Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Búcsúzik a képviselő-testület

tegnap 16:55
Utoljára ülésezett a 2019-ben megválasztott képviselő-testület csütörtökön a Városháza Kossuth termében.

Az önkormányzati ciklus záró közgyűlése Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) felszólalásával kezdődött. A városatya arról beszélt, hogy a képviselő-testület minden tagja pártállástól függetlenül büszke lehet az elmúlt öt esztendőben végzett munkára, ez az időszak minden bizonnyal fontos fejezet lesz a város történelmében. Porga rámutatott: megoldottak olyan feladatokat, mint az Európa Kulturális Fővárosa program lebonyolítása, a Modern Városok Program és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásainak lehívása és hasznosítása, valamint megbirkóztak olyan előre nem látható nehézségekkel, mint a covid, a szomszédunkban kitört háború és az ebből fakadó energiaválság. A városvezető úgy látja, az önkormányzat igyekezett a nehéz időkben segíteni a rászorulóknak, a kisvállalkozóknak, miközben a döntéshozatal átlátható maradt, a viták hangneme pedig minden véleménykülönbség ellenére kulturált és előre mutató volt. A polgármester szerint ha ezt a vitakultúrát és közös tenni akarást a következő képviselő-testület is magáévá teszi, akkor a következő öt évben is képes lesz megoldani a ránk váró nehézségeket. 

Porga GyulaPorga Gyula

NAPIREND ELŐTT

HAJLAT UTCA. Hartmann Ferenc (DK – Jobbik – LMP – MSZP – Momentum – Párbeszéd) jelezte, hogy a Hajlat utcát teljes szélességében elzárták a Sorház utcától, a változást közlekedési tábla nem jelzi. Porga Gyula polgármester elmondta, hogy vízvédelmi okokból történt a lezárás, és felhívta a figyelmet arra, hogy valójában a besorolás szerint a két utca között soha nem is volt út. A hiányzó zsákutca tábla pótlása valóban szükséges.

ÖNKORMÁNYZATI TÖRVÉNY. Gerstmár Ferenc (LMP) arról interpellálta a polgármestert, igaz-e, hogy a jegyző munkáltatója a kormányhivatal lenne, és elvonnák az iparűzési adót a városoktól egy új törvénymódosítás értelmében. Porga Gyula elmondta: nem tud ilyen kezdeményezésről, és ha felmerülne ilyen, azt az önkormányzatok biztosan nem támogatnák. 

AVARÉGETÉS. Katanics Sándor (Híd a Városért) frakcióvezető szerint problémát okoz, hogy a rendeletben meghatározott időszakokon kívül is égetnek avart a lakosok. Porga Gyula jelezte: nyitott rá, hogy változtassanak a szabályozáson, ha a képviselő ezt a lakossággal egyeztetve szükségesnek tartja. 

BUSZT A VÁRBA. Guzslován Gábor (Híd a Városért) felvetette, hogy szükséges lenne a vár megközelíthetőségének javítása tömegközlekedési eszközzel. Porga Gyula megjegyezte: szükséges lenne az autóforgalom radikális csökkentése, és ezzel együtt megvizsgálható alternatív közlekedési lehetőségek kialakítása. 

MELLŐZÖTT SPORTÁGAK. Guzslován Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy több új, mára azonban már olimpiai sportággá vált mozgásforma népszerű a városban, ezek hozzáférhetőségét kellene javítani. A polgármester elmondta: tartja a kapcsolatot a gördeszkás egyesülettel, és ő maga is fontosnak tartja a megfelelő infrastruktúra biztosítását a mozgáshoz. 

SZAKSZERVEZETEK. Guzslován Gábor arra bátorította a következő képviselő-testületet, hogy vonják be a szakszervezetek vezetőit az őket érintő egyeztetésekbe. Jó példaként említette Székesfehérvár érdekegyeztető fórumát. 

ILLEGÁLIS SZEMÉTLERAKÁS. Gerstmár Ferenc jelezte, hogy választókörzetében az elmúlt időszakban elszaporodtak az illegális szemétlerakások a szelektív szigetek környékén. Porga Gyula szerint ez alapvetően kulturális kérdés, az illegális szemétlerakás szabálysértés, az elszállítást közpénzből fizetik, ha pedig a városrészek nem tudják kulturált keretek között kezelni a hulladékkezelést, akkor meg kell szüntetni a szelektív szigeteket. 

KÖNNYES BÚCSÚ. Stigelmaier Józsefné (Fidesz-KDNP) utolsó napirend előtti felszólalásában elköszönt a képviselő-testülettől, amelynek októbertől már nem lesz tagja. A távozó képviselő összegezte: munkássága alatt körzetében mások mellett járdákat, rendelőket újítottak fel, parkolóhelyeket létesítettek és megépült a Ringató óvoda új épülete. 

Pályázatok benyújtásáról döntöttek

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata felkérést kapott korábbi projektpartnereitől az INTERREG Duna Régió Program, valamint az INTERREG Európa Program felhívás keretében beadott egy-egy projektterv pályázati partnerségében való részvételre és pályázati támogatás esetén a megvalósításra.

E két pályázat közül az egyik az élhetőbb életterek kialakítását célozza. Veszprém a Jutais út 3. alatt található terület megújításával venne részt a pályázatban: ez magában foglalja az egykori bútorgyár területét illetve három elhanyagolt állapotban lévő épületet. „A terület zöld revitalizációja kihívással jár: a hosszú távon közösségi funkciót ellátó zöldfelületek, illetve közcélú rendeltetést betöltő terület kialakítása a kívánatos a kulturális funkció megtartása mellett, ugyanakkor ez a terület potenciálisan a kereskedelmi hasznosítás és bevételtermelés eszköze is lehet. A tervezés során a felsorolt funkciók, esetleg időközben felmerülő igények közötti egyensúly megtalálása a cél” – fogalmaztak az előterjesztésben. 

