Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését

2024. szeptember 17. 19:43
Egynapos tanulmányút keretei között ismerkednek három európai városból érkező, illetve online résztvevő szakemberek Veszprém ifjúsági szolgáltatásaival és jógyakorlataival egy fenntartható városfejlesztési projekt keretei között. A nemzetközi és helyi ifjúsági szakembereket a Jutasi Köztérben, az újonnan elindított Érted Ifjúsági Klubban Dr. Hegedűs Barbara ifjúságügyért felelős alpolgármester köszöntötte.

Az URBACT program NextGen Youth Work – Újgenerációs ifjúsági munka című projekt célja, hogy innovatív digitális megoldásokkal fejlessze a települési ifjúsági munkát. A tíz európai város részvételével megvalósuló projekt eredményeként helyi cselekvési tervek készülnek el, amelyek segítik az ifjúságot segítő helyi szolgáltatásokat jobban összehangolni az online világ nyújtotta lehetőségekkel és kihívásokkal, amelyben a fiatalok manapság olyan sok időt töltenek. A fenti cél a 2023 őszén elkészült Veszprémi Ifjúsági Stratégiában is megfogalmazódott.

A projektben résztvevő városokban rendszeresen ülésező szakmai és ifjúsági munkacsoportok alakultak, hogy felmérjék a partnervárosok ifjúsági szolgáltatásait érintő kihívásokat, megfogalmazzák a digitális és offline ifjúsági munka fejlesztési irányait és elkészítsék helyi akciótervüket. A projekt során nem csak tervezésre, de néhány akció tesztelésére is sor kerül.

Veszprémben két tesztelendő akció is elindult: a Digitális Tudásközpont egy helyi ifjúsági mobil applikáció kidolgozását segítő foglalkozássorozatot hirdetett meg, ahol a fiatal résztvevők megismerkednek az appfejlesztés alapjaival és elmondják elképzeléseiket a leendő ifjúsági app funkcióiról, tartalmáról. A vélemények alapján a Pannon Egyetem együttműködésével elkészül egy teszt-app, amit fiatalok ki is próbálnak. A másik kezdeményezés a Jutasi Köztérben a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény által életre hívott „Érted Ifjúsági Klub”, ahol a fiatalok online közösségi játékokat is kipróbálhatnak.  A nemzetközi projekttalálkozók is inspirálták a klub elindítását és a Családsegítő Intézmény helyi szakmai partnerek bevonásával tervezi a fiataloknak szóló programok megvalósítását.

A tervezési hálózat vezető partnere a hollandiai Eindhoven, a további partnervárosok Aarhus (Dánia), Cartagena (Spanyolország), Iași (Románia), Klaipėda (Litvánia), Oulu (Finnország), Perugia (Olaszország), Tetovo (Észak-Macedónia), Viladecans (Spanyolország) és Veszprém.

A 2023 júniusától 2025 decemberéig tartó program során nemzetközi találkozók és tanulmányutak, valamint a havonta esedékes munkacsoport találkozók segítik a városok szakembereit, hogy jobban megismerjék egymás jógyakorlatait és az Integrált Akciótervek elkészítésének szakmai alapjait. Veszprém számára nagyon hasznos, hogy ifjúsági munkájára nemzetközi szakemberek „külső szemmel” tekintenek rá és megosztják benyomásaikat, javaslataikat. A projekt eredményei nagyban elősegíthetik a Veszprémi Ifjúsági Stratégia megvalósítását.
 

vehir.hu
Vámosi Patrik
további cikkek
A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. ma 9:05 A Laczkó Dezső Múzeum 120 éves múltja: a város kulturális szíve és öröksége A Laczkó Dezső Múzeum 120 éves múltja: a város kulturális szíve és öröksége Szerda délután ünnepélyes sajtótájékoztatóval egybekötött kiállításmegnyitón tisztelegtek a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum előtt, amely immár 120 éve őrzi és mutatja be a város kulturális és történelmi örökségét. tegnap 20:53 Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. tegnap 13:17 Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze árvíz Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze Hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni, sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség az érintett folyókon - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a köztévében. Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón értékelte a helyzetet. tegnap 10:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.