Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
11°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
11°C

A minőség legyen elit, ne a kultúra

2010. július 29. 6:00
Porga Gyula alpolgármester szerint az Ünnepi Játékok hosszú távon határozza meg a város kulturális jövőjét.

A Veszprémi Ünnepi Játékok a város egyik legrangosabb kulturális és társadalmi rendezvénye, amely messze földre viszi a város hírnevét, de ezzel egy időben már nem is egészen az itt lakóknak szól. Porga Gyula alpolgármesterrel beszélgettünk az előttünk álló eseményről.


Porga Gyula

– Melyik fellépőt várja az idén legjobban?

– Chick Corea zenéjét ismerem és kedvelem a legrégebb óta, ám Khaledre vagyok a leginkább kíváncsi, őt eddig nem ismertem, mostanában hallottam tőle néhány számot, és felcsigázta az érdeklődésemet. Az Earth Wind & Fire fiatalkoromban még más műfajt játszott, ami ellen akkor tiltakoztam, egy kis ellenérzés máig megmaradt. José Cura operaénekes pedig olyan nagy világsztár, hogy természetes módon felkelti az ember érdeklődését.

– Használhatjuk  a Veszprémi Ünnepi Játékokra az elitkultúra jelzőt?

– Ez nehéz kérdés. Mind a négy napon világsztárok lépnek fel, akik a saját műfajukban hihetetlen magas minőséget képviselnek. Nem szeretem az elitkultúra és a tömegkultúra közötti különbségtételt. Az Utcazene fesztiválra senki sem mondja, hogy elitkultúra, mégis ott is voltak olyan fellépők, akik a saját műfajukban olyan minőséget képviseltek, mint az Ünnepi Játékok sztárjai. Alapvetően nem értek egyet azzal a sztereotípiával, hogy az elitkultúra az átlagember számára már nem is értett magaskultúra. Szerintem a magas minőség az, ami tényleg számít, és szerencsére itt, Veszprémben, vendégül tudjuk látni ezeket a művészeket az Ünnepi Játékokon kívül is.

– Sokan panaszkodnak arra, hogy ez a fesztivál nem a veszprémieknek szól, hiszen a legtöbben nem engedhetik meg maguknak, hogy eljöjjenek.

– Először azért azt kell megnézni, hogy Budapesten a hasonló színvonalú világsztárok előadásaira jóval többet kell fizetni. Az tagadhatatlan, hogy egy átlag jövedelmű veszprémi házaspár nem engedheti meg magának, hogy mind a négy napra elmenjen. Nekik választaniuk kell. Mészáros Zoltánnak volt olyan próbálkozása, hogy kísérő programként kelet-európai jazz zenészeket hívott meg, akik hasonlóan magas minőségben, de elérhető áron léptek fel. Sajnos erre egy ideje nincs forrás, de az ötletben még látok lehetőséget a jövőben. Mindenesetre tudomásul kell venni, hogy a fesztivál miliőjét, a sztárelőadókat meg kell fizetni. Az pedig egyáltalán nem baj, ha az ország más pontjairól is fogadunk vendégeket, hiszen megismerik a várost.

– Ha jól tudom, az önkormányzat is résztulajdonosa a fesztivált szervező kft.-nek…

– Ez korábban így volt, de a VKSZ. Zrt. – aminek majd 100 százalékban az önkormányzat a tulajdonosa – megvásárolta az önkormányzat tulajdonrészét.

– …milyen mértékben szólhat bele a városvezetés – most már a VKSZ. Zrt.-n keresztül – a szervezésbe és egyéb kérdésekbe?

– Alapvetően nagyon jó a kapcsolat Mészáros Zoltánnal, a rendezvény szervezőjével. Bár nem kötelessége, de amikor összeáll a program, a legapróbb részletekig beavat, ha kérdés merül fel, mindig kikéri a véleményemet. Ez nagyon jól esik. Általában nem szólok bele semmilyen tartalmi kérdésbe, hiszen a rendezvény minőségéért és tartalmáért a főszervező a felelős, övé a siker és a kudarc is. Ebben a bizalomban az is benne van, hogy már sok éve életképes, sikeres produkcióról van szó, amely Veszprém város hírnevét öregbíti.

