Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Harminchárom éve elkövetett gyilkosságot oldottak meg a Veszprém vármegyei rendőrök

ma 16:00
1991. augusztus 26-án éjszaka ismeretlenek betörtek a paloznaki parókiára, ahol Csontos Gyula plébánost úgy bántalmazták, hogy ő belehalt sérüléseibe, Balázsi Anna apáca pedig maradandó sérüléseket szenvedett. Sokáig úgy tűnt, hogy a tettesek megúszhatják tettüket, a rendőrség viszont időről időre elővette a bűnügy aktáját, most pedig egy nemzetközi összefogásnak köszönhetően sikerült elfogni az egyik tettest.

A több, mint harmincéves nyomozás részleteiről hétfőn tartottak sajtótájékoztatót a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékes vezetői, ahol Dékány Balázs, rendőr dandártábornok, vármegyei rendőrkapitány aláhúzta, hogy ma Magyarországon egyik bűnöző sem érezheti biztonságban magát, és bár az utóbbi években jóval kedvezőbbek a bűnügyi statisztikák, a rendőrségnek van még feladata a 90-es és 2000-es évek gyilkosságainak felderítésében.

Egy ilyet sikerült most egy kiterjedt együttműködésnek köszönhetően felderíteni, amiben a veszprémi rendőrök mellett Magyarországról a Bács-Kiskun vármegyei kollégák is segítettek, valamint a román és belga hatóságok is, továbbá az Europol munkatársai.

Dékány Balázs közölte, hogy az 1991-es gyilkosság egyik fő gyanúsítottját Belgiumban tartóztatták le, továbbá a nyomozás során az is kiderült, hogy a két társa közül az egyik azóta elhunyt, a harmadik gyanúsított ellen pedig már nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Dékány Balázs a sajtótájékoztatón, mellette Suszter Tamás, rendőr ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes Dékány Balázs a sajtótájékoztatón, mellette Suszter Tamás, rendőr ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes

A nyomozás részleteiről már Simonyai Ágnes, rendőr alezredes, a Bűnügyi osztály vezetője osztott meg több információt.

Felidézte, hogy 1991. augusztus 26-án egy ismeretlen az éjszaka a paloznaki plébánia ajtaját felfeszítve bejutott az épületbe, az ott alvó lelkészt és egy másik helyiségben alvó idős apácát megkötözte. A szobákat átkutatta, majd a férfit olyan súlyosan bántalmazta, hogy a sérüléseibe belehalt. A nő a támadásban könnyebben sérült. Az elkövető közel egymillió forint értékben lopott el műszaki cikkeket, pénzt és egyéb személyes tárgyakat.

Simonyai Ágnes elmondta, hogy a 90-es évek elején hiába tartott több napon át a helyszínelés, majd több száz tanút hallgattak ki és közel ötszáz nyomösszehasonlítást végeztek el, a megfeszített munka ellenére akkor forró nyomon nem sikerült elfogni a tetteseket. Az évek során azonban több alkalommal felülvizsgálták az eljárást, ebbe a folyamatba pedig újabb nyomozókat és szakértőket vontak be, így biztosították azt, hogy az ügy ne évüljön el.

Simonyai Ágnes, rendőr alezredesSimonyai Ágnes, rendőr alezredes

Egy hasonló esetet dolgoztak fel a Bács-Kiskun vármegyei rendőrök is 2021-ben, akkor felmerült, hogy a két eset között lehet kapcsolat, azonban kiderült, hogy nincs összefüggés, így az ügyet visszaadták a veszprémi nyomozók részére.

Ekkor a veszprémi nyomozók a rendelkezésre álló valamennyi nyomot és bizonyítékot újraértékelték és újabb szakértők vizsgálták meg azokat. Ennek eredményeképpen és egy nemzetközi nyilvántartás segítségével sikerült beazonosítani az elkövetőt, egy 54 éves román származású, de belga állampolgárságú férfit, aki Belgiumban élt akkor.

Ezután felpörögtek az események, újabb tanúkat hallgattak ki, valamint beszerezték azokat az információkat, amik alátámasztották a veszprémi rendőrök gyanúját.

A férfit idén március 13-án nemzetközi elfogatóparancs után a belga rendőrséggel közösen a veszprémi rendőrök fogták el és tartóztatták le Belgiumban, ahol a házkutatásban és a kihallgatásban is együttműködött a két ország hatósága. Azóta a gyanúsítottat visszaszállították Magyarországra, ahol azóta is előzetes letartóztatásban van a jogerős bírósági ítéletre várva.

A rendőrségi nyomozás azonban ekkor sem ért véget, sikerült beazonosítani másik feltételezett elkövetőket is, akik közül hamar kiderült, hogy az egyik már elhunyt, egy viszont még életben van, a szintén román származású 56 éves Nae Viorel, aki ellen európai és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, összegezte az eddigi eredményeket Simonyai Ágnes.

A police.hu körözési toplistáján is szerepel a másik feltételezett elkövető, Nae ViorelA police.hu körözési toplistáján is szerepel a másik feltételezett elkövető, Nae Viorel

A sajtótájékoztatón Suszter Tamás, rendőr ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes a nyomozás sikerességében aláhúzta a határokon átnyúló együttműködés jelentőségét.

Kiemelte az Europol segítségét a nyomozásban, ami az Európai Unión belül az egyik legfontosabb színtere a rendőri együttműködéseknek. Ennek a része az, hogy a tagállamok hozzáférhetnek egymás bűnügyi nyilvántartásaihoz, így tudták a veszprémi rendőrök is ellenőrizni az általuk feltárt nyomokat, aminek során 2022-ben találtak olyan egyezést, ami segített beazonosítani az azóta elfogott férfit. Hozzátette, hogy a román hatósággal többször tartottak határtalálkozót, valamint műveleti találkozót Bukarestben, így sikerült azonosítani a további elkövetőket is, mondta el Suszter Tamás, aki köszönetet mondott még a nyomozás segítésében az ügyészségnek, akik európai nyomozási határozatok kibocsátásával segítették a felderítés előremozdítását.

vehir.hu
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.