Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szent István bátor döntésének köszönhetjük, hogy ma itt lehetünk

2024. augusztus 16. 14:55
Közös állománygyűléssel ünnepelte államalapításunk ünnepét a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ és a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság pénteken az Agórában.

A megemlékezésen Hideg Attila alezredes, az MH LMVIK, Híradó Zászlóalj parancsnoka azzal indította beszédét, hogy az ünnepek útjelzőül szolgálnak, tervezhetővé teszik az életünket. Rohanó világunkat az otthon és az ünnepek teszik biztonságossá. Az alezredes felvázolta Szent István életútját, majd rámutatott: első királyunk államalapító és egyházszervező munkásságának gyümölcse állami és egyházi intézményrendszerünk kialakulása. István döntésével nyugati típusú keresztény állam jött létre, ami a magyarság fennmaradásának záloga volt,  ezzel pedig kijelölte helyünket Európában. A keresztény állam a mai napig összeköt minket, és ez nem egyszerűen hit kérdése: amikor felcsendül az “Isten, áldd meg a magyart!”, akkor minden magyarnak megdobban a szíve. Szent István bátor döntése kellett ahhoz, hogy itt legyünk, ahogy szükség volt minden előttünk járó generáció bátor döntéseire is.

Hideg AttilaHideg Attila

A hagyományokhoz hűen kenyérszentelésre is sor került: az új kenyeret dr. Takács István általános helynök és Szabó György alezredes, tábori lelkész áldotta meg, és mindketten szóltak néhány szót az egybegyűltekhez is. Takács István arról beszélt, hogy az ember életének egyik legotthonosabb mozdulata a kenyérszegés: amikor a családfő felszeli és szétosztja a kenyeret, abban a mozdulatban benne van minden munkája, áldozata és szeretete. Nem véletlen, hogy Jézus is ezt a mozdulatsort hagyta ránk, mint szeretetének legjavát, és ezt ismételjük azóta is a szentmisében.

Takács IstvánTakács István

Szabó György alezredes arra intett: jó lenne, ha minden nap hálát adnánk azért, hogy nemzetünk megmaradhatott a történelem viharaiban, hogy a Kárpát-medencében ma is magyarul beszélhetünk, énekelhetjük népdalainkat és taníthatjuk gyermekeinket. Hozzátette: a mindennapi kenyér,  amiért fohászkodunk, egyúttal jelenti a biztonságot, az otthont, a családot is.

Az állománygyűlés további programjában elismeréseket adtak át, majd ünnepi műsort mutatott be a Military Girls énekegyüttes.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 A Magyar Honvédség felkészült a gátak védelmére A Magyar Honvédség felkészült a gátak védelmére A Magyar Honvédség felkészült, készen áll és jelenleg 367 katona teljesít szolgálatot a gátakon – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hétfőn Nagy István agrárminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón, Mosonmagyaróvár határában a Lajta gátjánál. ma 13:43 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.