Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém pillanatképeken - talán már Te is ültél a művész helyén

2024. augusztus 4. 10:19
Egy igazi veszprémi mindig gyönyörűnek látja a várost, vagy legalább elismeri, hogy van Veszprémnek valami varázslatos bája, amit igazán csak az itt élők ismernek. Tudjuk hol vannak a titkos borostyános lépcsők, örülünk, ha utazásból hazatérve megpillantjuk a húsz emeletes tornyát, mert tudjuk, hogy otthon vagyunk: ezeket az apró érzéseket és pillanatokat örökítette meg Bernáth Dániel is rajzain.

A képek visszaadják az igazi lokálpatrióta érzést: én is így ismerem a várost, nahát én is ültem már ugyanitt, és néztem ugyanerre az épületre - csak talán nem ugyanúgy.

Egy művészi szem sokat ad hozzá az élet kis dolgaihoz, kiszínezi őket, más oldaláról mutat be nekünk valamit, amitől a valóságban is egy kicsit szebbnek látjuk a dolgokat. Dániel nem hivatkozik magára művészként, de azt mondja, annál sokkal jobban szeret rajzolni, minthogy egyszerűen hobbinak hívja.

Az életben talán csak ezt szereti úgy igazán csinálni, és ehhez is ért a legjobban - elmondása szerint.

,,Veszprémben születtem, de alsóörsi lakos vagyok. Családi vonás a művészi véna, ha létezik ilyen..de ezen mindig viccelődünk, mert valójában nem tudjuk megfejteni, hogy melyik szülőtől kaptuk, teljesen más területen dolgoznak. Apám szerint Bernáth Aurél 20. szàzadi festőművész rokonai vagyunk, azért ezt is megmosolyogjuk, de nem lehetetlen” - meséli, ha a kezdetekről kérdezzük.

Kiskora óta rajzol, de nem megélhetésből, neki ez teljesen másról szól, őszinén szeret alkotni. A jövőben szeretne porcelánfestéssel és tetoválással foglalkozni, addig is az urban sketching műfaja, ami igazán közel áll hozzá, és aminek ezeket a képeket is köszönhetjük.

Talán ez az igazi művészet lényege, nem kell többet belelátni, mint amit a művész is gondolt, elég annyi, hogy veszprémiként jó érzéssel tölt el, ha a városunk így megihlet valakit, még úgyis, hogy egy élet köti ide. Nem az unalmast látja, és nem a hibákat, hanem azt, amitől széppé és érdekessé válik.

,,Az urban sketch, azaz a városrajz lényege, hogy kültéri helyeket, épületeket elevenítsünk meg a papíron. Ahogyan a „sketch” szó is mutatja, ez egy nagy vonalakban, vázlatos stílusban elkészített rajz. Tehát nem kell tökéletesen visszaadunk azt az utcaképet, épületet, ami előttünk van, hiszen ebben a rajztechnikában van egyfajta „gondolatiság”, amely azt jelenti, hogy eltérhetünk a valóságtól, ugyanis inkább az a fontos, hogy a rajzos látvány legyen szép a szemnek" - definiálja a stílust a DesignAkadémia. 

Balogh Dóra
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.