Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egyenes hát, talpak a földön – így kell széket választani

2024. szeptember 25. 10:09

A szülők gyakran összezavarodnak, amikor gyermeküknek keresnek valamilyen széket. Hisz fontos, hogy helyesen lehessen ülni rajta, kialakítása legyen ergonomikus, és persze a kivitele tartós. 

Székek gyerekeknek

A Prémium bútoráruház ifjúsági szék kínálatában tartós, ergonomikus termékeket találunk, melyek elősegítik az egészséges testtartást. Többféle színben és kivitelben elérhetők ezek a modellek, és ha gamer széket keresünk, akkor azt is megtalálhatjuk itt. 

De vajon milyen szempontokat kell figyelembe venni a vásárlásnál? A szakértők egyetértenek abban, hogy manapság a gyermekek túl sokat ülnek. Az iskola után még otthon is, amikor házi feladatot csinálnak, olvasnak, játszanak vagy kézműveskednek. Épp ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen testtartással teszik mindezt, és bár az iskolában ezt nem tudjuk befolyásolni, otthon igen.

Szempontok a vásárlásnál

Egyrészt fontos a termék kialakítása, megfelelő legyen a mérete, és könnyű és stabil is legyen egyszerre. Ezenkívül a kényelem az, ami prioritást kell, hogy élvezzen. És e tekintetben nincs nagy különbség a gyermekeknek és a felnőtteknek készült forgószékek között: azok a legkényelmesebbek, melyeknek van háttámlája és karfája. A párnázott háttámla és ülés jól jöhet hosszú távon, és ha a szék állítható, akkor gondoskodni tudunk arról is, hogy a gyermek testtartása természetes és egészséges maradjon. 

Persze az esztétika is hangsúlyos lehet, ilyenkor mindig vonjuk be a gyermeket a döntésbe, hogy mi az a szín vagy minta, melyet ő leginkább kedvel. A tartósság is kulcskérdés, a hosszú élettartam mindenképp nagy előny. A tisztíthatóság tekintetében törekedjünk arra, hogy könnyen lemosható, letörölhető széket válasszunk, és azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a gyerekek nyüstölik a székeket, tehát legyen strapabíró is egyben. 

Igény szerint állítható

Ha nem akarunk évente új széket venni, eleve olyat válasszunk, mely állítható. Így akár négyéves koruktól egészen 14-15 éves korukig tudják ugyanazt a széket használni a gyermekek. Semmiképp ne ültessük őket felnőtteknek való forgószékbe, hiszen innen nem ér le a lábuk, a hátuk nincs kitámasztva és a térdük sem áll merőleges szögben. 

A gyerek forgószékek beállításánál alkalmazkodjunk a test fizikai arányaihoz, az első lépés a megfelelő ülésmagasság beállítása. Az ülés elülső széle a gyermek alsó térdkalácspontjának területén legyen. Amikor a gyerek leül, a törzs és a combok közötti szögnek valamivel nagyobbnak kell lennie, mint 90 fok. A talpaknak teljes mértékben érintkezniük kell a talajjal, az ülés elülső része nem nyomódhat le, és a comboknak nagy felületen kell az ülésen nyugodniuk. 

A következő lépés a háttámla beállítása, ennek az egész felsőtestet egészen a lapockáig meg kell támasztania. Ez tehermentesíti a hátat, és azt is biztosítja, hogy amikor a gyermek hátradől, a hátát teljes hosszában megtámasztja és megtartja. 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.