Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Sakkolimpia: helyzetkép hat forduló után

2024. szeptember 17. 13:26
Félidejéhez érkezett a Budapesten zajló 45. sakkolimpia, melyen a várakozás fölött teljesítenek a magyarok.

A keddi szünnap előtt hétfőn a hatodik fordulót rendezték a tizenegy versenynapot számláló, vasárnap záruló csapatversenyen, melyen megdőlt a részvételi rekord. Előzetesen 196 csapat nevezett a nyílt kategóriában, és 181 a női mezőnyben, de csak 188, illetve 170 válogatott tagjai tudtak asztalhoz ülni, ugyanis elsősorban több afrikai és néhány ázsiai ország sportolói nem kapták meg a beutazáshoz szükséges schengeni vízumot. Így is minden idők legnépesebb sakkolimpiai mezőnye gyűlt össze a BOK-csarnokban, ahol fordulónként összesen közel másfél ezren ülnek asztalhoz. Házigazdaként Magyarország mindkét kategóriában három-három csapatot indíthatott. A legerősebb összetételű gárda mellett a második vonal, valamint az U23-as korosztály képviselői is bizonyítási lehetőséget kaptak.

Rapport Richárd nemzetközi nagymester (balra) és az indiai Dommarázu Gukés a 45. sakkolimpia hatodik fordulójában a BOK Csarnokban 2024. szeptember 16-án. MTI/Illyés TiborRapport Richárd nemzetközi nagymester (balra) és az indiai Dommarázu Gukés a 45. sakkolimpia hatodik fordulójában a BOK Csarnokban 2024. szeptember 16-án. MTI/Illyés Tibor

A nyílt kategóriában az ötödik forduló után a negyedik helyen állt az addig valamennyi ellenfelét (El Salvador, Peru, Ausztria, Olaszország, Ukrajna) legyőző magyar együttes – Rapport Richárd, Lékó Péter, a kalmük származású Szjugirov Szanan, Berkes Ferenc és Gledura Benjámin. Ám ekkor a listavezető, a sakkolimpia megnyerésére legesélyesebbnek tartott indiai válogatott következett, amely elvette legjobbjaink veretlenségét. Az első két táblán Rapport és Lékó döntetlenre végzett ellenfelével, de Szjugirov és Gledura kikapott, így elmaradt a bravúr. Rapport a novemberben egyéni világbajnoki döntőt játszó Gukesh ellen remizett úgy, hogy a végjátékig jobban állt neves ellenfelénél. Vereségét követően a magyar csapat visszacsúszott a kilencedik helyre, melyre a verseny megkezdése előtt rangsorolták. Egyénileg az eddigi öt partijában négy pontot szerző Rapport nyújtotta a legjobb teljesítményt, Szjugirov és Gledura ugyancsak négy-négy pontot gyűjtött, de hat ellenféllel szemben, míg Berkes és Lékó két-két pontot „termelt” a gárdának, előbbi három, utóbbi négy meccsen. A25. helyen rangsorolt B válogatottunk az 58., az 55. helyen rangsorolt C csapat a 36. helyet foglalja el hat játéknap után. A hetedik fordulót szerdán 15 órai kezdettel bonyolítják, melynek során az A együttesünk Litvániával, a B Venezuelával, a C pedig Dániával csap össze.

A női mezőnyben az előzetesen tizennegyedikként rangsorolt magyar A válogatott a 13. helyen áll négy győzelemmel, valamint egy-egy döntetlennel és vereséggel. Egyénileg a vietnami származású Hoang Thanh Trang szerepelt a legjobban négy és fél pontot gyűjtve öt partiban. Ugyanennyi mérkőzésen a 17 éves ajkai Gaál Zsóka négy, Terbe Julianna és Papp Petra pedig három pontot szerzett. A legjobb mérleggel rendelkező Lázárné Vajda Szidónia pedig mind a négy összecsapását megnyerte. A 31. helyen rangsorolt B csapat jelenleg a 38., a 49. helyen rangsorolt C együttes a 107. helyet foglalja el. A hetedik játéknapon az A gárda Ausztriával, a B Malajziával, a C pedig Kenyával találkozik.

A napi fordulók ingyenesen tekinthetők meg a BOK-csarnokban, akárcsak az idén 100. születésnapját ünneplő Nemzetközi Szakszövetséget (FIDE) bemutató kiállítás, valamint minden idők legjobb női sakkozója, Polgár Judit képességfejlesztő sakktanoda programja. Érdemes kihasználni a lehetőséget, hogy hazánkban zajlik a világ ötödik legnagyobb sporteseménye. Szerdától minden nap 15 órakor, a zárónapon, vasárnap 11 órakor kezdődnek a partik.

Darcsi István

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.