Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Több, mint négyezer év tánctudása a színpadon

2024. augusztus 31. 12:09
Magyar rekordot döntöttek a Veszprém vármegyei nyugdíjasok, amikor összesen ötvenen álltak a színpadra Hajmáskéren pénteken, mindannyian nyolcvan év felettiként, hogy ott perceken át közösen táncoljanak. A nem mindennapi teljesítményt a Magyar Rekordok Szövetsége is hitelesítette.

Hatodik alkalommal szervezték meg Veszprém vármegyében a Szenior fesztivált, aminek ezúttal Hajmáskér adott otthont pénteken. Az általában könnyed és vidám hangulatú fesztivál elején viszont ezúttal az izgalmak is fokozódtak, hiszen egy nem mindennapos rekord megdöntésére vállalkoztak a résztvevők. A Magyar Rekordok Szövetsége nyilvántartott egy rekordot, amikor korábban egyszer huszonegy nyolcvan évesnél idősebb ember táncolt, így akkor az ő életéveiket összeadva 1815 esztendő volt a színpadon.

Hajmáskéren ezt készültek megdönteni, amire jó esély is mutatkozott, hiszen ezúttal ötvenen léptek a színpadra, az ő koraikat összeadva pedig 4140 év jött ki.

A rekord sikerült, a nyugdíjasok négy percig táncoltak így, ezt pedig Sebestyén István, a Magyar Rekordok Szövetség elnöke hitelesített is. (Egyébként az ő számára nem ismeretlenek a veszprémi rekordok, korábban a „Közös érintés” nevű akciónál is itt volt, amit még a Méz Rádió és Szekeres Dávid rédiós műsorvezető kezdeményezett évekkel ezelőtt.)

A nap további részében már a megszokott programok követték egymást, elsősorban kulturális előadások, ahol a résztvevők megmutatták tudásukat versben, dalban, néptáncban, szalon táncban vagy modern táncban.

Ezzel párhuzamosan szűrővizsgálatokon, illetve különböző gyógytornákon is részt lehetett venni a fesztivál ideje alatt.

A Szenior fesztiválon idén is részt vett Ovádi Péter, országgyűlési képviselő, aki indulása óta támogatja ezt a rendezvényt, ő egyébként a megjelentek mellett külön köszöntötte Pál Bélát, korábbi képviselőt, aki sok évvel ezelőtt a tavaszköszöntő fesztivállal elindította a nyugdíjasok vidám ünnepségének elődjét.

Az is eldőlt, hogy jövőre ugyanennek a fesztiválnak Úrkút fog otthont adni, ezt a települések polgármesterei sorsolással határozták meg.

Az esemény krónikájához még hozzátartozik, hogy átadták a Szenior-díjakat is, ezeket Kocsis Lajosné, illetve posztumusz Horváth Lajos érdemelték ki. Az est folyamán pedig folytatva a színpadi műsorszámokat Csonka Pici és a veszprémi Estám Band érkeztek.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Állatvédelem a Pannon Egyetemen is Közös ügyünk az állatvédelem Állatvédelem a Pannon Egyetemen is A Pannon Egyetemen elindult az állatvédelmi pedagógusképzés, amely magas szintű, szakirányú képzést biztosít a pedagógusok számára az állatvédelem elméleti és gyakorlati oktatásához. 2024. szeptember 14. 10:17 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.