Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hazatértek az árvízi védekezésben részt vett tűzoltók

2024. szeptember 23. 13:57 // Forrás: Katasztrófavédelem
Veszprém vármegye árvízi védekezésre átrendelt, összesen 142 fős tűzoltói állománya két vármegyében, összesen öt településen vett részt az árvízi védekezésben – tájékoztatott a katasztrófavédelem.

A múlt héten Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Vas, Veszprém vármegyékbe és a fővárosba elrendelt rendkívüli készenléti szolgálat vasárnap befejeződött, és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ hallgatói is visszatérhettek az oktatási intézménybe. Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Tolna vármegyében továbbra is megerősített létszámban van jelen a katasztrófavédelem.

Fotó: KatasztrófavédelemFotó: Katasztrófavédelem

Veszprém vármegye árvízi védekezésre átrendelt, összesen 142 fős tűzoltói állománya két vármegyében, összesen öt településen vett részt az árvízi védekezésben, emellett a fővárosban a magassági felderítésben. Elsősorban a védfalak kialakítása, a kiépített gátak megerősítése, a szivárgó víz szivattyúzása, és a gátak, valamint az árvízi jelenségek figyelemmel kísérése volt a feladatuk. 

A hat nap alatt egy negyvenegy főből álló kontingens Pilismaróton, majd Dunabogdányban, ezt követően pedig Budakalászon végzett intenzív munkálatokat a Duna vízszintjének tetőzése előtt. A legmagasabb vízszint idején és az apadás kezdetétől folyamatosan figyelemmel kísérték a gátak állapotát, ahol szükséges volt, benzinmotoros szivattyúval avatkoztak be, vagy további homokzsákokkal erősítették a gyengébbnek bizonyuló pontokat.

Fotó: KatasztrófavédelemFotó: Katasztrófavédelem

Kilencvennégy hivatásos tűzoltó Vác védelméért vette fel a harcot az árral szemben. Ők az éjszakai órákban dolgoztak. Az első napokban homokzsákokból raktak gátat, buzgárokat építettek, vízszivatást végeztek. Közülük tizennégy fő a második éjszakától Nagymaroson, a mobilgát mellett végezte a szivárgó víz eltávolítását. A váci szakasz tagjai harmadik éjszakai szolgálatuktól kezdve figyelemmel kísérték, hogyan teljesítenek a gátak a tetőzés során és az azt követő órákban. Péntek éjszaka pedig egy akkorra már két napja eltűnt ember keresésében vettek részt, akit a homokzsákokból emelt gát közelében meg is találtak. A keresett személyt azóta családja körében van. 

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központból az árvízi munkálatokra kivezényelt három újonc és két továbbképzésben részt vevő kolléga ugyancsak a tegnapi napon adta le a védekezési munkálatokban való szolgálatot.  

Fotó: KatasztrófavédelemFotó: Katasztrófavédelem

Hat napos árvízi szolgálatot követően a Veszprém vármegyei tűzoltók hétfőn hajnalban visszatértek eredeti szolgálati helyükre. A vármegye hivatásos tűzoltóságai hétfő reggeltől a szokásos 24/48-as szolgálati rend szerint végzik tevékenységüket. 

vehir.hu
további cikkek
A Duna teljes magyarországi szakaszán megindult az apadás árvíz A Duna teljes magyarországi szakaszán megindult az apadás Bár az árhullám csúcsa kedd éjjel elhagyta az országot, és két hét után a Duna teljes magyarországi szakaszán megindult az apadás, Baja és Mohács térségében továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szerdán reggel a Kossuth rádióban. 2024. szeptember 25. 8:51 Bajánál tetőzik hétfőn a Duna árvíz Bajánál tetőzik hétfőn a Duna A déli szakaszon, Bajánál hétfőn tetőzik a Duna, ezt teljes készültséggel várják - közöle az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője az árvízvédelmi operatív törzs hétfő reggeli ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón. 2024. szeptember 23. 11:35 Kedden hagyhatja el a legmagasabb vízszint Magyarországot árvíz Kedden hagyhatja el a legmagasabb vízszint Magyarországot Már kedden elhagyhatja a legmagasabb vízszint Magyarországot, de a fegyelem és a figyelem nem lazulhat - mondta a miniszterelnök vasárnap reggel az árvízvédelmi operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón. 2024. szeptember 22. 9:37 A fővárosban tetőzik a Duna, Budapest védekezik árvíz A fővárosban tetőzik a Duna, Budapest védekezik Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna, amelynek vízszintje most 830 centiméter a fővárosnál - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szombat reggel a köztévében. 2024. szeptember 21. 10:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.