Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Az fog nyerni, aki ezerrel lobbizik / - Konferenciát tartottak a 8-as út fejlesztése érdekében -

2008. május 30. 16:52
Összefogás a 8. sz. főút fejlesztése érdekében címmel tartottak ma konferenciát a megyeházán a 8-as főút Térségi Fejlesztési Tanács, Veszprém, Fejér, és Vas megye Kereskedelmi és Iparkamarái.
Társadalmi megmozdulást kívánunk indítani az M8-as érdekében, melyhez minden érintett vezetőnek csatlakoznia kell! – Mondta megnyitóbeszédében dr. Markovszky György. A 8. számú főút nem kapta meg a szükséges fejlesztési prioritásokat, s más területekre tették át azokat. Emlékezzünk arra, hogy az M3-as autópálya Debrecen-Nyíregyháza közötti szakasza mekkora visszhangot váltott ki – emlékeztetett a Veszprém megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Nekünk is hasonlóan kellene bizonyítanunk, hogy az itt élő emberek, szervezetek, vezetők hasonló erőt tudnak képviselni.
Mit jelent nekünk az m8-as? – Tehhe fel a cseppet sem költőinek szánt kérdést Schwiegelhofer Ferenc, a 8-as főót térségi fejlesztési tanács elnöke. Gazdasági vérkeringésünk legfontosabb eleme lehetne. Gazdasági összekötőkapocs Nyugat-Európával. Már a rómaiak sem véletlenül építették meg elsőként a „Fehervaru meneh” hadi utat. Tudták, hogy a legfontosabb útvonalat a legrövidebbnek kell megépíteni.  

A veszprémi bevásárlóközpont környéke iránt rengeteg külföldi beruházó érdeklődik, akik részéről jogos a kérdés, hogy merre fog menni a 8-as gyorsforgalmi út. Ezért legalább egy stabil nyomvonalat ki kellene jelölni. A nyolcas főutat azért is fejleszteni kell, mert a környék-beli kistelepülések hátrányos helyzetűnek számítanak.

Feladat bőven akad, lehetőségek is adottak, már csak pénz kell a megvalósításhoz. A Veszprémi iparkamarával való együttműködés megkötetett, a jövőt további partnerek és a vállalkozói kör bevonásával képzelik el az összefogás kezdeményezői.

Azonban a már több fórumon ecsetelt burkolat-megerősítések és csomópontok építésén, és a „nyolcas számú főút tervezett beruházásain” kívül nem számolt be újdonságról Galuska János a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. gyorsforgalmi beruházási igazgatója.

Dr. Vörös Attila, a közlekedéstudományok kandidátusa azonban keményen fogalmazott: Azt, hogy megvalósulnak-e a nyolcas út fejlesztései, nem az fogja eldönteni, hogy ez milyen fontos útszakasz, s hogy mennyi és milyen hasznot hozna a térségnek, hanem az, hogy a rengeteg fejlesztésért sorban álló közül ki fog a lehető legerőteljesebben lobbizni. Magyarországon az autópálya megvalósítás egész rendszere bonyolult, költséges és rengeteg többletkiadásra adott okot – fogalmazott óvatosan a szakember. Ha ennek nem engedtünk volna teret, akkor már rég kész lenne az M8-as-szögezte le dr. Vörös Attila.  Az újabb kutatások teljesen bebizonyítják, hogy a „külföldi tőke” megkérdezi, hogy van-e autópálya és ha pozitív választ kap, jön. Ha viszont azt hallja, hogy autóút, megkérdezi, hogy az micsoda és ha ilyeneket hall, hogy megszélesített, meg megerősített burkolat stb, akkor nem jön.
Nem véletlen, hogy minden autógyár elment Szlovákiába. Sok beruházást vesztegettünk el a nem jó közlekedési ellátottság miatt. Abban bízom – fejezte be előadását dr. Vörös Attila -, hogy ez az összefogás erősödni fog, s az új számok alapján én szívesen újraszámolom az M8-as GDP növelő hatását, mert én hiszek a pozitív változásban.

A konferencia záróelőadásában Reiter Barnabás alezredes, a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság képviseletében megerősítette a fejlesztés szükségességét, mondván eszköztára önmagában kevés a baleseti statisztika javításához, társadalmi összefogásra van szükség, hisz rendkívül sok az útszakaszon a baleset.

Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke záróbeszédében elmondta, ami a nyolcas úttal történik, az már a gazdasági bűncselekmény határait súrolja, ezért pártállástól függetlenül felszólította mindhárom érintett megye országgyűlési képviselőit, hogy tegyen meg mindent az illetékes minisztériumnál azért, hogy a porosodó akták a fiókok mélyéről előkerüljenek.      

Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek
Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.