Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

A zöldhulladék nem szemét, hanem érték

ma 15:57
Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat.

A folyamatokat úgynevezett komposztmesterek felügyelik, nem kell tehát tartani attól, hogy a komposztálás menete nem szakszerűen zajlik. A részletekről a Csikász Imre utcában számoltak be, az első Veszprémi Komposzt Ünnepen.

Elsőként Köller Tamás a VKSZ Zrt. részéről üdvözölte a megjelenteket, s kifejezte háláját minden támogatónak, résztvevőnek, akik azért dolgoztak és dolgoznak a jövőben is, hogy a város minél élhetőbb, fenntarthatóbb legyen.

Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója kiemelte: fontos a város biodiverzitásának megőrzése, és ez évről-évre egyre fontosabb lesz. A VKSZ felkarol minden olyan jellegű kezdeményezést, amely a város fenntarthatóságát szolgálja, s amely a jó minőséget biztosítani tudja.

A komposztálás is ilyen, melynek meghonosítása misszió. A folyamat széles körben történő megismertetése a többi városnak is példa lehet. Temesvári megköszönte az együttműködést a kertbarátoknak, valamint a Pannon Egyetemnek, akik tudásukkal, szakmai felkészültségükkel támogatták a kezdeményezést. A zöldhulladék tehát nem hulladék, hanem érték.

Kovács Áron önkormányzati képviselő is felszólalt, aki arra világított rá, milyen kedvező, hogy mostantól nem csak a kertesházi övezetekben lehet komposztálni, mert már a társasházak lakóinak is lehetőségük nyílt ezzel.

Baráth Gabriella és Szépvölgyi Ákos a KDRIÜ, vagyis a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség részéről elmondták: a kezdeményezés a CORE projekt keretein belül valósul meg. Osztoztak a Pannon Egyetem mottójával, miszerint a jövő erőforrásai a kukában vannak. A komposztáló a hiedelmekkel ellentétben, ha szakszerűen van kezelve, nem büdös, nem jönnek rá állatok sem, viszont gazdagítja a kert talaját, vagy társas házak esetében akár a cserepes virágok földjeként is remek otthonul szolgál.

Végül, Tóth Eliza, a Pannon Egyetem képviseletében beszélt a komposztálás részleteiről, fontosságáról, praktikájáról, hiszen ez a kutatási területe.

Szabó Eszter
Vámosi Patrik
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. ma 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. ma 13:15 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. ma 9:05 A Laczkó Dezső Múzeum 120 éves múltja: a város kulturális szíve és öröksége A Laczkó Dezső Múzeum 120 éves múltja: a város kulturális szíve és öröksége Szerda délután ünnepélyes sajtótájékoztatóval egybekötött kiállításmegnyitón tisztelegtek a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum előtt, amely immár 120 éve őrzi és mutatja be a város kulturális és történelmi örökségét. tegnap 20:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.