Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nagyot robbant a Buhim-völgyi szalon

2010. július 29. 9:35
Az ezredik éjszaka esélyei: az életben mindig többre vágyunk, de ha megkapjuk a lehetőséget, ráébredünk, igazából mindenünk megvan.

Nagy sikerrel mutatták be július 28-án, szerdán este Dorde Lebovic: Az ezredik éjszaka című modern tündérmeséjét a Veszprémi Petőfi Színház művészei a Buhim-völgyi szalonban. A szalon 89. alkalma azért tekinthető rendkívüli eseménynek, mert a színház munkatársai most mutatkoznak be először ezen az eseményen.


Szűcs László, Tóth Loon és Máté P. Gábor

A darabot Tóth Loon dolgozta át és ő is állította színpadra. Közreműködik benne még Szűcs László és Máté P. Gábor is. A színház művészeiből álló Szent Genéziusz Kultúrkommandó első produkcióját Veszprémben a következő évadban már láthatják a nézők a Latinovits Zoltán Játékszínben.

A történet szerint Hap és Hep jó barátok már vagy húsz esztendeje. Minden vasárnap horgászni mennek a folyóra és mindig késő éjszaka bandukolnak hazafelé. Állandóan arról beszélgetnek, hogy mennyire félresikerült az életük, milyen jelentéktelen és szánalmas alakok ők, akik nyom nélkül tűnnek el, ha meghaltak. Egyik éjszaka azonban történik valami. Valaki meghallotta az összes panaszukat, és egy varázsló száll alá a Holdról, aki felajánlja, hogy egy éjszakára különleges ereje lehet a hangosabban elégedetlenkedő Hapnak. A feltétel: ha nem képes semmilyen jó cselekedetet végrehajtani, akkor kővé válik hajnalra. De mi lehet az igazán jó tett, amely egyformán kielégít mindenkit a Földön? Elérkezik a hajnal de a keresett kívánság, ami mindenkit boldoggá tesz, nincs sehol. Úgy tűnik elkerülhetetlen a vég.

Azonban nem eszik olyan forrón a kását. Bár mindenki a sátáni fordulatra számít, ez nem egy dráma, ahol megvásárolják az ember lelkét. Olyan vígjáték, melytől a nézőtéren kacagnak az emberek, mégis olyan mély üzeneteket hordoz, melyek elgondolkodtatók.

      
Máté P. Gábor                            Szűcs László                                 Tóth Loon

Hep és Hap minden vágya, hogy bekerüljenek a történelembe, de észre sem veszik, hogy abban élnek. Minden ember egy piciny darabkája az univerzumnak, még akkor is, ha jelentéktelennek gondolja saját sorsát. Olyan jócselekedet pedig nem létezhet, mely egyformán kihat mindenkire. Ha már nem teszünk semmi rosszat, akkor is jót, s jól tesszük.

A szabadtéri színház hangjaival, hangulatával, háromfős színészi gárdájával legalább olyan nagyot tudott robbantani a Buhim-völgyi szalonban, mint bármely más nagyszínpados darab. A hangulat, a kevés fény és a friss levegő együttesen segített rátalálni saját énünk Hepjére és Hapjára. Ahogy a színmű hősei is megkapták azt az esélyt az ezredik éjszakán, úgy mi is számos hasonló élményt élhetünk meg. Ha nem élünk vele az azt jelentené, hogy elrontunk valamit? Ha pedig kihasználjuk, akkor mindenképpen jól cselekszünk?

Janni Anikó
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. ma 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  ma 11:53 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Mert a néptánc öröm Mert a néptánc öröm Nagysikerű gálaműsorral ünnepelték szombaton az Agora Kulturális Központ nagytermében a veszprémi néptánc ötvenéves töretlen sikerét. Ennek zászlóshajója a Veszprém-Bakony táncegyüttes, akik pontosan fél évszázada kezdték el a magyar néptáncot olyan szinten űzni, hogy azóta nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközileg is ismertek lettek. A gálán az új generáció és a szenior korosztály is képviseltette magát. Porga Gyula polgármesternek pedig igaza volt: a néptánc az öröm. 2024. április 20. 23:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.