Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Három alpolgármesterrel és még több feladattal indul az új önkormányzati ciklus

ma 9:59
Átalakuló feladatkörök, új pozíciók, új képviselő-testület… a júniusi önkormányzati választások óta eltelt átmeneti időszakban Veszprémben folyamatosan formálódott a polgármesteri hivatalban az a struktúra, amivel a következő öt évnek megy neki a városvezetés. Az eddigi kettő helyett három alpolgármestere lesz Veszprémnek, mindegyikük újonnan ül bele ebbe a székbe, és tanácsnokok is segítik a munkát. Porga Gyula polgármesterrel beszélgettünk az új feladatokról, pozíciókról és persze az azokért felelős emberek személyéről is.

Mi indokolta, hogy három új alpolgármesterrel vágjon neki a veszprémi városvezetés a következő öt évnek?

Minden önkormányzati ciklus más-más kihívást jelent egy városnak. Polgármesterként pedig  a közvetlen munkatársaimat, az alpolgármestereket az előttünk álló feladatokhoz próbáltam kiválasztani.

Brányi Mária tizennégy éve szolgálta a várost mint városstratégiai és városfejlesztési alpolgármester, az ő keze munkája jól látható Veszprémen. Hegedűs Barbara pedig az elmúlt öt évben volt a segítőm mint alpolgármester. Ez egy nagyon nehéz időszak volt, hiszen rögtön a ciklus elején szembe kellett nézni a Coviddal, utána rögtön célegyenesbe fordult az EKF-program, amit aztán sikeresen végre is kellett hajtani. Mária és Barbara is nagyon jól helyt állt ebben a munkában és a jövőben is számítok rájuk, de már más feladatkörben.

Új kihívásokról beszélt. Mik ezek?

Szeretnénk az európai városok közt az élhetőségi rangsorban minél előkelőbb helyen lenni, ennek eléréséhez pedig elsősorban arra van szükség, hogy legyenek egyértelmű stratégiáink, amiket végre is hajtunk. Tehát fontos, hogy tudjuk mit szeretnénk és azt is, hogyan tervezünk eljutni addig. Ezért fogalmaztuk meg a fenntartható városfejlesztési stratégiánkat, a karbonsemlegesség eléréséhez kapcsolódó terveinket, vagy éppen a fiatalok lakhatását segítő koncepciónkat. De ugyanígy konkrét terveink vannak a zöldfelületek növelésére, a Veszprém-kártya még szélesebb körű kedvezményeinek bevezetésére, valamint itt van előttünk egy új európai cím elnyerésének ambíciója is, szeretnénk 2026-ban Európa sportrégiója lenni.

Ezekhez a feladatokhoz kerestem meg azokat az embereket, akik a legjobban tudják segíteni az én munkámat, hogy a célokat elérjük. Ezért az alpolgármesterek feladatköre is átalakul. Korábban a városüzemeltetésért és a fejlesztésért felelt a két alpolgármester. Most viszont lesz egy klasszikus humán területtel foglalkozó alpolgármester, egy gazdasági, pénzügyekkel, tulajdonosi ügyekkel, városi cégekkel foglalkozó második alpolgármester és egy harmadikat is szeretnék az idén kinevezni, az ő feladata lesz az Európa Kulturális Fővárosa program örökségének továbbvitele. Fontos, hogy meg tudjuk őrizni azt a lendületet, amit az EKF adott. Olyan közvetlen munkatársakat kerestem, akik már bizonyítottak az adott területen, és képesek arra, hogy úgy segítsék a közös munkát, úgy járuljanak hozzá a város további sikereihez, hogy ezekhez a feladatokhoz alpolgármesteri hatáskörük is legyen.

Kik lesznek ők?

A humán terület feladataival Sótonyi Mónikát szeretném megbízni, képviselőként is és korábban bizottsági elnökként már bizonyított, nagyon sok civil kezdeményezésnek a hátterében ott volt az elmúlt években. Az eddigi munkája alapján azt gondolom, hogy ő egy nagyon jó és szorgalmas gazdája lesz mindannak, ami a humán területhez tartozik, legyen az az oktatás, az egészségügy, a szociális szféra vagy a kulturális témák.. Varga Tamást kértem fel arra, hogy a város gazdasági ügyeit intézze. Tamással kollégák voltunk korábban a polgármesteri hivatalban, ismeri az önkormányzati rendszer működését. Az elmúlt években pedig a VKSZ Zrt. igazgatósági elnökeként is dolgozott. A pénzügyeknek ő lesz a szigorú őre. A harmadik alpolgármesteri feladatra pedig Muraközy Pétert kértem fel. Őt szerintem aligha kell bemutatni a veszprémieknek. Harminc éve dolgozik Veszprémért, ahogy Brányi Máriánál is említettem a munkája lenyomatát a városon, úgy ez már most igaz Péterre is. Ráadásul ő már az EKF idején is bizonyította, hogy annak, ami akkor létrejött, a tényleges, intenzív folytatására mindenképpen alkalmas.

