Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. október 26. Dömötör
Veszprém
11°C
2024. október 26. Dömötör
Veszprém
11°C

Sárkányhajóban versenyzett egymással a Veszprémi Érsekség, a rendőrség és a Pannon Egyetem is

2024. augusztus 10. 10:54
Kétszázötven kilós hajókat mozgattak több, mint háromszáz fő, profik és amatőrök egyaránt a pénteki nap folyamán Balatonfüreden: első alkalommal, augusztus 9-én rendezték meg az I. Országos Rendőr Amatőr Sárkányhajó Fesztivált.

A rendezvény célja nem csupán a sportág népszerűsítése volt, hanem többek között a rendőrségi közösség összekovácsolása, valamint a fiatalok aktív életmódra ösztönzése.

A sárkányhajózás ősi sportág, amelynek gyökerei több ezer évre nyúlnak vissza Kínában. Eredetileg vallási és kulturális ünnepségek részeként zajlottak versenyeik, amelyek célja a közösség összetartása és az istenek kegyének elnyerése volt. A megnyitón Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes, a rendezvény megálmodója és egyik szervezője is felidézte az ősi kapcsolatot: emlékeztetett, az idei év a kínai horoszkóp szerint a sárkány éve, a sárkány pedig az erő, az intelligencia és a kitartás szimbóluma, melyek jellemzik a fesztivál résztvevőit napi munkájukban is.

A modern sárkányhajózás formájában a 20. század végén terjedt el világszerte, és azóta nemcsak Kínában, hanem számos országban, így Magyarországon is népszerűvé vált. A sportág hivatalos nemzetközi szövetsége, a Dragon Boat Federation 1995-ben alakult meg, amely felügyeli a versenyeket és megfogalmazza a szabályokat.

A fesztiválra 17 csapat nevezett, köztük sok amatőr is, akik között izgalmas és szoros küzdelem alakult ki. Az esemény célja nemcsak a versenyzés, hanem a csapatépítés és egyben az élmények megosztása is volt. A versenydíjakat Dékány Balázs rendőr dandártábornok, Anda György rendőr ezredes, Vancsura Miklós rendőr alezredes és Böröcz István ügyvezető igazgató adták át az esemény végén. A rendezvényt a Készenléti Rendőrség zenekarának előadása színesítette, ami csak tovább fokozta a hangulatot.

A 17 csapatban voltak olyanok, akik már a márciusi Balatonfüredi Sportuszodában az I. Veszprémi Rendvédelmi és Közigazgatási medencés Sárkányhajó Versenyen, vagy másnéven a ”Közig Vándorkupán” is részt vettek – ott a Pannon Egyetem csapata távozott győztesként -, de voltak új, merész vállalkozók is, mint például a Veszprémi Érsekség, ahol az egyik hajóban még Udvardy György érsek is versenyzett.  

Ficsor Karolina r. alezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőrkapitányság kapitányságvezetője az esemény során elmondta: „Ez az esemény nemcsak a versenyről szól, hanem arról is, hogy közösséget alkotunk, és együtt ünnepeljük a sport varázslatát.” A fesztivál különösen fontos volt a fiatal generációk számára, mivel a Főnix Egyesület csapata, amely U18-U24-es sportolókból állt, meg is nyerte végül a versenyt.

A résztvevők között olyan amatőr csapatok is indultak, akik még sosem ültek sárkányhajóban, ami izgalmas kihívásnak bizonyult számukra. Ficsor Karolina szenzációs pillanatként emelte ki, hogy az újdonság ellenére a verseny végén mindenki pozitív élménnyel gazdagodva szállt ki a hajóból.

,,Valódi közösségi élmény részesei lehettünk, az együtt eltöltött idő és a sport öröme volt a lényeg.” Az alezredes hangsúlyozta: „A sportág nemcsak fizikai aktivitás, hanem egy életforma is.” A csapatok dinamikájának köszönhetően a verseny szellemisége és az összetartás ereje mindenkit magával ragadott, a közös evezés, a közös ritmus megtalálása és a csapatmunka élménye összekapcsolta a résztvevőket.

Bár voltak olyan csapatok, akik már korábban is eveztek, a verseny folyamán több esemény is érdekes fordulatokat hozott. Az egyik hajó dobosa például elvesztette az egyensúlyát, és a dob beesett a hajóba, amely szintén jól tükrözte a rendezvény szellemiségét: a csapatoknak együtt kellett megküzdeniük a váratlan helyzetekkel.

Az I. Országos Rendőr Amatőr Sárkányhajó Fesztivál óriási sikert aratott, és a szervezők már most tervezik a következő évi eseményt, amely várhatóan még több résztvevőt vonz. Az alezredes kiemelte: „Szeretnénk bővíteni a megcélzott korosztályokat; a sárkányhajózás mindenki számára nyitott, fiataloktól az idősekig.”

Az idei fesztivál nemcsak a csapatok látványos teljesítményeit, hanem a közösség erejét is megmutatta. Péntek este sokan érdeklődtek a jövőbeli edzések iránt, ami újabb jele annak, hogy a sárkányhajózás Magyarországon is egyre népszerűbbé válik és egy izgalmas sportági lehetőséggé fejlődik. Az esemény végső üzenete világos: a sárkányhajózás nemcsak a fizikai kihívásokról, hanem a közösségépítésről és a sportág hagyományainak ápolásáról is szól.

Galéria
Sárkányhajóval versenyeztek a Balatonon
Balogh Dóra
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.