Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Nagy bajban vannak a fecskék

2024. szeptember 16. 13:51
Az állatvédő civil szervezetek mellett valahol már a rendőrség is közbeavatkozott, hogy sikerüljön minél több fecskét megmenteni, akiket szinte sokkolt a hirtelen időjárásváltozás.

„A fecskék különösen érzékenyek a több napig tartó hideg, csapadékos időjárásra, mert ilyenkor a kizárólagos táplálékukat jelentő repülő rovarok „eltűnnek” és a madarak éhezni kezdenek, három-négy nap múlva pedig tömegesen éhen pusztulnak.” – Írta a Magyar Madártani Egyesület közleményében, megmagyarázva azt, hogy miért pusztulnak el tömegesen a vándorlómadarak ezekben a napokban.

Környékünkön annyira szembetűnő ez a probléma, hogy még a rendőrség is a madármentő civil szervezetek segítségére sietett, vasárnap délután az ő segítségükkel egy időre lezárták a 71-es főút balatonszepezdi részét, hogy a természetvédők az út mellől össze tudják gyűjteni a legyengült, elázott madarakat.

A madártani egyesület felhívásában mindenkihez szólnak, hogy hogyan tudnak segíteni a madaraknak: „Az épületekre, ezek közelébe (pl. kerítés, vezetékek) beülő fecsketömegek esetében valódi segítséget jelenthet a garázs, melléképület, lépcsőház, istálló megnyitása a madarak számára - tartós eső idejére, illetve éjszakára nyugodtan zárjuk is be ide a madarakat! A fecskék így melegben tudják átvészelni a rossz időt, így akár egy-két nappal is tovább kibírják. amint eláll az eső, nyissuk ki az ajtókat, hogy ki tudjanak repülni vadászni. Ezzel a módszerrel akár madarak ezreinek is hathatós segítséget tudunk nyújtani.”

A civil szervezet közleményében felhívja még egy jelenségre a figyelmet, ami magyarázatul szolgálhat arra, hogy évtizedekkel korábban nem, most mégis megsínylik a madarak az extrém időjárást: „Egészen a néhány évtizeddel ezelőtti közelmúltig a molnár- és füsti fecskéknek sokkal könnyebb dolguk volt hűvös idő esetén (ráadásul a szélsőséges időjárás gyakorisága és ezek ereje is sokkal-sokkal kisebb volt). Amikor az ország minden településén, szinte minden portán ott voltak a lakott istállók, akkor a fecskék akár napokra be tudtak húzódni a gerendákra, a jó melegbe, ahol a rovarok is repültek, így még táplálkozni is tudtak. Amikor az ökológiai rendszer mind nagyobb része felborulóban van, akkor ezzel összefüggésben az olyan "társadalomökológiai" hatások is negatívan hatnak, mint a háztáji állattartás szinte teljes megszűnése, az istállók eltűnése.”

vehir.hu
további cikkek
Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. tegnap 13:17 Minőségi kutyaházakat kapnak a tél beállta előtt rászoruló állatok Minőségi kutyaházakat kapnak a tél beállta előtt rászoruló állatok A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány és a Continest Technologies Zrt. összefogott, hogy fenntartható módon készült kutyaházakat adományozzon állatvédő szervezetek számára. Az idei program célja, hogy 2024 év végéig 25 magas minőségű kutyaházat juttassanak el a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány idei Állatvédelmi Szakmai Díjazottjai által kiválasztott szervezetekhez, hosszabb távon az elkészülő kutyaházakat folyamatosan juttatja majd el az Alapítvány a rászorulóknak. tegnap 11:29 Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze árvíz Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze Hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni, sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség az érintett folyókon - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a köztévében. Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón értékelte a helyzetet. tegnap 10:42 Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon árvíz Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon Szolgálat-átszervezéssel, árvízi védekezésben tapasztalatokkal rendelkező tűzoltókkal, valamint eszközökkel, illetve az önkéntes tűzoltókkal és önkéntes mentőcsoportok készenlétbe állításával többszörözi meg mától a védekezéshez szükséges erőforrásait a katasztrófavédelem.  2024. szeptember 17. 17:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.