Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Katonai hagyományok és jövőkép Veszprémben

ma 10:06
A „Vármegyék Ezer Éve – A Haza Védelmében” című konferenciasorozat egyik fontos állomásának Veszprém adott otthont, az Agóra Kulturális Központban, ahol Dr. Czermann János helyettes államtitkár is felszólalt. Az esemény célja a magyar katonai hagyományok ápolása, azok örökségének továbbvitele a mai társadalomba és hadseregbe. A Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztályának kezdeményezésére Veszprém megye hadtörténeti jelentőségét ünneplik, bemutatva, hogy a terület gazdag múltja hogyan formálta az ország védelmi szerepét.

Takács Szabolcs, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal főispánja az esemény megnyitóján Veszprém vármegye különleges történelmi és kulturális örökségéről beszélt, amely több évszázadon átível:

A terület hadtörténete különösen jelentős, hiszen Veszprém földrajzi elhelyezkedése és természeti adottságai mindig is fontos szerepet játszottak az ország védelmében. Az itt megjelenő katonai központok és végvárak évszázadokon át segítették Magyarország védelmét a különböző ellenséges támadásokkal szemben.

A trianoni békeszerződés után Veszprém megye hadiipara kiemelkedő szerepet kapott, különösen a fegyver- és lőszergyártás területén. Az egyik legjelentősebb intézmény a Jutasi Altisztképző Intézet volt, amely 1924-ben kezdte meg működését. Az intézmény 20 évig működött, de öröksége ma is élő része a magyar katonai kultúrának. Az itt képzett altisztek kiváló katonai felkészítést kaptak, és tevékenységükkel hozzájárultak a város közösségi életéhez is.

Az intézmény szerepe nemcsak a katonai nevelésben volt jelentős, hanem hozzájárult a város fejlődéséhez és a helyi közösségek erősítéséhez is. Az altisztek a katonai szolgálat mellett fontos társadalmi szerepet vállaltak, és tevékenységükkel Veszprém egyik legértékesebb örökségét teremtették meg.

Veszprém katonai múltja és jelenlegi szerepe egyaránt azt mutatja, hogy a város és a megye elkötelezett a honvédelem és a közbiztonság fenntartása mellett. A katonai hagyományok ápolása és a honvédség folyamatos fejlesztése biztosítja, hogy Veszprém továbbra is jelentős szerepet játszik az ország védelmében. Az utasi altisztek öröksége ma is él, és a város közösségének fontos része.

Ez az örökség emlékeztet bennünket arra, hogy a múlt katonai értékeit meg kell őriznünk, és tovább kell adnunk a jövő nemzedékeinek, hogy azokból tanuljanak és tovább építsék országunk biztonságát – emelte ki a főispán.

Dr.Czermann JánosDr.Czermann János

Az eseményen Dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium, Stratégiáért és Humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár is felszólalt, aki beszámolt a honvédelmi nevelési programok sikerességéről is, külön kiemelve a Honvéd Galériaprogramot, amely hat veszprémi intézményben is működik, valamint a nemrégiben elindított honvédelem tantárgyat, amely már 140 intézményben 14 ezer diákot ér el. Hozzátette, hogy a Magyar Honvédség jelenleg több mint 7 ezer tartalékos katonával és 23 zászlóaljjal van jelen az országban, és a közelmúltban lezajlott toborzókampány eredményeként 2000 új tartalékos szerződést sikerült megkötni.

A zárszóban az államtitkár Eötvös Károly szavait idézte: „A nemzet erejét nemcsak katonáinak százezrei jelentik, hanem múltjának dicsősége és hőseinek sokasága is.” E szavakkal kívánta hangsúlyozni a múlt és a hagyományok fontosságát a nemzet jelenlegi és jövőbeni biztonságának fenntartásában. A konferencia látogatóit pedig arra buzdította, hogy tekintsék meg a kültéri programokat, ahol a Magyar Honvédség modern eszközeivel és olimpikonjaival is megismerkedhetnek.

vehir.hu
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.