Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Miért éppen augusztus 20-án ünnepeljük az államalapítást?

2024. augusztus 19. 23:00
Államalapító Szent István királyunkat a legenda szerint 1000 karácsonyán, más történészi elméletek szerint 1001 újévében koronázták meg. Halála napja pedig az általánosan elfogadott tézis szerint 1038. augusztus 15-én következett be. Akkor mégis miért 20-án ünnepeljük államalapításunkat? Cikkünkben erre keressük a választ.

Szent István a halálos ágyán, mivel Imre herceg korábban elhunyt és így trónörökös nélkül maradt az ország, felajánlotta azt Szűz Máriának, hogy ő vegye gondviselésébe. A Mária-kultusz akkoriban kifejezetten erős volt a kereszténységet csupán néhány évtizede meghonosító Magyarországon. Szent István pedig bőszen tett is azért, hogy Krisztus anyját a legnagyobb tisztelet övezze a magyarok körében.

Nagyboldogasszony ünnepét, augusztus 15-öt a legnagyobb ünnepként vezette be a szokásrendszerbe, sőt, állítólag halálos ágyán is azért imádkozott, hogy ezen a napon szenderülhessen örök nyugalomra.

Az augusztus 20-i dátum aztán majdnem ötven év múlva, 1083-ban került előtérbe, Szent László uralkodása alatt. Ő volt az, aki István király földi maradványait ezen a napon, egészen pontosan Nagyboldogasszony ünnepe utáni első vasárnap a székesfehérvári bazilika oltárára emelte. A kor szokása szerint ez felért a szentté avatási szertartással, amit VII. Gergely pápa is kanonizált, egyébként Imre herceggel és Gellért püspökkel egyetemben.

Így lett Szent István-napja augusztus 20. egyben az államalapítás ünnepe is.

A török időkben aztán elnyomták ezt a magyar hagyományt, csupán Mária Terézia volt az, aki a 1771-ben újra bevezette és országos ünneppé nyilvánította. Ekkor hozatta a Szent Jobbot is Budapestre.

A 48-as forradalom után a Bach-korszakban ismét betiltották a magyarok ünnepét, majd 1891-ben Ferenc József vezette ismét vissza.

A szocializmus évtizedeiben is megtartották, igaz nem államalapításnak hívták, hanem a népköztársaság és az alkotmány ünnepének.

A rendszerváltás után, 1991-ben az Országgyűlés a nemzeti ünnepek közül kiemelve állami ünneppé nyilvánította.

vehir.hu
további cikkek
Veszprém díszpolgárává avatták dr. Navracsics Tibort Veszprém díszpolgárává avatták dr. Navracsics Tibort A területfejlesztési és közigazgatási miniszter a város Szent István-nap alkalmából rendezett ünnepségén vehette át a kitüntetést. 2024. augusztus 20. 20:51 Az államalapításra emlékeztek Öskün Az államalapításra emlékeztek Öskün Közösen ünnepelték Szent István napját az ösküiek hétfőn a település főterén. 2024. augusztus 20. 11:58 Szent István bátor döntésének köszönhetjük, hogy ma itt lehetünk Szent István bátor döntésének köszönhetjük, hogy ma itt lehetünk Közös állománygyűléssel ünnepelte államalapításunk ünnepét a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ és a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság pénteken az Agórában. 2024. augusztus 16. 14:55 Egy különleges alkotás lett Magyarország Tortája Egy különleges alkotás lett Magyarország Tortája A modern és hagyományos magyar alapanyagokat ötvöző, különleges süteménnyel ünnepelhetjük az idén Magyarország születésnapját. A Magyarország Tortája címet elnyert, Mákvirág fantázianevű édességet – amely a váci Édes Vonal Cukrászda alkotása – augusztus 19-től vásárolhatják meg az érdeklődők a Szent István Nap rendezvénysorozaton és a kijelölt cukrászüzletekben. Kovács Alfréd cukrászt Zséda, a Szent István Nap nagykövete kérdezte a díjnyertes alkotás alapötletéről és sajátosságairól. 2024. augusztus 10. 10:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.