Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
21°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
21°C

Nagyot robbant a Buhim-völgyi szalon

2010. július 29. 9:35
Az ezredik éjszaka esélyei: az életben mindig többre vágyunk, de ha megkapjuk a lehetőséget, ráébredünk, igazából mindenünk megvan.

Nagy sikerrel mutatták be július 28-án, szerdán este Dorde Lebovic: Az ezredik éjszaka című modern tündérmeséjét a Veszprémi Petőfi Színház művészei a Buhim-völgyi szalonban. A szalon 89. alkalma azért tekinthető rendkívüli eseménynek, mert a színház munkatársai most mutatkoznak be először ezen az eseményen.


Szűcs László, Tóth Loon és Máté P. Gábor

A darabot Tóth Loon dolgozta át és ő is állította színpadra. Közreműködik benne még Szűcs László és Máté P. Gábor is. A színház művészeiből álló Szent Genéziusz Kultúrkommandó első produkcióját Veszprémben a következő évadban már láthatják a nézők a Latinovits Zoltán Játékszínben.

A történet szerint Hap és Hep jó barátok már vagy húsz esztendeje. Minden vasárnap horgászni mennek a folyóra és mindig késő éjszaka bandukolnak hazafelé. Állandóan arról beszélgetnek, hogy mennyire félresikerült az életük, milyen jelentéktelen és szánalmas alakok ők, akik nyom nélkül tűnnek el, ha meghaltak. Egyik éjszaka azonban történik valami. Valaki meghallotta az összes panaszukat, és egy varázsló száll alá a Holdról, aki felajánlja, hogy egy éjszakára különleges ereje lehet a hangosabban elégedetlenkedő Hapnak. A feltétel: ha nem képes semmilyen jó cselekedetet végrehajtani, akkor kővé válik hajnalra. De mi lehet az igazán jó tett, amely egyformán kielégít mindenkit a Földön? Elérkezik a hajnal de a keresett kívánság, ami mindenkit boldoggá tesz, nincs sehol. Úgy tűnik elkerülhetetlen a vég.

Azonban nem eszik olyan forrón a kását. Bár mindenki a sátáni fordulatra számít, ez nem egy dráma, ahol megvásárolják az ember lelkét. Olyan vígjáték, melytől a nézőtéren kacagnak az emberek, mégis olyan mély üzeneteket hordoz, melyek elgondolkodtatók.

      
Máté P. Gábor                            Szűcs László                                 Tóth Loon

Hep és Hap minden vágya, hogy bekerüljenek a történelembe, de észre sem veszik, hogy abban élnek. Minden ember egy piciny darabkája az univerzumnak, még akkor is, ha jelentéktelennek gondolja saját sorsát. Olyan jócselekedet pedig nem létezhet, mely egyformán kihat mindenkire. Ha már nem teszünk semmi rosszat, akkor is jót, s jól tesszük.

A szabadtéri színház hangjaival, hangulatával, háromfős színészi gárdájával legalább olyan nagyot tudott robbantani a Buhim-völgyi szalonban, mint bármely más nagyszínpados darab. A hangulat, a kevés fény és a friss levegő együttesen segített rátalálni saját énünk Hepjére és Hapjára. Ahogy a színmű hősei is megkapták azt az esélyt az ezredik éjszakán, úgy mi is számos hasonló élményt élhetünk meg. Ha nem élünk vele az azt jelentené, hogy elrontunk valamit? Ha pedig kihasználjuk, akkor mindenképpen jól cselekszünk?

Janni Anikó
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. 2024. július 13. 21:41 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.