Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A beagle-ké volt a Veszprémvölgy szombaton

2024. szeptember 1. 13:08
Ötödik alkalommal adott otthont Veszprém az Országos Beagle Találkozónak, ahol a Veszprémvölgybe az ország több tájáról is érkeztek vendégek, hogy a kutyák eltöltsenek egy játékos napot, a gazdáik pedig hasznos ismeretekkel gazdagodjanak.

A beagle-t eredetileg Angliában tenyésztették ki évszázadokkal ezelőtt. Az 1500-as évekre tehető a mai elődjeinek megjelenése, akik az angol vadászatok során váltak főleg népszerűvé a kiváló szaglásuk és kitartásuk miatt. Leginkább nyúl- és apróvad vadászatára használták őket, ezért a fajtát gyakran nevezik "nyúlvadászkutyának" is. Mára szerte a világon elterjedtek ezek a kutyák, így Magyarországon is számos háznál ők számítanak a család kedvencének, kiváltképp barátságos természetük miatt.

Szombaton ők találkoztak a Veszprémvölgyben a Kolostorok és Kertek rendezvényhelyszínen, ahol immáron ötödik alkalommal szervezték meg az Országos Beagle Találkozót.

A szervezők idén is igyekeztek a közösségépítés mellett úgy összeállítani a programokat, hogy azok hasznos tudnivalókkal is szolgáljanak a gazdáknak, elsősorban a beagle fajta tartásáról.

De persze az ilyenkor kihagyhatatlan kutya-szépségverseny és kutyás ügyességi bemutató is szerepelt a programok között, de külön elismerést kapott a legfiatalabb és legidősebb kutya is, valamint az a család, aki legmesszebbről érkezett Veszprémbe, valamint olyan kuriózumokkal is készültek a szervezők, mint a kutyamasszázs.

A rendezvény fővédnöke Ovádi Péter, állatvédelemért felelős kormánybiztos volt, aki miután Zakar Zelinda, a rendezvény főszervezője a színpadra szólított elmondta, az állatvédelem már csak amiatt is fontos ügye a magyar kormánynak, mert hazánkban körülbelül két és félmillió kutyát tartanak, az pedig nem mindegy, hogy milyen körülmények között, valamint a fajtája igényeinek megfelelően-e, vagy sem.

Hogy ezen a téren is előre lépjen Magyarország Ovádi Péter felsorolta, hogy milyen kezdeményezéseket indították már útjára, ilyen az iskolákban az állatvédelmi témahét, vagy a gazdijogsi program.

Az Országos Beagle Találkozón szóba került az is, hogy sok esetben, így Magyarországon is kísérleti állatnak előszeretettel használnak beagle-t, így pedig elterjedt az a tévinformáció, hogy ezek az állatok örökbefogadás esetén akár betegek is lehetnek, ezt viszont Lehőcz Róbert, a BEAGLE-ért Közhasznú Egyesület elnöke – ők az elsőszámú beagle fajtamentők hazánkban – kategorikusan cáfolta. Azt pedig már Ovádi Péter tette hozzá, hogy mennyire fontos örökbefogadásnál, hogy a leendő gazdák tájékozódjanak egy adott fajta sajátosságáról, a beagle esetében ez pedig a játékosság, nagy mozgásigény, cserébe egy szerető és végtelenül jámbor társat kap az ember.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.