Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pénteken még liftezhetünk egy utolsót az óriásállványon, mielőtt elbontják

2024. augusztus 22. 13:21
2022 tavasza óta áll a veszprémi várhegy keleti oldalán a tízemeletes háznál is magasabb, gigantikus térállvány. A Veszprémi Érsekség várfelújításának ikonikussá vált szerkezetét, a liftet augusztus 23-án még utoljára megnyitják a lakosság számára, így regisztrációt követően bárki élhet ezzel a különleges lehetőséggel. 

A fémszerkezetre a várnegyed megújításához szükséges anyagok és az ott dolgozók szállítása, a Vár utca és az Óváros tér tehermentesítése miatt volt igény. A beruházás nagy anyagigényű munkálatai azonban mostanra befejeződtek, és a fennmaradó teherforgalom már más útvonalon is megoldható, így megkezdődhet az állványrendszer elbontása.

Fotó: Lendvai IstvánFotó: Lendvai István

Augusztus utolsó előtti péntekjén bárki felliftezhet a veszprémi várba: a várnegyed megújítása során használt hatalmas térállvány felvonóját ugyanis a szerkezet elbontása előtt, augusztus 23-án a lakosság számára ismét megnyitja a beruházás megvalósítója, a Veszprémi Főegyházmegye. 

Az augusztus 23-i térállványliftezésre az alábbi linken lehet jelentkezni:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf2vA5LUS9dk-JIfCRuKlwccYiWUEP9aMWeiou7Fnb6dBAbwQ/viewform?usp=sf_link

Egyedülálló szerkezet épült 2022 tavaszán a veszprémi vár oldalában: a különleges építményt 5 héten keresztül mintegy 50 ember készítette. A gigantikus fémszerkezet több mint 40 méteres – vagyis meghaladja egy tízemeletes ház magasságát. Az építmény része két, egyenként 1500 kilogramm teherbírású lift is, amelyek az építkezéshez szükséges anyagok, valamint az ott dolgozók szállítására szolgálnak. A mintegy 85 tonnás szerkezetet úgy alakították ki, hogy az illeszkedjen a várfal domborzatához, és akár a 100-150 km/h-s széllökések idején is stabilan álljon.

Fotó: Nagy LajosFotó: Nagy Lajos

Korábban már volt egy hasonló építmény Veszprémben, akkor a Viadukt hídpályájának felújításához használtak nagy méretű térállványt. A mostani szerkezetre a Vár utca és az Óváros tér tehermentesítése miatt volt szükség. A beruházás első ütemében ugyanis naponta akár több száz munkás is részt vett a kivitelezésben, és nagy mennyiségű anyagot kellett felhordani a várba. Mivel a jelentős anyagigényű munkálatok lezárultak, így a fennmaradó teher- és személyforgalom bejutása már megoldható a Vár utcán keresztül, a helyszín komolyabb terhelése nélkül.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.