Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

'JUTAS 100' – A jutasi altisztek öröksége tovább él: ünnepi megemlékezés és kiállítás Veszprémben

2024. szeptember 14. 15:50
A Magyar Királyi Jutasi Honvéd Altisztképző és Nevelőintézet alapításának 100. évfordulója alkalmából rendezett pénteki eseménysorozat különleges tisztelgés volt a magyar katonai hagyományok és az altisztképzés előtt. Veszprém városában ünnepi beszédek, koszorúzási ceremónia és a „JUTAS 100” című kiállítás megnyitása révén idézték fel a legendás intézmény szellemiségét és kiemelkedő szerepét a magyar haderő történetében.

Az ünnepi megemlékezésen Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy „minden csak addig él, amíg emlékezünk rá”, éppen ezért kötelességünk ápolni a múlt emlékét. Kiemelte, hogy a Jutasi Altisztképző már fennállása alatt legendává vált, hiszen az itt képzett tiszthelyettesek nemcsak katonai szaktudásukban, hanem jellemükben és elkötelezettségükben is messze kimagaslottak. A jutasi altisztek a harcmezőkön is bizonyították rátermettségüket, bátorságuk és bajtársiasságuk révén váltak kivételessé.

Czermann János szerint az intézmény létrehozására egy olyan történelmi korszakban került sor, amikor Magyarországnak meg kellett küzdenie az első világháború utáni nehézségekkel, és a Jutasi Altisztképző katonái kulcsszerepet játszottak a magyar hadsereg fennmaradásában.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere is hasonló gondolatokat osztott meg. Rámutatott, hogy a jutasi őrmesterek figurája, akiket katonás következetességük és magyaros találékonyságuk tett híressé, a mai napig élénken él a közösségi emlékezetben. „A jutasi altisztek története nem csupán a magyar katonai hagyományok szimbóluma, hanem Veszprém városának is fontos öröksége” – emelte ki a polgármester, aki szerint az intézmény és a város közötti partnerség a mai napig nagyon erős és élő kapcsolat. Porga hozzátette, hogy az itt képzett katonák nemcsak katonai hivatásukban, hanem a város közösségében is értékes szerepet töltöttek be.

A megemlékezés keretében koszorúzási ceremóniát tartottak a Veszprém Vármegyei Levéltárának udvarán, ahol a résztvevők elhelyezték a tisztelet virágait az egykori honvédek, altisztek és tisztek emlékére.

Péterváry-Szanyi Brigitta, az LDM igazgatója, Porga Gyula és Czermann JánosPéterváry-Szanyi Brigitta, az LDM igazgatója, Porga Gyula és Czermann János

Az ünnepi eseménysorozat egyik kiemelkedő pillanata volt a „JUTAS 100” című kiállítás megnyitása a Laczkó Dezső Múzeumban. A tárlatot a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia közösen hozta létre, hogy bemutassa a Magyar Királyi Jutasi Honvéd Altisztképző intézmény történetét és szerepét a magyar katonai oktatásban. A kiállítás célja, hogy méltó emléket állítson az intézményben végzett katonáknak, akik száz évvel ezelőtt megkezdték azt az örökséget, amely máig meghatározó része a magyar haderő történetének.

Az események sorában külön figyelmet érdemel, hogy a megnyitón hangsúlyozták: a jutasi altisztképző nemcsak katonai szempontból volt kiemelkedő, hanem olyan közösségi értékeket is képviselt, amelyek Veszprém városát és az ott élőket is gazdagították.

A „JUTAS 100” kiállítás látványosan mutatja be, hogyan vált az intézmény a magyar katonai oktatás szimbólumává, és miként élt tovább az altisztek öröksége a következő generációkban. Az intézmény százéves történetének bemutatása, valamint a harctéren és a hétköznapokban is hőssé vált altisztek tisztelete a kiállításon keresztül válik kézzel foghatóvá a látogatók számára.

A pénteki események nemcsak az emlékezésről, hanem az örökség továbbadásáról is szóltak: a múlt hősei előtt tisztelegve egyúttal megújították azt a szellemiséget, amely a jutasi altiszteket egykor legendássá tette, és amely a mai napig fontos része a magyar katonai identitásnak.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. tegnap 13:17 Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze árvíz Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze Hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni, sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség az érintett folyókon - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a köztévében. Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón értékelte a helyzetet. tegnap 10:42 Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon árvíz Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon Szolgálat-átszervezéssel, árvízi védekezésben tapasztalatokkal rendelkező tűzoltókkal, valamint eszközökkel, illetve az önkéntes tűzoltókkal és önkéntes mentőcsoportok készenlétbe állításával többszörözi meg mától a védekezéshez szükséges erőforrásait a katasztrófavédelem.  2024. szeptember 17. 17:36 Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Egynapos tanulmányút keretei között ismerkednek három európai városból érkező, illetve online résztvevő szakemberek Veszprém ifjúsági szolgáltatásaival és jógyakorlataival egy fenntartható városfejlesztési projekt keretei között. A nemzetközi és helyi ifjúsági szakembereket a Jutasi Köztérben, az újonnan elindított Érted Ifjúsági Klubban Dr. Hegedűs Barbara ifjúságügyért felelős alpolgármester köszöntötte. 2024. szeptember 17. 19:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.