvíz A Duna teljes magyarországi szakaszán megindult az apadás Bár az árhullám csúcsa kedd éjjel elhagyta az országot, és két hét után a Duna teljes magyarországi szakaszán megindult az apadás, Baja és Mohács térségében továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szerdán reggel a Kossuth rádióban. 2024. szeptember 25. 8:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.