Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Állatvédelmi központ a Bakony szívében

ma 12:04
Szépalma, a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet egyik legcsodálatosabb rejtett gyöngyszeme nem csupán természeti szépségeivel és történelmi hagyományaival, hanem állatvédelmi elkötelezettségével is magára vonja a figyelmet. 

A birtok története a XII. századig nyúlik vissza, amikor a terület királyi major volt, és a bakonyi erdők ölelésében fekvő Szépalmapuszta az Esterházy család birtokába került a XVII. században. A lótenyésztés történelme ezen a területen is meghatározó jelentőségű, hiszen gróf Esterházy Imre lovassági tábornok már ekkor elkezdte a ménesbirtok fejlesztését és az angol telivérek tenyésztését.

A rendszerváltás után új tulajdonosok vették gondozásukba Szépalmát, akik a birtok építészeti stílusát és történelmi örökségét tiszteletben tartva átfogó renovációt hajtottak végre, hogy a látogatók egy modern, ám történelmi hangulatú környezetben pihenhessenek. Az új tulajdonosok azonban nemcsak a turizmusra összpontosítottak, hanem elköteleződtek az állatvédelem mellett is, és megalapították a Szépalma Állatvédelmi Alapítványt. Az alapítvány létrehozásával a cél egy olyan holisztikus szemléletű állatvédelmi és állatgondozási központ kialakítása volt, amely példaértékű Magyarországon, és amely a jövő generációit is oktatja a felelős állattartásra.

Az alapítvány tevékenysége ma már több mint kétszáz állatra terjed ki, köztük magyar őshonos fajtákra, mint a magyar szürkemarha, a racka juh, a szőke mangalica, szamarak és kecskék. Az állatok gondozása nemcsak napi ellátásukat foglalja magában, hanem a modern technológiai eszközök és eljárások használatát is. A Svájcból érkező orvosi fejlesztések, mint például a Vetdrop rendszer, amely az ízületi gyulladások és sebek kezelésére szolgál, valamint a Xeron bőr- és felületfertőtlenítő technológia, segítik az állatok egészségének fenntartását. Az alapítvány emellett rendszeresen végez parazitológiai monitorozást, hogy minimálisra csökkentsék a gyógyszerhasználatot, és ezzel a környezetvédelmi szempontokat is szem előtt tartják.

Az alapítvány munkájának egy másik fontos pillére az idős és beteg lovak palliatív gondozása. A lovak számára itt nyugalmat és szeretetteljes gondoskodást biztosítanak, hogy életük hátralévő részében méltó körülmények között élhessenek. Az állatorvosi csapat folyamatos figyelemmel kíséri az állatok egészségét, és az állatápolók mindennapi munkáját is szoros együttműködésben végzik az állatorvosokkal, hogy a betegségeket időben felismerjék, és a szükséges kezeléseket biztosítsák.

Az alapítvány munkáját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos is támogatja, aki részt vett az új állatsimogató ünnepélyes átadásán is. Ez az esemény nemcsak az állatvédelem fontosságát hangsúlyozta, hanem hozzájárult ahhoz is, hogy a látogatók közvetlen kapcsolatba kerülhessenek az állatokkal, és még közelebbről megismerhessék az alapítvány munkáját.

Szépalma elkötelezettsége az állatvédelem iránt tovább bővült az Állatvédelmi Témahét programjával, amelynek keretében 2022 óta több mint 500 gyermek látogatta meg a birtokot, hogy testközelből tanulhasson a felelős állattartásról és az állatok gondozásáról. Az Állatvédelmi Témahét országos kezdeményezés, amely célja a fiatalok oktatása és érzékenyítése az állatvédelem iránt. Az interaktív programok és gyakorlati foglalkozások során a diákok lehetőséget kapnak arra, hogy közvetlen tapasztalatokat szerezzenek az állatokkal való helyes bánásmódról, valamint a természetvédelemről.

A program fontossága abban rejlik, hogy a jövő generációinak felelős állattartókká kell válniuk, akik tisztelik és óvják a természetet, valamint az állatokat. Az ilyen jellegű oktatási programok kulcsfontosságúak a fenntartható és tudatos állattartás kialakításában.

Szépalma ebben is élen jár, hiszen a birtok interaktív látogatásokat kínál iskoláknak és tanintézményeknek, hogy a gyerekek közvetlen kapcsolatba kerülhessenek az állatokkal, és gyakorlati tudást szerezhessenek.

A Szépalma Állatvédelmi Alapítvány tevékenysége nemcsak az állatok jólétét szolgálja, hanem hozzájárul a környezetvédelemhez is. A birtokon több mint 135 hektáron folyik gazdálkodás, amelynek keretében szálas takarmányt termelnek a rétek és legelők területein. A modern mezőgazdasági eszközök használatával minimalizálják a környezetre gyakorolt káros hatásokat, különös tekintettel a rovarvilágra és a madarak élőhelyeire. A birtokon keletkező szerves trágyát komposztálják, amelyet a kaszálók tápanyag-visszapótlására használnak fel, így a természetvédelem szerves része a gazdálkodásnak is.

A természetvédelmi törekvéseket a birtokon található arborétum is támogatja, amely számos ritka növényfajnak ad otthont, köztük olyan különleges fajoknak, mint a mamutfenyő, az atlaszcédrus és a japán hibatuja. A birtok növényállománya és fás legelői különleges ökoszisztémát alkotnak, amely Közép-Európa egyik legfajgazdagabb biotópja.

Szépalma gazdag történelmi és természeti értékei, valamint elkötelezettsége az állatvédelem és a környezetvédelem iránt példaértékű, és hozzájárul ahhoz, hogy a látogatók egy harmonikus, természetközeli élményben részesülhessenek. A birtokon található Szépalma Hotel pedig a természet nyugalmát kereső vendégek számára nyújt kiváló szálláshelyet, ahol a zöld wellness szolgáltatások, mint a szauna és masszázs, a természetes környezetbe ágyazva garantálják a pihenést és a feltöltődést. A hotel különös figyelmet fordít a kutyabarát szolgáltatásokra, így nem véletlen, hogy hazánk egyik legelismertebb kutyabarát szállodájaként tartják számon.

Szépalma nemcsak turisztikai látványosság, hanem egy élő példa arra, hogyan lehet harmonikus kapcsolatot kialakítani az ember, az állat és a természet között. A birtokon zajló tevékenységek, az alapítvány állatvédelmi munkája és az oktatási programok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Szépalma a fenntartható jövő egyik kiemelkedő központjává váljon.

vehir.hu
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.