Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ismerd meg a sertés részeit, tudd meg, melyik mire jó!

2024. szeptember 23. 8:29

Egy hipermarketben viszonylag egyszerű dolgunk van a tálcás húsok választásánál, hiszen a címkén szerepel a megnevezés, azonban egy hentesnél, piacon gondban lehetünk a húspult választékát látva. 

Teljesen természetes, ha nem vagy tisztában a sertés egyes részeivel, illetve azzal, melyik milyen ételhez jó. De ha szeretsz főzni vagy kénytelen vagy a család ebédjét nap mint nap elkészíteni, jó, ha tudod, mi micsoda, mik a jellemzői, hogy a legfinomabb húsokat választhasd. Tarts velünk!

A leggyakoribb disznóságok

Volt idő, hogy a sertéshús mindennapos volt az asztalokon, aztán a szárnyasok egyeduralma következett, de manapság megint előkelő helyet foglal el. Különböző részei változatosan elkészíthetők, van, amelyet főzni, másokat sütni, füstölni érdemes. A szalonna, a zsír számtalan étel alapja, valamint külön helye van a téli szezonban az asztalokon a kocsonyának, a hurkának és a kolbásznak. Ehhez kínál a Böllér disznótoros fűszerkeverékeket minden szegmensnek.

A legtöbben a combot, a karajt vásárolják, illetve, ha különleges alkalomra készülnek, a szűzpecsenye jöhet még szóba. Sokak kedvence a csülök, a köröm és a láb is, amelyek gyakran a télen készített kocsonyákba kerülnek. És akkor még nem volt szó más részeiről, amelyekből hurka, kolbász, disznósajt vagy szalámi készül. 

Húsok, amiket mindenki ismer

A karaj a legkeresettebb disznóság, sokan ebből készítik a vasárnapi ebédek sztárját, a rántott húst, de bármilyen szelethúsnak vagy akár sovány darált húsnak is kitűnő. Csontos változatban egyben süthető és tölthető, ízletes kolbásszal megtöltve igazi ínyencség. Lassan párolva-sütve, szmókerben készítve is isteni csemege.

A hosszúkás szűzpecsenye a sertés legnemesebb része, az ünnepi lakomák kedvelt finomsága, ami jól elkészítve rendkívül ízletes. Elsőrangú pecsenyeként szeletelve például baconbe tekerve, vagy egészben sütve fogyaszthatjuk, de mivel sovány hús, vigyázni kell, ki ne száradjon, túl ne süssük. 

Grillezéshez, lacipecsenyének a tarja a legkedveltebb. Sokan esküsznek a karajnál kicsit zsírosabb combra, melyből sokféle főtt, sült és párolt étel készíthető a legkülönfélébb módokon, egyben, szeletelve, darálva. Külön említést érdemel néhány speciális része, a frikandó és a hengeres alakú frikandó oldalhús, amelyet inkább párolni, egyben sütni szoktak. Legnemesebb része a dió, másnéven felsál, rózsa vagy slussz.

A csülköt sem kell senkinek bemutatni, igazi kemencés finomság készíthető belőle, de pörköltnek, füstölt húsnak sem utolsó. 

Hogyan fűszerezzük?

A zsír fontos összetevője a húsoknak, ugyanis minél inkább zsírban gazdag egy hús, annál jobban képes a fűszereket kioldani. A Böllér számos, a magyaros ízvilágnak megfelelő fűszerkeveréket kínál nemcsak sertés-, hanem marha- és vadhúsokhoz, halakhoz is, hogy még egyszerűbb legyen a megfelelő arányokat eltalálva ízesíteni az ételeket.

Ahhoz azonban, hogy azok finomak legyenek, és a receptek szerinti, az éttermekben megszokott ízvilágot adják vissza, a megfelelő részeket kell választani. 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.