Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Miért van szükség fenderekre, mire kell figyelni választásnál?

2024. augusztus 28. 10:52

Hajós berkekben a fender szó mindenkinek ismerősen cseng. Számos egyéb elnevezését is ismerjük, mint az ütközőbója vagy a puffer. Bárhogy is nevezzük, fontos szerepet töltenek be a hajók védelmében.

Az OnlineHajósbolt.hu fenderek széles választékával várja az érdeklődőket, így bárki könnyen megtalálhatja a hajója számára ideális méretű és fajta ütközőket.

A fenderek szerepe a hajós életben

A fenderek tehát védik a csónakokat, vitorlásokat vagy éppen jachtokat a fizikai sérülésektől. Menet közben általában nem használatosak, esetleg ritka esetben, amikor a körülmények indokolják.

Elsősorban kikötés során, illetve a kikötőben történő lavírozáshoz használják ezeket a kiegészítő elemeket. Jellemzően rugalmas műanyagból készülnek, de akad köztük olyan is, ami kötélből vagy szivacsból van.

A kikötőkben sokszor szűk helyeken kell navigálni, így itt kiemelkedően fontos, hogy a hajótest védelmet kapjon a súrlódásokkal vagy éppen ütközésekkel szemben. Ez vonatkozik saját tulajdonunkra éppúgy, mint az összes többi vízi járműre.

Ha a hajót sikerült benavigálni a helyére, az ott tartózkodás ideje alatt is fontos szerep jut az ütközőbójáknak. A kikötőket védett helyen alakítják ki, annak érdekében, hogy viharos időjárás esetén amennyire lehet, az ott tartózkodó hajók védve legyenek a víz hullámzásától. Teljes nyugalmat azonban nem mindig lehet elérni, így a hajók folyamatosan mozognak a szél és a hullámok hatására. Ahhoz, hogy ne sérüljenek, a puffereket ilyenkor is kint kell hagyni.

A fenderek fajtái

A legtöbb fender rugalmas, felfújható műanyagból készül. Ezen a típuson belül pedig akadnak különböző méretek és formák.

  • Hosszú fender: Egy egy hosszúkás, henger alakú bója. Ez a legelterjedtebb változat. Rendkívül könnyen kezelhető, ráadásul függőlegesen és vízszintesen is remekül alkalmazható, a körülmények függvényében.
  • Gömb fender: Ez a típus szabályos gömb alakú és rendkívül sokoldalú. Alkalmazható pufferként, bójaként vagy akár horgonyzó hely megjelölésére is.

Léteznek még szivacsból készült ütközőelemek is. Ezek remek kiegészítők. Stabilan helyezkednek el a hajótesten, illetve kompakt méretüknek köszönhetően könnyen tárolhatók, amikor éppen nincsenek használatban.

Mi alapján válasszunk?

Először is fontos meghatározni, hogy milyen típusú fenderre van szükség. Ennek meghatározásában nagy szerepe van a hajótest formájának, illetve hogy milyen magas a víz feletti része.

A típus kiválasztása után az ideális darabszámot kell meghatározni. 10 méter hosszúság alatt oldalanként minimum két puffer javasolt. Ha nagyobb védelmet szeretnénk biztosítani, többet is alkalmazhatunk.

Törekedjünk arra, hogy egyforma méretű és típusú ütközőket használjunk, hiszen így lehet egyenletesen elosztani a hajóra és a fenderekre nehezedő nyomást.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.