– Mennyi pénzzel támogatják az Ünnepi Játékokat, és végez-e a város bármiféle lobbi tevékenységet?

– Természetesen segítünk. A polgármester úr mindig együttműködik a támogatók megkeresésében, gyakran születnek olyan hivatalos levelek, melyeket Mészáros Zoltán és Debreczenyi János együtt ír alá. Ugyancsak rugalmasan állunk az olyan technikai és háttérproblémák megoldásához, amelyeket a rendezvény ideje alatt kell megoldani. A közvetlen városi támogatás idén 22 millió forint.

– Felhasználja a városvezetés a fesztivál adta lehetőséget, hogy idelátogató prominens személyiségekkel jó kapcsolatot építsen ki?

– A vendégek között valóban sok a gazdasági és politikai életben befolyásos személy, sőt, nagyon gyakran direkt erre a program hívunk meg vendégeket, hogy ápoljuk velük a jó viszonyunkat. A rendezvény keretei kiváló lehetőséget adnak, hogy a személyes kapcsolatokat erősítsük, ám megállapodások létrehozásához alkalmatlan. Később, mikor egy konkrét ügy miatt kell valakit keresni, már más alapokon nyugszik a kommunikáció. Mivel ez a társadalmi esemény a kapcsolatépítésre rendkívül alkalmas, nem csak mi használjuk erre, hanem az idelátogatók vendégek is. Idén, úgy tudom, ellátogat hozzánk Schmitt Pál, az országgyűlés jelenlegi elnöke és következő köztársasági elnök, dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Alex Brooking ausztrál nagykövet, Halász János államtitkár, Szőcs Géza kulturális államtitkár, illetve az E-on igazgató tanácsának elnöke, Konrad Kreuzer. De a főszervező még sokkal több nevet fel tud sorolni.

– Miként térül még meg ez a befektetés a város számára a kapcsolatokon túl?

– Ez a rendezvény is azt a veszprémi brandet képviseli, amely megrajzolja a város arcélét. Az egész országban kikerültek a plakátok, amelyen egyik büszkeségünk, a Szentháromság tér látható, illetve a város neve a világsztárokéval együtt van említve. Ez óriási reklám. Természetesen van gazdasági haszna is – ahogy minden kulturális rendezvénynek – közvetlen formában, úgymint a szállásra, étkezésre, taxira és egyéb attrakciókra itt hagyott pénz; valamint közvetett formában, mikor később jön vissza a látogató, és költi el nálunk a pénzét. Fontos lenne, hogy a közgyűlésben a kulturális rendezvényekről szóló vitákban számokkal tudjuk megvédeni azok gazdasági hasznát is.

– Hogyan látja az Ünnepi Játékok Jövőjét?

– Úgy vélem, stabil alapokon nyugszik a rendezvény. Az ügyvezetőnek két-három évre vannak már előre tervei. Nagyon fontos, hogy az elmúlt évek során a jelentős támogatók köre nem igazán változott, tehát stabil támogatói összefogás áll a fesztivál mögött. Zoli szeret kísérletezni, a tavalyi jazz-es elfordulás nem volt annyira sikeres, idén vissza is tért a hagyományokhoz. A populáris irányba való nyitás sikeres volt, tavaly a Gipsy Kings-szel, idén az Earth Wind & Fire-rel. Ez az esemény hosszú távon fogja meghatározni Veszprém város kulturális jövőjét.

– Ha ön választhatna világsztárt, kit hívna meg a következő alkalomra?

– Amit mondani fogok, az teljesen szubjektív, csak az én ízlésemet tükrözi. Nagyon örülnék, ha Nick Cave-et vagy Tom Waits-t egyszer vendégül láthatnánk. Ők a közvélemény előtt kevésbé ismertek, de értük korábban is képes voltam több száz kilométert utazni.

Tiger Szabolcs
további cikkek
Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken. tegnap 17:01 Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.