Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kiderült: csőtörés miatt kellett lezárni a tihanyi szabadstrandot

ma 13:59 // Forrás: Hírbalaton
Heteken át ömlött a szennyvíz a Balatonba – mondta a Balaton Fejlesztési Tanács ülésén dr. Vasas Gábor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatója.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, augusztus végén le kellett zárni a somosi szabadstrandot Tihanyban az elszaporodott koli-baktériumok miatt. Azóta kiderült, mi okozta a fertőzést.

A Balaton Fejlesztési Tanács üléséről tudósító Hírbalaton információi szerint a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) szennyvíz főnyomó csöve sérült meg a volt MÚOSZ üdülő melletti ingatlanon, ahol a Kastélyszálló is található. Az illetékesek és érintettek valószínűsíthetően azért nem vették észre jó ideig, mert bekerített, zárt ingatlanról van szó, ami tudomásunk szerint évek óta csak megőrzés alatt áll. Az ügyben a megoldást keresők által többször is megkeresett DRV pedig nem észlelte a rendszerében a nyomáscsökkenést, illetve nem tudta lokalizálni a hibát.

„A Balatonba jutó szennyvíz forrását a napokban sikerült feltárni és megszüntetni, de végleges megnyugvást a következő hetek vízminta-elemzéseinek eredménye hozhat az ügyben” – közölte dr. Vasas Gábor az ülésen a hírlap beszámolója szerint. Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a klímaváltozás és a víz melegedése miatt a jövőben fokozottan oda kell figyelni a vízminőségre. „Egészen más, amikor a szennyvíz vagy akár bármilyen más szennyeződés egy 30-35 fokos vízbe kerül bele, mint amikor a 18-23 fokos vízbe” – hangsúlyozta az intézményvezető.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.