A három alpolgármesterből kettő – Varga Tamás és Muraközy Péter – kívülről érkezik a képviselő-testületbe, azaz nem a választók döntöttek róluk. Milyen jogkörük lesz? Például jegyezhetnek a közgyűlésben előterjesztést? Szavazhatnak róla?

Majdnem ugyanolyan jogosítványa van a külsős alpolgármestereknek is, mint Mónikának, aki egyben megválasztott képviselő is. Tehát készíthetnek előterjesztéseket, a közgyűlési vitában részt vehetnek, egy dolgot nem tehetnek: nem szavazhatnak. Az országban számos helyen van erre gyakorlat, tehát ez nem újdonság, csupán eddig nálunk Veszprémben nem volt rá példa. Azt gondolom, hogy most annyi feladat van előttünk, hogy élnünk kell ezzel a lehetőséggel.

Beszélgetésünk elején említette, hogy az alpolgármesteri feladatkörök átalakítása mellett több új pozíciót és ezekhez kapcsolódó feladatokat is létrehoz. Többek közt Hegedűs Barbarának is egy ilyet szán. Mik lesznek ezek?

Több képviselőt tanácsnoki feladattal szeretnék megbízni a jövőben. Ez egy teljesen új feladatkör lesz a veszprémi önkormányzatban, ami korábban még nem volt. Látni kell, hogy sok feladat áll előttünk, nagyon komoly ambícióink vannak, ehhez kell igazítani a működésünket is. A döntéshozatal a képviselő-testület feladatkörébe tartozik, a polgármester és alpolgármesterek végrehajtó funkciót látnak el, az önkormányzati munka pedig elsősorban a bizottságokban zajlik. Ez eddig is így volt. Viszont vannak olyan területek, amiket tanácsnoki pozíciókkal fogunk megerősíteni.

Öt ilyen tanácsnok lesz a jövőben. Egy az átláthatóságért felel majd, ehhez hasonló feladatkör egyébként korábban volt már. Lesz tanácsnoka az önkormányzat és a civil szervezetek közti együttműködéseknek, az egyházakkal való kapcsolatoknak és ifjúsági ügyeknek. Külön feladatkört kap a fenntarthatósági tanácsnok, beleértve a gazdasági, környezeti és társadalmi fenntarthatóságot is. Valamint a nemzetközi kapcsolatainkért felelős tanácsnokot is. Ez utóbbival bízom meg Hegedűs Barbarát, aki a Régiók Európai Bizottságának a tagjaként Veszprém nemzetközi pozícióját korábban már erősítette, így nem lesz idegen tőle ez az új feladat sem.

Kinek felelnek majd a tanácsnokok? A polgármesternek?

Mivel az én felterjesztésemre, de a közgyűlés választja meg őket, ezért a képviselő-testületnek tartoznak beszámolási kötelezettséggel.

Porga Gyula pénteken délelőtt egy sajtótájékoztató keretében is bemutatta az önkormányzat új struktúráját, ahol külön kitért a tanácsnokok, valamint bizottsági elnökök személyére is. Ezek szerint az átláthatósági tanácsnok a jövőben is Hartmann Ferenc (Híd a városért) lesz. A civil ügyekért Adamecz Zoltán (Együtt Veszprémért) felel majd, ők ketten az ellenzék soraiból jönnek. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportjából a már említett Hegedűs Barbara felel a nemzetközi ügyekért, Halmay Gábor az egyházi és ifjúsági területért, Csík Richárd pedig a fenntarthatóságért.
A bizottságok struktúrája nem változik, továbbra is hét területen dolgoznak majd. Az ügyrendit Gerstmár Ferenc (Együtt Veszprémért), a pénzügyit Katanics Sándor (Híd a városért) vezetné, ők ellenzéki képviselők. A közjólét bizottságot dr. Strenner Zoltán, a köznevelésit Rektor Dóra, a közbiztonságit Pálinkás Roland, a tulajdonosit Kovács Áron, a városstratégiait pedig Török Krisztián, ők öten a Fidesz-KDNP képviselői.

