Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elkezdődött a tanév a 75 éves Pannon Egyetemen

2024. szeptember 4. 13:52
A Gazdaságtudományi Kar és Mérnöki Kar közös ünnepségével indította a tanévet az idén 75 éves Pannon Egyetem szerda délelőtt.

A tanévnyitó ünnepségen felszólalt Abonyi János rektor, aki azzal fordult az elsőévesekhez, hogy jókor vannak jó helyen, hiszen egy olyan összetartó közösség tagjaivá válnak, amire a szakmai pályafutásuk későbbi szakaszában is bátran támaszkodhatnak. Azt javasolta a fiataloknak, hogy használják ki a város és az egyetem nyújtotta lehetőségeket, kollégái segítőkészségét. Az intézmény 75 éves jubileuma kapcsán megjegyezte: az egyetem mai polgárainak meg kell őriznie azt a tettrekészséget, bátorságot, szakmai és tudományos elkötelezettséget, amit az elődök is tanúsítottak.

dr. Abonyi Jánosdr. Abonyi János

Az elsőéveseket Porga Gyula polgármester is köszöntötte. Mint mondta, a Pannon Egyetemet választó hallgatók ajándékba kaptak egy ezeréves várost, amely életében az oktatás mindig is kiemelt szerepet játszott. Felidézte: a legnehezebb helyzetekben az iskolaalapítás adott reményt a veszprémieknek; így történt a török vész után, amikor a piaristák megalapították az ország mai napig egyik legsikeresebb gimnáziumát, vagy ahogy az első világháború vérzivataros éveiben a polgárok közadakozásból hoztak létre zeneiskolát, és az egyetem alapítása is ebbe a sorba illeszkedik nem sokkal a második világháború lezárását követően. A városnak nemcsak a múltja gazdag, hanem a jelenben is erős és pezsgő közösségek alkotják – húzta alá a polgármester, aki azt kérte a fiataloktól, hogy építsék tovább ezt a várost és közösséget azzal a tudással, amit az egyetemen kapnak. 

Porga GyulaPorga Gyula

Fehérvölgyi Beáta, a Gazdaságtudományi Kar dékánja azt ajánlotta hallgatóságának, hogy válasszanak maguknak példaképet, akik inspiráló hatással vannak a gondolataikra és átsegítik őket a nehézségeken; válasszanak olyan példaképet, amilyenné ők maguk is válni szeretnének! Azt kívánta, hogy a jelenlévők váltsák valóra álmaikat akkor is, ha közben rossz döntések, útkeresések és vakvágányok tarkítják útjukat. Hagyjunk fel a kifogások gyártásával, és tegyünk azért, hogy a mi életünk a mi elképzelésünk szerint haladjon!

Németh Sándor, a Mérnöki Kar dékánja kijelentette: az elsőévesek most teszik meg az első lépéseket azon az úton, hogy szakemberré és tudósokká váljanak. Azt tanácsolta, hogy aktívan dolgozzanak a céljaik eléréséért, és tanulmányaik mellett kapcsolódjanak be olyan feladatokba is, amelyek tovább mélyíthetik ismereteiket. Példaként említette a solar boat versenyt, ahol a Pannon Egyetem idén megőrizte országos bajnoki címét, és amely projektben négy kar hallgatói működtek együtt, egy csapatban. 

Simon AttilaSimon Attila

Simon Attila, a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt a kérdést járta körül, hogyan lehet korunk kihívásai ellenére értékteremtő, értékmegőrző és azt átörökítő közösséget alkotni. Számos tünetet felsorolt, amelyek a kohézió ellen hatnak, néhány ezek közül a növekedési kényszer, a kiégés, az ellenségkép kialakulása, a költségek elszabadulása, az egyén közösség elé helyezése, az idősek arroganciája és a fiatalok önértékelési zavara. Ezek kezelése minden közösség számára kihívást jelent. Mint mondta, a világban ma szakadék van a valóság és a vágyak között, egymást követik azok a válságok, amiket már nem lehet a régi megoldásokkal kezelni. A megoldás az innováció, a Pannon Egyetem pedig régiónkban a jövő innovációs bázisának egyik sziklája, amire lehet építeni. Az egyetem oktatói közösségének tudása képes válaszokat adni a kor tüneteire, tudományos munkájuk mellett a jövő generációját is piacképes tudással látják el. Simon hangsúlyozta: minden itt végzett hallgató nagykövete lesz a Pannon Egyetem szellemi bázisának, ezért is segíteni kell őket tanulmányaik alatt.

vehir.hu
Vámosi Patrik
további cikkek
Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait Szeptember közepén megnyílik Veszprémben az Óváros téren a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda első vidéki képviselete, és a Pannon Egyetemmel közös szervezésben a ForrásTÉR közösségi helyiség, ami olyan főként ingyenes szolgáltatásokat kínál a helyi cégeknek, intézményeknek és civil szervezeteknek, amiért a piacon több millió forintot is elkérhetnének mások. dr. Petri Bernadettel, az MFOI ügyvezetőjével, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosával részletesen beszélgettünk ezekről, de kiderült az is, milyen új forrásokat tudnak megcélozni az Európai Unióban a magyarok az ő segítségükkel. 2024. szeptember 9. 22:09 Ősszel érkezik a Pannon Egyetem új filmje, a Planet Hope Ősszel érkezik a Pannon Egyetem új filmje, a Planet Hope A tavaly nagy sikerrel bemutatott There is no Planet B című klímaszorongásról szóló filmnek egész estés folytatása következik, a Planet Hope. A már most hét nemzetközi díjjal bíró másfél órás alkotást, ahogy a There is no Planet B-t is Elekes Gergő és Horváth Virág rendezte. A film a Pannon Egyetem felkérésére készült, az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Labor társadalomtudományi alprojektjeként, András Ferenc egyetemi docens vezetésével. A film egyik főszereplője a saját magát alakító újságíró, Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője. Őket kérdeztük a film részleteiről. 2024. augusztus 26. 21:25 A jövő mérnökeiért a Polinszky Tehetséggondozó Program A jövő mérnökeiért a Polinszky Tehetséggondozó Program A Pannon Egyetem elkötelezett amellett, hogy már a tanulmányok kezdetétől támogassa hallgatóit tehetségük kibontakoztatásában és magas színvonalú tudományos és szakmai karrierjük megalapozásában. Ennek érdekében a Mérnöki Kar Polinszky Tehetséggondozó Programja számos alprogramot kínál, melyek a középiskolás diákoktól a doktorandusz (PhD) hallgatókig terjedően biztosítanak széleskörű lehetőségeket a tehetséggondozásra. Dr. Valiskó Mónika egyetemi docenssel beszélgetve mélyebb betekintést nyerhettünk ezekbe az alprogramokba, és arról is tájékoztatást kaptunk, miként támogatják a különböző szinteken tanuló diákok és hallgatók szakmai és személyes fejlődését. 2024. augusztus 29. 14:50 Ismét megérkeztek a Balatonra a jövő versenyhajói Pannon Egyetem Ismét megérkeztek a Balatonra a jövő versenyhajói Idén másodszor hozta el a Pannon Egyetem Európa egyik leginnovatívabb hajóversenyét Balatonalmádiba. A pénteken induló háromnapos CoreComm -Pannon Egyetem Solar Boat Challenge futamokon a kontinens egyetemeinek saját fejlesztésű napelemes hajói küzdenek meg egymással a Balaton hullámain, köztük a veszprémi egyetem csapatával is. 2024. augusztus 23. 13:39

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.