Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Ami kimarad?

2010. július 30. 6:10 // Forrás: Csapody Kinga
Novics Jánost, a könyves szakma egyik képviselőjét, a veszprémi Libri könyvesbolt vezetőjét faggattuk a Veszprémi Ünnepi Játékokról.

– Jól látom, hogy kicsit meglepettnek tűnsz, hogy téged kérdezlek az Ünnepi Játékokhoz fűződő viszonyodról?

– Valóban, hiszen elég érdekes fejlődéslélektani folyamaton ment át a kapcsolatunk. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, még csak azt sem mondhatom, hogy nem érintkezik az ízlésemmel, mégis két dolgot talán hiányolok. A nagyvárosi jazz nem az én világom, az operát nagyon szeretem. Szerintem, ha már opera, akkor igazán brutális élmény lenne, ha nem csak egy koncertet hallhatnánk, hanem egy komplett, egész előadást.

– Mi a másik?

– A programok csak az esti koncertekre korlátozódnak, napközben semmi sem jelzi, hogy ilyen rangos esemény van a városban, ezen például „matiné előadásokkal” is lehetne változtatni. A képzőművészeten kívül esetleg lehetne más társművészeteket is bevonni, például az irodalmat, vagy akár a filmművészetet is. Ha már a zenei élet nagyágyúit célozzák meg évről-évre a szervezők, akkor miért ne lehetne ezt megvalósítani más műfajban is?

– Említetted, hogy az évek alatt változott a megítélésed a rendezvényről, ez pontosan mit takar?

– A kezdetekkor úgy gondoltam, hogy szélesebb réteget kellett volna megszólítaniuk az előadásoknak, a szervezőknek, és sokáig nem értettem a koncepciót, például, hogy miért kellenek világsztárok, amikor a hazai, igényes előadókat, produkciókat sem ismerik sokan egy vidéki városban. Aztán rájöttem, hogy a célkitűzés, miszerint világszínvonalú eseményt hozzanak létre, nem üzleti vállalkozás, hanem tényleg Veszprémről szól, a város érdekeit szolgálja, rá akarja tenni a térképre. Mert igenis fontos, hogy erre az eseményre felfigyeljenek a nagyvilágban és a fővárosban is.

– Sokan Veszprém – vagy még sarkosabban a veszprémi elit – rendezvényeként aposztrofálják, te hogy látod ezt?

– Úgy láttam, sokan presztízskérdést csinálnak belőle, egyfajta társasági eseményként kezelik csak, ahol meg kell jelenni, s nem érdeklődésből látogatják. Figyeltem az embereket, s elkezdtem gondolkodni: meglehet, hogy az, akit én sznobnak tartok, rólam ugyanazt gondolja. Ha már valaki mégis megveszi a jegyet, s veszi a fáradtságot, és elmegy, végighallgat egy ilyen jellegű koncertet, lehet, hogy akkor még nem is ismeri, de belekóstol, s utána pedig megkedveli, elmélyül benne, vagyis a kiinduló ok lényegtelen is, a végeredmény számít. Ez izgalmas kérdés; lehet, mindannyian sznobok vagyunk, lehet, senki sem az, csak egymásról képzeljük.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.