Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A dél-koreai Han Kang az idei irodalmi Nobel-díjas

2024. október 10. 13:26 // Forrás: Fotó: wisdo.me / wikimedia
A svéd akadémia indoklása szerint Han Kang intenzív költői prózájával szembefordul a történelmi traumákkal és feltárja az emberi élet törékenységét.

Az akadémia közleményében azt írják: Han Kang életművében szembenéz a történelmi traumákkal és íratlan szabályokkal, és minden munkájában feltárja az emberi élet törékenységét. Különlegesen tudatosan érzékeli a kapcsolódásokat a test és a lélek, az élő és a halott között, és költői, kísélretező stílusával megújította a kortárs prózát.

Han Kang 1970-ben született a dél-koreai Gwangjuban, családjával kilencéves korában költözött Szöulba. Irodalmi közegből érkezik, apja elismert regényíró. Az írás mellett a zenének és művészeteknek szentelte magát, melyek irodalmi munkáiban is nyomot hagynak. Pályafutása 1993-ban kezdődött, amikor először jelentek meg versei az Irodalom és Társadalom folyóiratban. Prózai debütálása 1995-ben történt meg, amikor kiadták novelláskötetét, amit aztán még számos további követett, mind regények, mind rövidebb történetek. Az igazi áttörést 2007-ben megjelent regénye, a Növényevő jelentette, melynek története azt mutatja be, milyen erőszakos következményekbe torkollik az, hogy főhőse, Yeong-hye nem a megszokott étkezési normákat követi.

Aki szeretne magyar nyelven olvasni a frissen Nobel-díjjal jutalmazott szerzőtől, megteheti: két munkáját is lefordították és kiadták hazánkban. 2007-es regénye, a Növényevő tíz év késéssel érkezett meg hozzánk, a Jelenkor gondozásában 2017-ben jelent meg. Nemes teremtmények című, 2014-es munkájára már kevesebbet kellett várni: 2018-ban adta ki szintén a Jelenkor.

vehir.hu
további cikkek
Daron Acemoglu, Simon Johnson és James Robinson kapta közösen a közgazdasági Nobel-emlékdíjat közélet Daron Acemoglu, Simon Johnson és James Robinson kapta közösen a közgazdasági Nobel-emlékdíjat Az intézmények kialakulásának és a jólétre gyakorolt hatásának tanulmányozásáért Daron Acemoglu, Simon Johnson és James Robinson kapta idén a közgazdaságtudományi Nobel-emlékdíjat a Svéd Tudományos Akadémiától, amely hétfőn jelentette be döntését Stockholmban. 2024. október 14. 13:32 A Nihon Hidankyo nyerte a Nobel-békedíjat közélet A Nihon Hidankyo nyerte a Nobel-békedíjat A Nihon Hidankyo  nevű japán szervezet nyerte az idei Nobel-békedíjat a világ nukleáris fegyvereinek leszereléséért tett erőfeszítéséért és azért, mert személyes történeteken keresztül emlékezteti a világot arra, hogy soha többé ne vessenek be nukleáris fegyvereket – közölte a Norvég Nobel Bizottság. 2024. október 11. 12:50 Nemcsak testépítői, hanem Nobel-díjat is lehet szerezni fehérjékkel tudomány Nemcsak testépítői, hanem Nobel-díjat is lehet szerezni fehérjékkel Odaítélték a kémiai Nobel-díjat, amit felerészben David Baker kapott fehérje-tervezésért, felerészben pedig Demis Hassabis és John M. Jumper a fehérje-szerkezetek előrejelzéséért. 2024. október 9. 12:38 Mesterséges neurális hálózatok kutatói kapták a fizikai Nobel-díjat tudomány Mesterséges neurális hálózatok kutatói kapták a fizikai Nobel-díjat John J. Hopfield és Geoffrey E. Hinton a mesterséges neurális hálókkal történő gépi tanulást elősegítő alaputatásukért kapták meg a rangos tudományos elismerést – jelentették be kedden.  2024. október 8. 12:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.