Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogy lesz a kevesebb több: profi pénzügyi tippek, hogy minden hónapban többet tehess félre

2024. szeptember 4. 16:32

Ha a személyes pénzügyekről van szó, egy dolog biztos: ha a jövőben biztonságban akarsz lenni, jól kell tudnod gazdálkodni a jelenlegi pénzeddel. A kiadások nyomon követése és a befektetések alapos tervezése nyilván nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a jövőbeli terveidet meg tudd valósítani. A pénzügyi siker igazi kulcsa azonban túlmutat a matekon.

Összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, ami segít, hogy könnyebben navigálhass a kiadások és bevételek labirintusában.

Mi fán terem a SMART cél?

A SMART keretrendszer mozaikszó: a konkrét, mérhető, elérhető, releváns és időhöz kötött kifejezésekből tevődik össze (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, és Time-bound). Ha ezt az öt kulcsfontosságú tényezőt figyelmbe veszed, akkor nem lőhetsz mellé - legyen szó akár arról, hogy miként fogod felhasználni a fizetésed a következő hónapban, vagy hogy mibe fektess be egy jelentősebb összeget.

Fontos, hogy átgondold, mit szeretnél elérni rövid távon (egy éven belüli), középtávon (egy-öt éven belül) és hosszú távú (öt éven túl). Ez a csoportosítás segít tisztán látni, hogy melyik cél élvezhet prioritást, amikor beosztod a költségvetésed. Ez jelenthet egy nyaralásra való spórolást, egy házvásárlást, vagy akár a nyugdíjas évek tervezését. Bármiről is legyen szó, fontos, hogy minden egyes célhoz világos ütemtervet határozz meg. Ez segít abban, hogy a helyes úton maradj, és lásd, mi az, ami reálisan elérhető.

Így tervezz költségvetést

A részletes költségvetés elkészítése igazából arról szól, hogy minden fontos terület kapcsán előre eldöntöd, mire akarod költeni a pénzed. Kezdd azzal, hogy felsorolod az összes bevételedet, beleértve a béreket, a szabadúszó jövedelmeket és a passzív jövedelmeket. Ezután vedd számba a kiadásait. Oszd őket két kategóriára: fix költségek (például bérleti díj, közüzemi díjak és hiteltörlesztés), és változó költségek (például élelmiszer, szórakozás és utazás).

Ha levonod a kiadásaidat a bevételeidből, láthatod, hogy mi marad. Ezt megtakarításra vagy befektetésre lehet fordítani. Fontos, hogy mind a bevételeid, mind a kiadásaid nyomon kövesd, így megértheted a költési szokásaidat és megtalálhatod a megtakarítás eddig rejtett lehetőségeit. Ma már rengeteg weboldal, applikáció és szoftver áll rendelkezésre, amely segít a pénzed kezelésében. Az egyszerű Excel táblázatoktól kezdve a kifinomultabb, pénzintézetekkel együttműködő költségvetési alkalmazásokig a fő az, hogy bármire is teszed a voksod, kényelmesen tudd használni.

A második lépés, hogy rendszeresen, akár hetente vagy havonta felülvizsgáld a pénzügyeidet. Ez segít elkerülni a váratlan problémákat, és megbizonyosodhatsz arról is, hogy helyes döntéseket hozol a kiadásokkal kapcsolatban.

Ha tisztában vagy a bevételeiddel és kiadásaiddal, akkor egyértelműen látod azt is, hogy mennyit tudsz félretenni a megtakarításokra és élvezetekre. Először is győződj meg arról, hogy a bevételek fedezik az alapvető megélhetési költségeidet. Ezután tegyél félre némi pénzt megtakarításokra - esetleg vészhelyzeti alapra, adósságtörlesztésre vagy nyugdíjra. Ezután különítsd csak el a pénzt a nem alapvető dolgokra.

A költségvetés betartása néha persze trükkös lehet, különösen akkor, ha váratlan költségek merülnek fel, vagy ha hajlamos vagy az impulzusvásárlásra. Viszont rengeteg módja van annak, hogy pénzügyileg a pályán maradj. Próbálj meg készpénzes borítékokat használni a szabadon felhasználható kategóriákhoz, állíts be automatikus utalásokat, ami a megtakarítási számlákra megy, vagy használj olyan költségvetési szoftvert, amely figyelmeztet, ha túllépsz az előre beállított kiadási korlátokon.

Barátkozz meg a vésztartalék gondolatával

Az élet kiszámíthatatlan, ezért fontos, hogy legyen egy pénzügyi biztonsági hálód. A vésztartalék elengedhetetlen a váratlan kiadások kezeléséhez, legyen az egészségügyi kiadás, járműkarbantartás vagy munkahelyváltás. A lényeg, hogy a váratlan költségeket anélkül tudd fedezni, hogy magas kamatozású kölcsönökhöz folyamodnál, vagy a jövőbeli célokra szánt megtakarításaidat használnád fel.

