Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fényfestményeken a világ

2024. szeptember 22. 12:25
Stowe Kovács Judit képeiből nyílt kiállítás a Dubniczay-palota magtárában szombaton. A művész változatos technikákkal készített fotói ámulatba ejtő sokszínűséggel mutatják be a világot Pekingtől az Egyesült Államokig.

A kiállítás szombat délutáni megnyitóján Veszprém Város Vegyeskarának senior kórusa köszöntötte a messze földről hazatérő alkotót, akivel aztán Herth Viktória, a kiállítás kurátora beszélgetett.

Kovács Judit számos világvárosban élt az évtizedek során: többek között Londonban, Houstonban, Delhiben és Pekingben is. A veszprémi vár épületei mégis elérzékenyítették: szép emlékek kötik ezekhez a falakhoz, hiszen annak idején itt, a Lovassy László Gimnáziumban tanult, az övék volt az utolsó évfolyam, akik még a várbéli épületből ballagtak. Itt, a Lovassyban figyelt fel rá Zámbó István, aki Veszprém Város Vegyeskarába is meghívta a fiatal gimnazistát. Nem véletlen, hogy a senior kórus meglepetés-fellépése szombaton annyira szívet melengető volt: Judit régi ismerős arcokkal találkozott, néhányukat évtizedek óta nem látta. Judit gimnazista korától tíz éven át volt a kórus tagja, az éneklés szeretetét pedig sokáig vitte magával, bármerre is sodorta az élet. 

Stowe Kovács JuditStowe Kovács Judit

Márpedig az élet bizony sodorta. Munkája révén 1986-ban kiküldetésbe került az NSZK-ba, ott ismerte meg férjét, Iant. A férfi egy nemzetközi olajtársaságnál dolgozott, akik rendszeresen forgatták a munkaerőt a különböző telephelyek között – innentől kezdve tehát Judit életének ritmusát is a gyakori költözések szabták meg. Éltek Londonban, Párizsban, Houstonban, Új-Delhiben és Pekingben is. Európában Judit még tudta folytatni a munkáját, az Egyesült Államokban viszont nem kapott hatósági engedélyt, így új elfoglaltság után kellett néznie. Ekkor keltette fel a figyelmét a fotózás: előbb Houstonban majd New Yorkban tanulta ki a fényképész szakma csínját-bínját. 

Sok érdeklődő – köztük néhány régi kedves ismerős – jelent meg a megnyitónSok érdeklődő – köztük néhány régi kedves ismerős – jelent meg a megnyitón

Sokféle stílusban és technikával alkot. Ahogy mondta, nem bír ellenállni, ha valami számára érdekes látványt talál, azonnal a fényképezőgép után nyúl. Időnként meg is kapja, hogy nem alakult ki egységes stílusa, ő azonban azt vallja, hogy nem akarja magát beskatulyázni és korlátozni az alkotásban. Ennek a hozzáállásnak meg is van az eredménye: az elmúlt huszonöt évben huszonöt kiállítással mutatkozott be szerte a világban, és több pályázat fődíját is elnyerte. 

A festményszerű fotográfiák elvarázsolják a nézelődőt.A festményszerű fotográfiák elvarázsolják a nézelődőt.

A veszprémi kiállításon év eleje óta dolgoztak Herth Viktória kurátorral. A magtárban témájukban és technikájukban is nagyon különböző munkákat találunk. Lenyűgözőek festményszerű látványt nyújtó alkotásai, mint a Mazara táncoló szatírja, a Hölgy tollas kalapban vagy a Flamingók, de hangulatukban egészen magával ragadóak a Kínában készült, rizspapírra nyomott képek is. A Dubniczay-palota magtárában október 27-ig megtekinthető tárlatra érdemes időt szánni, a sokszínű válogatás nemcsak a művésznőt, de közönségét sem korlátozza: bizton állíthatom, hogy mindenki meg fogja találni a maga kedvencét. Különösen érdemes lesz jövő pénteken, szombaton és vasárnap délután ellátogatni a várba, az alkotó ugyanis jelen lesz a helyszínen, és szívesen mesél az érdeklődőknek munkáiról, illetve a mögöttük húzódó történetekről.

Schöngrundtner Tamás
Vámosi Patrik
további cikkek
Három éve pezsegteti a belváros kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT kultúra Három éve pezsegteti a belváros kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT Már három éve pezsegteti Veszprém belvárosának kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT brunch-bisztró, ahol az születésnapi hétvége során új kiállítással és zenei élményekkel is lehetett találkozni, miközben konyhában és a pultban sem volt megállás egy pillanatig sem. 2024. október 14. 16:52 Látszólag egyszerű színek is formák, valójában egy különleges tánc, ami a Művészetek Háza kiállításán vár Művészetek Háza Látszólag egyszerű színek is formák, valójában egy különleges tánc, ami a Művészetek Háza kiállításán vár Különleges kiállítás nyílt a Művészetek Házában, hiszen Elisa Treml színes térinstallációi a legkevésbé sem értelmezhetőek statikus, vitrinbe zárt műtárgyakként. Művészi értékét a látogatók teljesítik ki, akik a térben mozogva más-más élményt kapnak ugyanazoktól az alkotásoktól. 2024. október 14. 0:11 Alkotó közösség, ami formálta Veszprémet közélet Alkotó közösség, ami formálta Veszprémet A Veszprém Megyei Tanácsi Tervező Vállalat negyven évét bemutató tablókiállítás nyílt pénteken a Tegulariumban, ahol péntekenként előadásokkal idézik fel a vállalat munkásságát. 2024. október 12. 16:05 Megnyílt az Észrevétlen jelenvaló című kiállítás Művészetek Háza Veszprém Megnyílt az Észrevétlen jelenvaló című kiállítás A Művészetek Háza Veszprém Modern Képtár Vass László Gyűjteményének legújabb időszaki kiállítása október ötödikén nyílt meg, Észrevétlen jelenvaló címmel, mely Lossonczy Tamás és Lossonczy Ibolya alkotásait mutatja be. 2024. október 5. 20:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.