Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
17°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
17°C

Miért válasszunk a faanyag védelmére vékonylazúrt?

ma 9:09

A kültéri, fából készült épületek, kiegészítő elemek védelme igen fontos, hiszen hosszú ideig kell kiállniuk az időjárás viszontagságait. A legtöbb háztulajdonos tartós, esztétikus és környezetbarát megoldásra vágyik a faanyagok kezelésekor.

Ezeknek a kritériumoknak megfelelnek a csome.hu Milesi vékonylazúr termékei, melyek megkönnyítik az építkezők, felújítók életét. Az olasz gyártó minőségi anyagai segítségével nem szükséges külön alapozót használnunk a felületeken, de számos egyéb előnye is van annak, ha a kiváló lazúrokkal vonjuk be faanyagainkat. Nézzük részletesen, mi a vékonylazúr, hol használható és miért érdemes minőségi megoldásokat keresnünk.

Miért a vékonylazúr?

A vékonylazúr egy olyan faápoló anyag, amely védi és színezi a fát anélkül, hogy teljesen eltömítené a felületét. Általában természetes olajokból és gyantákból készül, melyek beszívódnak a fába, miközben lehetővé teszik annak lélegzését.

Az olyan, nem mérettartó, kültéren elhelyezett faszerkezetek, mint például a gyalult deszka, palló, gerenda nagyban ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Ezen anyagokból általában kerítések, pergolák, kerti padok, de akár még faházak is készülnek, így mindenképpen szükséges a megfelelő védelemről gondoskodni.

Óvjuk hosszú távon a faanyagot

A tartós védelem és esztétikus megjelenés egyaránt garantált, ha minőségi vékonylazúrt használunk. Ez az anyag kiemeli a fa erezetét, miközben vékony viaszos filmréteget képez a felületen. A repedésein, bütüfelületein keresztül a fába szívódó nedvesség szabad kipárolgását nem akadályozza, de beszívódik a fába, ellentétben a vastaglazúrokkal.

Arra ügyelnünk kell, hogy lazúrozás előtt a repedésre hajlamos faanyagokat a legnagyobb mértékben ki kell szárítani, illetve amennyiben az új repedések megjelennek a nyers faanyagon, minél előbb kezeljük le. A tökéletes végeredmény érdekében duplán kell felhordani az anyagot. Egy liternyi vékonylazúr általában 10 négyzetméter egyszeri bevonására elegendő. Ecsettel vagy hengerrel érdemes az anyagot szétteríteni a fán, mert így lesz egyenletes a bevonat.

További előnyök

A vékonylazúr használatával megóvjuk a faanyagot a nedvesség okozta káros hatásoktól. Az UV-sugárzás az utóbbi években egyre inkább erősödik, hatása roncsolja a fa szerkezetét. Ugyanis lebontja az annak felszínén található lignint, ami a fa sejtjeinek szerkezetét tartja össze. Ennek következtében a fa elszürkülhet, megrepedezhet, és idővel gyengülhet, ami esztétikai és szerkezeti károsodáshoz vezethet. 

A vékonylazúr a kártevők elleni, gombavédelemben is jeleskedik. Ha a faanyagot ezzel a védőkezeléssel látják el, megakadályozható a penész- vagy korhadást okozó gombák elszaporodása. Ezek a kártevők a fa rostjait támadják meg, roncsolva annak szilárdságát és élettartamát, különösen nedves környezetben. Az impregnálás rovarok ellen is megoldást jelent, ugyanis gátolja például a szú és a termeszek behatolását. 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.