Porga Gyula a péntek délelőtti sajtótájékoztatón külön kiemelte, hogy az új önkormányzati struktúráról, valamint a tanácsnokokról és bizottsági elnökökről külön egyeztetett minden képviselővel és konszenzusos döntés született.Porga Gyula a péntek délelőtti sajtótájékoztatón külön kiemelte, hogy az új önkormányzati struktúráról, valamint a tanácsnokokról és bizottsági elnökökről külön egyeztetett minden képviselővel és konszenzusos döntés született.

Említette, hogy átláthatósági biztosa már korábban is volt az önkormányzatnak. Ezt a pozíciót eddig két ellenzéki képviselő, Gerstmár Ferenc, majd pedig Hartmann Ferenc látta el. A mostani tanácsnokoknál számítanak az amúgy kisebbségben lévő ellenzéki képviselőkre, vagy kizárólag kormánypártiak lesznek tanácsnokok?

Nem csak a Fidesz-KDNP frakcióval, hanem minden képviselővel beszéltem ezt megelőzően a bizottsági helyek elosztásáról és a tanácsnoki szerepek betöltéséről. Most is azt az elvet követjük, hogy mind a tanácsnoki, mind a bizottsági elnököknél az ellenzék is kap pozíciókat. Mindenki látja, hogy az előttünk álló öt évben nemcsak a polgármesterre és alpolgármesterekre hárul több feladat, hanem az egész képviselő-testületre. Ezért kell a feladatokat megfelelő arányban elosztani. A beszélgetések során ebben egyébként konszenzus volt. Nyilván a felelősség a többségi frakció vállán van, de szerintem fontos a demokratikus működésben, hogy az ellenzéki képviselők is meghatározó területeket kapjanak.

Politikai értelemben hosszú idő óta az egyik legszínesebb képviselő-testület alakul meg Veszprémben. A Fidesz-KDNP frakció továbbra is a többséget alkotja, valamint a klasszikus baloldal is tudna frakciót alakítani, de mellettük saját képviselője van a zöldpolitikának, a civil oldalnak, valamint bekerült egy-egy fővel a nemzeti radikális vonal és a nehezen besorolható kutyapárt is. Milyen vitákra számít a következő időszakban a közgyűlésben?

Bízom benne, hogy megmarad ugyanaz a politikai kultúra, amit eddig is folytattunk. Hogy ügyek mentén vitatkozunk, érvelünk a saját igazunk mellett, de mindig megadva egymásnak a tiszteletet. Az első benyomásom pozitív volt, miközben beszélgettem a leendő képviselőtársakkal. Azt gondolom, hogy a veszprémi önkormányzatban ez a szellemiség a jövőben sem fog változni.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
Vámosi Patrik
további cikkek
A törpeharcsákat gyérítik a Balatonban a szakemberek Balaton A törpeharcsákat gyérítik a Balatonban a szakemberek Szeptember végén kihelyezték a törpeharcsa-varsákat a balatoni kikötőkbe, így ismét teljes intenzitással zajlik a gyérítési munka – közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. ma 11:43 Licitáljon, hogy öné lehessen Rasovszky Kristóf egyedi olimpiai kiadású Samsung okostelefonja! közélet Licitáljon, hogy öné lehessen Rasovszky Kristóf egyedi olimpiai kiadású Samsung okostelefonja! Rasovszky Kristóf, Veszprém olimpiai aranyérmes nyílt vízi úszója jótékonysági átverésre bocsátotta limitált kiadású Samsung Galaxy Z Flip6 Olympic Edition típusú okostelefonját, amit a párizsi olimpián kapott aranyérme mellé. Az olimpikon a befolyt összegből a helyi állatvédő egyesületeket támogatja. A liciteket nálunk, a Vehir.hu-n, az árverés médiatámogatójának oldalán lehet megtenni. ma 11:47 Orbán Viktor: két-három éven belül el akarjuk érni az ezereurós minimálbért közélet Orbán Viktor: két-három éven belül el akarjuk érni az ezereurós minimálbért A kormányülésen szó volt arról, hogy két-három éven belül hogyan lehet elérni az ezereurós minimálbért, és a mintegy hatszázezer forintos átlagbér egymillió forintra emelését - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. ma 8:56 A magyar nők töredéke jár rendszeresen emlőszűrésre egészség A magyar nők töredéke jár rendszeresen emlőszűrésre A 35 évesnél idősebb magyar nők 44 százaléka még sosem járt emlőszűrésen, a fiatalabb nők körében ez az arány 80 százalék - derült ki az Affidea Magyarország megbízásából készített országos, reprezentatív kutatásból, amelyet a magánegészségügyi szolgáltató kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön közölt. tegnap 15:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.