Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház

2024. október 8. 13:28
Hétfő délután került sor az ünnepélyes átadásra; azt eszközt a kórház gyermekosztályának alapítványa, az Emberkék Alapítvány adományozta az intézménynek, mely sikeresen pályázott a Pro Filii Alapítványhoz forrásért.

Az Emberkék Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Unger Vivien gyermekgyógyász szakorvosjelölt részletesen is beszámolt a 15 millió forint értékű eszköz tudnivalóiról. Az alapítvány, mely huszonkilenc éve jött létre, azt a küldetést tűzte ki magának, hogy a Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályán kezelt és gondozott beteg gyermekek gyógyítását elősegítse, javítva ezzel a kórházi körülményeket, megkönnyítve a krónikus betegek életét.

Az alapítás óta számos nélkülözhetetlen diagnosztikai eszközt adományoztak, az utóbbi években karácsonyi ajándékozással egészítették ki portfóliójukat. Az alapítvány kizárólag adományokból és támogatásokból működik, fizetett alkalmazottak nincsenek, így minden forint a gyerekeknek hasznosul.

Tavaly év májusában új vezetés vette át az alapítvány irányítását, ekkor fogalmazódott meg célként a tevékenységeik fellendítése. Ezáltal sikerülhetett, hogy szűk egy év alatt beszerzésre került egy gyermek video kolonoszkóp, melyhez a szükséges, közel 14.427.200 forintból 4. 660. 530 forintot az Emberkék Alapítvány közösségi események, számos jótékonysági süti-vásár, célzott adományok, az adó 1%-a és a ProFilii Alapítvány 9.766.670 forintos hozzájárulásával gyűlt össze.

Dr. M. Tóth Melinda gyermek-gasztroenterológus, aki munkája során alkalmazni fogja az új eszközt, elmondta, elsősorban a bélbeteg gyerekeket vizsgálják a kolonoszkóppal; a gyulladásos bélbetegségek gyakorisága jelentősen nőtt az elmúlt években. A vármegyében egyedül a Csolnoky Kórházban végeznek gyermekeknek kolonoszkópos vizsgálatot, a szóban forgó eszköz lehetőséget ad, hogy kisebb gyermekeket is vizsgálhassanak vele, ami óriási segítség, hiszen eddig a fővárosban kellett elvégezni a legkisebbeken a vizsgálatot.

Czinkotay Frigyes, a kórház főigazgatója is megköszönte az Emberkék Alapítvány nagylelkű támogatását, és mindenkinek, aki adománnyal hozzájárult az alapítvány vállalásához. Folytatta, hálás a ProFilii Alapítványnak, amely kiegészítette az összeget, így lehetőség nyílt az eszköz megvásárlására.

Szabó Eszter
Vámosi Patrik
további cikkek
Energiaügyi Minisztérium: jelentősen javult a levegő minősége levegőminőség Energiaügyi Minisztérium: jelentősen javult a levegő minősége A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az utóbbi években jelentősen csökkent a levegőben a szálló por (PM10) mennyisége Magyarországon. A HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. adatai szerint az értékek az egész országban megfelelnek a vonatkozó uniós követelményeknek - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) vasárnap az MTI-vel. 2024. október 13. 12:59 A rendszeres szűrővizsgálat a legjobb eszköz a mellrák elleni harcban A rendszeres szűrővizsgálat a legjobb eszköz a mellrák elleni harcban Idén is megszervezték Veszprémet a hagyományos mellrák elleni prevenciós sétát a kórháztól a Kossuth utcáig. 2024. október 12. 21:07 Színpadon a koraszülésről, de nem csak az érintetteknek színház Színpadon a koraszülésről, de nem csak az érintetteknek A PADON – apa születik című színházi előadás november 20-án lesz látható az Agórában. A darab fókuszában a koraszülés van, de korántsem csak érintetteknek szól az előadás, hanem mindenkinek, akinek nehézség volt az életében, és valaha megfogalmazódott benne a „hogyan tovább?” kérdése. A történet, mely valós mélyinterjúkból íródott, három apa szemüvegén keresztül bontakozik ki. 2024. október 8. 22:03 A magyar nők töredéke jár rendszeresen emlőszűrésre egészség A magyar nők töredéke jár rendszeresen emlőszűrésre A 35 évesnél idősebb magyar nők 44 százaléka még sosem járt emlőszűrésen, a fiatalabb nők körében ez az arány 80 százalék - derült ki az Affidea Magyarország megbízásából készített országos, reprezentatív kutatásból, amelyet a magánegészségügyi szolgáltató kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön közölt. 2024. október 3. 15:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.