Egy másik pályázat a külvárosok fejlesztését célozza, hogy minden fontos szolgáltatás elérhető legyen 15 percen belül minden városlakó számára. Mindezt a szolgáltatások fejlesztésével, városrehabilitációval, közösségépítéssel valamint az önkormányzat és a kulturális, gazdasági és társadalmi szereplők együttműködésének erősítésével érnék el.

Pályázatot nyújt be az önkormányzat az Európai Városi Kezdeményezés kiírására is „Technológia a városokban” témakörben. A pályázat célja olyan infrastruktúra-fejlesztés, amely révén lerövidíthető a termelők és a fogyasztók közötti út. Kialakítanának egy információs rendszert, létrehoznák a Veszprémi Regionális Élelmiszerügyi Tanácsot,  iskolai menzareformot hajtanának végre, melyben a helyi termelőktől származó alapanyagok kerülnének előtérbe, és fejlesztenék a vásárcsarnokot is. 

Elfogadták a Karbonsemleges Stratégiát

A stratégia aktualizálja, összehangolja, 2023/2024-es állapotba foglalja össze az eddig elkészült különféle ágazati és átfogó stratégiák célkitűzéseit, menetrendjeit, és 2030-ig végrehajtható és finanszírozható cselekvési tervet fogalmaz meg.

Városi szinten a szén-dioxid-kibocsátás magában foglalja a közlekedésből, a városi áruk és szolgáltatások kereskedelméből származó, valamint az olyan szereplők fogyasztásából származó hatást, mint az önkormányzat, az ipar és a háztartások. A városok széleskörű lehetőségeket kínálnak a hatékony szén-dioxid-mentesítésre, mert koncentrálják az embereket, az infrastruktúrát és a tevékenységeket. A sikeres megvalósításhoz vezető útnak integrált megközelítésen szükséges nyugodnia, így a nagyléptékű beruházások mellett szükséges az elkerülhető kibocsátás csökkentése vagy megszüntetése az energiaigény alacsonyabb emissziós módok felé tolásával, amihez a korszerű okos eszközök és adattudományi alkalmazások tudnak jelentősen hozzájárulni. A stratégia kijelöl olyan projekteket, amelyek ebbe az irányba mozdíthatják el Veszprémet. 

Ez történt még

  • Intézményvezetőket választottak. Újabb öt évre bízták meg a Veszprémi Petőfi Színház vezetésével Oberfrank Pált, és szintén az eddigi igazgató, Baranyai Tamás maradhat az Eötvös Károly Megyei Könyvtár élén. 
  • Kiírták a pályázatot a Liget kávézó üzemeltetésére. Porga Gyula polgármester jelezte: szeretnék, ha minél előbb lezárulna az eljárás, és a napokban bezáró Füge Liget helyén minél előbb új vállalkozó működtetné a kávézót.
  • Veszprém megpályázza az Európai Sportrégió 2026 címet. A pályázattal kapcsolatban külön cikkben írtunk részletesen.
  • Elkezdődik a várostörténeti monográfia írása. Az önkormányzat a következő három évre összesen 50,6 millió forintos forrást biztosít a munkához. 
vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
A munkakeresők vágynak a visszajelzésre jelentkezés után, ez azonban gyakran elmarad A munkakeresők vágynak a visszajelzésre jelentkezés után, ez azonban gyakran elmarad A legtöbb munkavállalót zavarja, ha nem kap visszajelzést az állásjelentkezésére, ami gyakran bizonytalanságot szül. Ennek okát akadnak, akik magukban, a leadott pályázat gyenge minőségében látják vagy abban, hogy ők maguk nem voltak szimpatikusak a vállalatnak - derül ki a Profession.hu friss, reprezentatív felméréséből. A jó jelöltélmény és a vállalat pozitív munkaadói hírnevének fenntartása miatt viszont fontos odafigyelniük a cégeknek a visszajelzésekre. 2024. szeptember 25. 15:18 Elindul a munka, hogy 2026-ban Veszprém lehessen Európa sportrégiója Elindul a munka, hogy 2026-ban Veszprém lehessen Európa sportrégiója Közismert cél, hogy Veszprém önkormányzata megpályázza a 2026-os európai sportrégió címet. A folyamat első lépését csütörtökön tette meg a közgyűlés, amikor elindította a pályázat összeállítását célzó munkafolyamatot. tegnap 14:58 A Duna teljes magyarországi szakaszán megindult az apadás árvíz A Duna teljes magyarországi szakaszán megindult az apadás Bár az árhullám csúcsa kedd éjjel elhagyta az országot, és két hét után a Duna teljes magyarországi szakaszán megindult az apadás, Baja és Mohács térségében továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szerdán reggel a Kossuth rádióban. 2024. szeptember 25. 8:51 A helyes protokoll pénzre váltható A helyes protokoll pénzre váltható Ha valaki papucsot hord az irodában, vagy a nyakkendő fölött nincs begombolva az ing, esetleg a nadrág és zokni között kivillan a boka, akkor a nyugat-európai tárgyalópartner fejvesztve menekül az üzlet elől. Ez csak néhány kerülendő dolog volt, amit Görög Ibolya, az ország egyik legismertebb protokollszakértője mondott kedden délután Veszprémben a vármegyei iparkamara által szervezett előadáson, ami elsősorban a vállalkozóknak adott útbaigazítást a protokolláris világ egyáltalán nem könnyű rendszerében. 2024. szeptember 25. 14:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.