Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
18°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
18°C

Komárom-Esztergomban tetőzik a Duna pénteken

ma 10:26 // Forrás: MTI
A szigetközi szakaszt már elhagyta az árhullám, pénteken Komáromnál és Esztergomnál, szombaton Vácnál és Budapesten tetőzik a Duna.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF)vezetője pénteken jelezte: a szigetközi szakaszon már 20 centiméteres apadás van. A Duna péntek dél körül Komáromban, este Esztergomban tetőzik, Komáromnál a jelenlegi szinthez képest hét, Esztergomban öt centiméteres emelkedéssel. A tetőzés Vácon szombat délelőtt a jelenleginél 28 centiméterrel magasabban, Budapesten pedig szombat este, a jelenleginél 37 centiméterrel magasabban várható.

A csütörtöki 614 kilométerrel szemben most már 754 kilométeren zajlik a védekezés: az első fokozatú készültséget 68 kilométerrel növelték meg, a harmadik fokozatú, legmagasabb védelmi készültséget pedig újabb 114 kilométeren rendelték el. A hivatásos állományból csütörtökön 6149-en vettek részt a védekezésben, ami 321 fővel megemelt létszám a korábbiakhoz képest. Az önkéntesek száma ugyanakkor a több mint 4 ezerről 2753 főre csökkent, aminek az az oka, hogy a klasszikus fizikai munkákkal, a homokzsáktöltéssel végeztek, elkészültek a nyúlgátak

BKK: nem áll meg az M2-es metró a Batthyány téren

A Duna magas vízállása miatt az M2-es metró nem áll meg a Batthyány téren, illetve a 19-es és a 41-es villamosok közlekedése is megváltozott - közölte pénteken a Budapesti Közlekedési Központ. 

Pénteken üzemkezdettől lezárták az M2-es metró Batthyány téri állomását. A vonatok áthaladnak az állomáson, le- és felszállni nem lehet. A Batthyány téri metróállomás lezárásának idején a 39-es busz a Széll Kálmán tér és a Batthyány tér között sűrűbben és nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszokkal közlekedik.

Péntektől korlátozták a 19-es és a 41-es villamos közlekedését is a Lánchíd térségében. A 41-es villamos a Krisztina körút felé, az 56-os villamos vonalán közlekedik, a 19-es villamos pedig két szakaszon jár: a Bécsi út felől csak a Batthyány téri, illetve a Clark Ádám téri ideiglenes végállomásig (felváltva), Kelenföld felől pedig a Clark Ádám tér megállóhelyig.

Mindeközben a BKK sűrűbben indítja a nagykörúti 4-es és 6-os villamosokat, illetve több járat közlekedik az 1-es villamos vonalán is

Orbán Viktor: a hétvégére a készenléti szint fenntartása a feladat

A hétvégére a készenléti szint, a figyelem folyamatos fenntartása a feladat - jelentette ki a miniszterelnök az árvízvédelmi operatív törzs péntek reggeli ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor azt kérte minden parlamenti képviselőtől, az önkéntesektől és a polgármesterektől is, hogy szervezzenek figyelőszolgálatot, és legyen folyamatos a járőrözés. A legnehezebb ugyanis ilyenkor, amikor az ember úgy érzi, hogy túl van a baj nehezén, hogy ne lankadjon a figyelme. Ennek megfelelően az árvízvédelmi operatív törzs folyamatosan működik. 

A szakemberek tájékoztatására hivatkozva ismertette: Budapesttől délre sem fogja meghaladni az árszint az eddig mért legmagasabbat. Dunaszekcsőn 100 százalékos a felkészültség, Baján, a Petőfi-szigeten azonban még dolgozni kell, az ott lévő 2750 méter hosszú védmű megemelésének készültségi szintje 85 százalékos.

A kormányfő jó hírnek nevezte, hogy az időjárási előrejelzések igaznak bizonyultak és az elmúlt két napban sehol sem hullott említésre méltó mennyiségű csapadék. Jelezte, hogy továbbra is csapadékmentes, késő nyárias időjárásra számítanak, ami segíti a védekezést. Azt is elmondta, hogy a tetőzés előrejelzései is pontosnak bizonyultak, a legmagasabb vízszinteknél egy-két centis eltérés van csak.

"Az előrejelzés mindennek a kulcsa, mert ha nincs pontos előrejelzés, akkor nem lehet jól tervezni, ha nem lehet jól tervezni, akkor nem lehet bemérni a védekezés szükséges mértékét, de hála Istennek ez idáig (...) minden előrejelzés stimmel" - fogalmazott.

vehir.hu
további cikkek
Veszprémiek a gáton: katasztrófavédők és az egyetem önkéntesei is küzdenek az árral árvíz Veszprémiek a gáton: katasztrófavédők és az egyetem önkéntesei is küzdenek az árral 142 Veszprém vármegyei tűzoltó dolgozik a gátak építésén és megerősítésén, miközben a Pannon Egyetem önkéntesei is a helyszínre érkeztek. ma 10:37 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05 Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze árvíz Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze Hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni, sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség az érintett folyókon - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a köztévében. Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón értékelte a helyzetet. 2024. szeptember 18. 10:42 Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon árvíz Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon Szolgálat-átszervezéssel, árvízi védekezésben tapasztalatokkal rendelkező tűzoltókkal, valamint eszközökkel, illetve az önkéntes tűzoltókkal és önkéntes mentőcsoportok készenlétbe állításával többszörözi meg mától a védekezéshez szükséges erőforrásait a katasztrófavédelem.  2024. szeptember 17. 17:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.