Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

VÜJ – muzsika, irodalom, mámor

2010. július 30. 7:00 // Forrás: Pethő Imre
Alkotói szalonnal, könyvbemutatóval, az Óváros tér aktív bevonásával reneszánsz hangulatúvá lehetne varázsolni az Ünnepi Játékokat.

Az antik görög, római minta alapján – amit a középkorban a reneszánsz itáliai udvarok is követtek – a muzsika, az irodalom és a mámor dominálna a Veszprémi Ünnepi Játékokon. Egyik és másik nélkül is csak hiányos lenne egy igazi művészeti találkozó. Hiszen a zene és a képzőművészet a megtermékenyítő irodalmi gondolatok nélkül nem lehet teljes. A megértéshez, az újabb és újabb gondolatokhoz, az inspirációhoz, a befogadáshoz pedig szükség van a gasztronómia remekeire, főleg a mámorító, szellemi erjedésünket elindító borra.

A Veszprémi Ünnepi Játékok a muzsikára épül, de teret engedett a képzőművészetnek is egy képzőművészeti kiállítás formájában. Azonban az irodalom, a bor még hiányzik. A teljességhez feltétlenül szükség lenne az irodalomra, hiszen onnan indul a képzőművészet, a muzsika. Nem passzív könyvbemutatókra gondolok, hanem élő irodalmi attrakciókra. Arra, hogy a mai magyar irodalmi élet aktív, elismert tagjai jöjjenek el Veszprémbe. Lehessen velük találkozni a város utcáin, beszélgessenek az erre az alkalomra létrehozott alkalmi irodalmi szalonokban.

És mindezek körítéseként pedig az Óváros tér adjon teret a gasztronómiának. A tér közepén ki lehetne alakítani egy igazi borfalut, ahol főleg a Balaton, Somló nedűi vinnék a főszerepet, miközben a fent említett irodalmi szalon itt működne.

Ez lenne az a hely, ahova biztosan sok olyan veszprémi is betérne, akit a muzsika még nem érintett meg, és akinek nehézséget jelent egy kiállítás megtekintése. De a bor és a mellé kínált ételek megnyernék és elindítanák őket azon az úton, hogy befogadhassák a művészeteket.

A bor és irodalom mellé pedig társíthatnánk muzsikát, zenét élőben, ingyenesen. Ezek hatására az Ünnepi Játékok a muzsika, az irodalom, a mámor fesztiválja lenne, ahol mindenki megtalálná a neki érdekes, tetsző programot.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.