Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Manuálterápiás kezelések időseknél: Milyen megoldások léteznek?

tegnap 8:04

Az idősebb betegeknél gyakori a rossz lépés, az elesés, ami megelőzhető lenne, de ez mindenkinek a saját felelőssége. Idős szeretteink sokszor nem kérnek segítséget, nem panaszkodnak az egészségükkel kapcsolatban, akkor sem, ha valódi fájdalmat éreznek. A gyógytorna azonban remek választás lehet a számukra, amikkel számos betegséget és fájdalmat előzhetnek meg, kezeltethetnek. Ez a kezelés nem engedi, hogy a páciens fizikailag elhanyagolja magát, számíthat arra, hogy a fájó ízületei át lesznek mozgatva, enyhíthetőek a sérülésekből eredő panaszok.

De vajon milyen megoldások léteznek az idősebb embereknél? Ebben a cikkben erre a kérdésre adjuk meg a választ.

Kezelési lehetőségek

Éves szinten a 65 év felettiek 25-33 százaléka legalább egyszer elesik, aminek sérülés lesz a vége. Ez a világ lakosságát nézve azt jelenti, hogy percenként elesik egy idős ember azért, mert a mozgása már nem olyan, mint fiatalon. Az elesésekből nagy részben kórházi ellátást igénylő sérülés keletkezik, ami a családtagok számára is megterhelő lehet. Éppen ezért érdemes ezt megelőzni, edzeni az izmokat és az ízületeket. Budapesten a Gyógytornászom rendelő (0630 505 0503; 1061, Paulay Ede utca 47.) is vállal ilyen kezeléseket, amivel elkerülhetjük, hogy az idősekről hosszú ideig gondoskodni kelljen.

Az esések 20-30 százaléka közepes vagy súlyos következményekkel jár. Nem ritka a csípőtörés, amely teljesen ellehetetleníti a mozgást. Gyakori még a bordák vagy a fej sérülése, amely a fontosabb szerveket sodorja veszélybe, mint a szív, a vese, vagy éppen a lép. A súlyos sérülések akár tartósak is lehetnek, tehát onnantól fogva az idős személy nem biztos, hogy képes lesz az önellátásra.

Miért fontos a manuálterápia az időseknél?

Mert náluk a gyógyulási idő és az ütem is lassabb. Mert, ha műtéti ellátásra van szükség, akkor az altatás már nem minden esetben jöhet szóba, ráadásul további szövődményekkel járhat. Az idősebbek a rögzítéssel járó ágynyugalom alatt kis tömegű izmukból is sokat veszíthetnek, ami végül további betegségek megjelenéséhez vezethet.

Főleg azokra a személyekre kell jobban figyelni, akiknél a csontszerkezet gyenge, előfordulhat a csontritkulás. Náluk ugyanis a sérülésekkel járó szöveti károsodás sokkal súlyosabb lehet, ami azt jelenti, hogy a gyógyulás is több idő és energia. Ez egy legyengült szervezet számára hatalmas teher lehet.

Járásstabilitást fejlesztő és megelőző csípőtorna

A gyógytorna egy komplex, mozgató szervrendszerre, valamint az egyensúlyozó szervekre ható kezelési megoldás, amely minden esetben biztonságos körülmények között zajlik. Mivel az idősebbek számára az esések hétköznapiak lehetnek, még egy egyszerű hétköznapi tevékenység során is előfordulhat, így ezek a gyakorlatok azt akadályozzák meg, hogy a mozdulatok ne legyenek részekre bontva.

Fontossá válik a funkciókban való gondolkodás, aminek eredménye, hogy a csípő, a fenék, a comb, a lábszár, a boka a törzs stabilabbá válik, de még a karokra is jótékony hatással lehet. Szerencsére több eszköz és gyakorlat áll rendelkezésre, amivel megelőzhető az időskori porckopás, csökkenthető vagy késleltethető a tünetek megjelenése.

Gyógytorna gyakorlatok időseknek

A legtöbb esetben egy székre és egy párnára van szükség, hogy az alapvető gyakorlatokat el tudjuk végezni. Az első ilyen népszerű feladat a következő:

  • Álljunk a székbe kapaszkodva egy lábon, húzzuk be a hasunkat, szorítsuk a comb és a farizmokat, majd nyújtózzunk felfelé a fejtetővel. Próbáljuk meg lassan elengedni a széket és tartsuk ezt a helyzetet 1-2 percig. Ha nem megy, akkor fogjuk a széket. Végezzük el a gyakorlatot a másik lábbal is.
  • Ugyanezt megcsinálhatjuk csukott szemmel. Keressük meg az egyensúlyunkat és végén próbáljuk meg csökkenteni a kapaszkodás mértékét.
  • Jó megoldást jelenthet az is, ha tyúklépésbe állunk, a jobb sarkunkat a bal lábujjak elé helyezzük, és igyekszünk minél tovább tartani a függőleges helyzetet. Cseréljük lábat és teszteljük a másik lábunkat is, hogy ott is minden rendben van-e az egyensúlyunkkal.
  • Keressünk vagy jelöljünk ki egy 3 méteres vonalat, próbáljunk meg azon végigmenni, mintha kötéltáncosok lennénk.

Ezek a gyakorlatok mind abban nyújtanak segítséget, hogy stabilizáljuk a járást idősebb korban is. Emellett persze nagy szükség van a manuálterápiára azon részére is, aminek során az ízületeket és az izmokat erősítjük. Ez azonban nemcsak ebben a korban fontos, hiszen nem árt már fiatalon tenni azért, hogy 60-70 évesen elkerüljük a panaszokat és a sérüléseket.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.