Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy korszak lezárult, a közös munkáért pedig köszönet jár

ma 16:31
Június 9. után kiderült, hogy idén októbertől több polgármester már nem folytatja a közösségért végzett munkáját. Valamelyik településvezető maga döntött úgy, hogy nem indul újra a tisztségért, mások az önkormányzati választás demokratikus versenyében maradtak alul. A tapolcai régióban most ezek a polgármesterek gyűltek össze utoljára együtt, akiket a térség országgyűlési képviselője, Navracsics Tibor köszöntött.

Péntek délután a monostorapáti önkormányzatban találkozott az a közel húsz környékbeli polgármester, akik egy, vagy több ciklus óta vezették falujukat, az új önkormányzatokban viszont már nem lesznek polgármesterek.

A megjelenteket Navracsics Tibor köszöntötte, aki a találkozó céljáról úgy beszélt, mint egy olyan alkalomról, ami felér egy korszakhatárral. Amikor pedig egy ilyen választóvonalhoz érkezik valaki, akkor érdemes megállni egy pillanatra, felidézni az elmúlt időszakot, mérleget vonni az elvégzett munkáról.

Navracsics Tibor a polgármesteri munkáról úgy beszélt, mint egy áldozatról, amit a közösség érdekében hoz valaki. Hiszen egy település vezetését hasonlóan fel lehet fogni, mint amikor valaki egy vállalkozást vezet. Viszont amíg abban az esetben az ember az energiáit a saját előremenetének szenteli és csak magának felel, addig polgármesterként az emberekért és a közügyekért teszi ezt. Ezzel pedig kéz a kézben jár az, hogy sokan árgus szemekkel figyelik minden döntését, a jó dolgokat sokszor evidensnek veszik, a hibák viszont sokkal nagyobb visszhangot kapnak.

Az elmúlt öt évben kevés olyan időszak volt, amire azt lehetett volna mondani, hogy nyugodtan zajlottak az események, folytatta Navracsics Tibor a gondolatait, utalva a koronavírus kihívásaira, majd a háborús infláció nehézségeire. Ezzel együtt nagyot változott a települések társadalma is, sok új ember költözött a városokból és Budapestről is ide a Balaton-felvidékre, az ő beilleszkedésüket is a polgármestereknek kellett segíteni.

Navracsics Tibor amellett, hogy megköszönte az egybegyűlteknek ezt a munkát, saját magára is kitért, aki két éve lett a térség országgyűlési képviselője, a korábban itt regnáló polgármesterek viszont hamar elfogadták, konstruktívan partnerként álltak hozzá, idézte fel a saját tapasztalatait.

Takács Péter, Monostorapáti polgármestere és Navracsics Tibor a találkozónTakács Péter, Monostorapáti polgármestere és Navracsics Tibor a találkozón

Hogy pontosan milyen nagy közösséget is alkotnak az itteni települések és polgármesterek, arról néhány mondat erejéig Takács Péter, Monostorapáti polgármestere beszélt, aki tíz éve vezeti a falut és októberben ő is leköszön.

Ő felidézte, hogy amikor először megválasztották, alig pár napja volt polgármester, de egyből egy komoly kihívással kellett szembenéznie. Az akkori nagy esőzések miatt kiáradt az Eger-víz patak, neki pedig szólnia sem kellett, egyből jöttek a környékről segíteni más polgármesterek vezetésével az emberek. Ez az összefogás pedig jól jellemzi, hogy hogyan működnek itt a falvak és közösségek.

Az esemény végén Navracsics Tibor mindenkinek ez díszoklevéllel köszönte meg a közös munkát és jó egészséget és további sikereket kívánt az életben, fenntartva, hogy a jövőben is készen áll a közös munkára a térség előmeneteléért.

A leköszönő polgármesterek listája, akiket Navracsics Tibor köszöntött:
Bedő Lajos - Zalahaláp
Poór Zoltán - Pusztamiske
Bolla Albert - Raposka
Mohos József - Taliándörögd
Csom Károlyné - Káptalantóti
Trejer Gabriella - Gyepükaján
Csordás Gáspár - Káptalanfa
Mészáros László - Lesencetomaj
Szenger István Bálint - Pula
Fábry Szabolcs - Nagyvázsony
Krisztin N. László - Badacsonytomaj
Horváth Zoltán - Badacsonytördemic
Orbán József - Gyulakeszi
Stark Sándor - Hegyesd
Major Lajos - Hosztót
Kiss Imre - Kisapáti
Nagy Gábor - Nyirád
Sárvári Csaba - Szentbékkála

Fotók: Burger Zsolt

Hajas Bálint
további cikkek
A költőknek és mérnököknek köszönhetjük a mai Balatont A költőknek és mérnököknek köszönhetjük a mai Balatont Az idén szeptemberben életre hívott Balatoni Polgári Szalonon Navracsics Tibor két meghívott vendége a kortárs magyar irodalom két meghatározó szereplője, Ugron Zsolna és Nyáry Krisztián volt. 2024. szeptember 18. 14:38 A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája Egy lehetőséget kapott a régió, hogy az Európa Kulturális Főváros programsorozat után se torpanjon meg, sőt tovább lépjen és immáron ne csak tervezze, hanem meg is tudja valósítani a kreatív iparban az ötleteit, hangzott el csütörtök délután Veszprémben az Óváros tér 25. szám alatti Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) megnyitóján, ami első vidéki képviseletként nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy segítsen a régió vállalkozásainak és civil szervezeteinek megcélozni az Európai Unió közvetlen forrásait, mellette pedig a közreműködésével épüljenek az üzleti kapcsolatok is, amiben jelenleg a legnagyobb lemaradásban vagyunk. 2024. szeptember 13. 14:19 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ A 2023-as év különleges mérföldkő volt Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára: a város viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez a rangos elismerés nem csupán a kulturális programok gazdagságára és sokszínűségére adott alkalmat, hanem lehetőséget biztosított arra is, hogy a város és a térség újrapozicionálja magát mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 2024. szeptember 13. 11:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.