A vésztartalékhoz szükséges összeg természetesen függ a pénzügyi helyzetedtől és a céljaidtól. A leggyakrabban ismételgetett tanács, hogy három-hat havi megélhetési költség fedezésére elegendő összeget kell félretenni. Azonban olyan élethelyzetek, mint a gyermekvállalás, a jövedelemváltozás és más pénzügyi kötelezettségek nagyobb vésztartalékot is igényelhetnek. Amikor a megtakarítási céljaid határozod meg, gondolj a rendszeres kiadásaidra, arra, hogy mennyire megbízható a jövedelmed, és hogy milyen más módon juthatsz pénzhez, ha szükséged van rá! Kezdj kis, könnyen elérhető célokkal, majd fokozatosan építsd fel a megtakarításaidat!

A befektetés művészete

A befektetés az legalapvetőbb pillére a vagyonteremtésnek és a hosszú távú pénzügyi tervek megvalósításának. A befektetési paletta rengeteg lehetőséget kínál, amelyek mindegyike sajátos kockázat- és hozamprofillal rendelkezik. A legelterjedtebb befektetési lehetőségek:

  • Részvények: A vállalati részvények a tőkenyereség és az esetleges osztalékbevételek révén növelhetik a vagyonodat.
  • Kötvények: A kötvény a részvénnyel ellentétben nem tulajdonviszonyt, hanem hitelviszonyt hoz létre. A kötvény kibocsátója vállalja, hogy a kötvény lejáratakor visszafizeti a kölcsönkapott tőkét és az ahhoz tartozó kamatot.
  • Befektetési alapok: Ezek olyan befektetések, amelyekben egyszerre sok más befektetővel együtt helyezheted el a pénzedet, ezáltal pedig megosztjátok egymás között a befektetés kockázatát és költségét.
  • Ingatlanok: A lakóingatlanoktól a kereskedelmi ingatlanokig számos típust létezik, amelyek bérleti hozammal és várható értéknövekedéssel is nyereséget termelhetnek.
  • Tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek): A tőzsdéken forgalmazott, részvényekre hasonlító alapok, amelyek diverzifikált piaci szegmens- vagy indexkitettséget biztosítanak.

Minden befektetéstípus esetén más a kockázat. Mielőtt befektetnél, fontos, hogy felmérd ezeket a kockázatokat, és csak olyan megoldást válassz, ami nem sodorja veszélybe a befektetés eredeti célját. A megfontolandó tényezők közé tartozik az életkorod, a pénzügyi helyzeted, a piac aktuális jellemzői és az, hogy mennyi ideig tervezed a befektetést. Hasonlóképpen, fontos tudnod, hogy mit szeretnél elérni a befektetéssel – pusztán biztonsgában akarod tudni a megtakarításodat, esetleg növelni szeretnéd azt, vagy egy teljesen új bevételi forrást akarsz megteremteni. A céltól függően változhat, hogy mibe és hogyan érdemes befektetned.

A befektetések diverzifikálása a legjobb módja annak, hogy ne veszíts pénzt. Ez egy olyan stratégia, amely során a pénzedet különböző helyekre helyezed, például különböző típusú befektetésekbe, különböző vállalatokba és a világ különböző pontjaira. Ez segít elkerülni a pénzveszteséget, ha mondjuk egy piac éppen küszködik, és hasonlóképp jó módszer, hogy kiaknázz több, jól teljesítő piacot egyszerre. A befektetések diverzifikálása befektetési alapokkal vagy ETF-ekkel meglehetősen egyszerű. Ezek azonnali hozzáférést biztosítanak az értékpapírok széles skálájához.

Következtetés

A megbizható pénzügyi tervezés mögött valójában mindig pontos célkitűzés húzódik meg. A SMART pénzügyi célok segítségével könnyen megbizonyosodhatsz róla, hogy a kiadásaid összhangban vannak-e a legfontosabb szükségleteiddel, terveiddel és az értékrendeddel. Ezekre a célokra alapozva már sokkal könnyebb költségvetést készítened. A tervezésbe mindenképp kalkuláld bele a vésztartalékot, ami egyfajta mentőövként szolgál: bármilyen váratlan kiadás is jön szembe, nem kell majd lemondanod a rövid távú céljaidról sem.

A mai gyorsan változó gazdaságban minden eddiginél fontosabb, hogy tisztában legyél a pénzügyeiddel. Akár pályakezdő vagy, akár fejleszteni szeretnéd a pénzügyi ismereteidet, rengeteg forrás áll rendelkezésedre, hogy bővíthesd a tudásod. Ne félj felkutatni pénzügyi tanfolyamok, workshopokat vagy online előadásokat, hogy többet tudhass meg a téged legjobban érintő pénzügyi kérdésekről!

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.