Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Alkotó közösség, ami formálta Veszprémet

ma 16:05
A Veszprém Megyei Tanácsi Tervező Vállalat negyven évét bemutató tablókiállítás nyílt pénteken a Tegulariumban, ahol péntekenként előadásokkal idézik fel a vállalat munkásságát.

Az 1960 és 2000 között működött vállalat működése máig érezteti a hatását: a tervezők által megálmodott épületetek meghatározói elemei a veszprémi városképnek, nap mint nap használjuk őket, sétálunk el mellettük. A cégnél számos szakterület hozzáértő szakemberei dolgoztak, a statikától a villamos tervezésen át a belsőépítészetig, hogy csak néhányat említsünk. Az egykori csapat tagjai közül sokan eljöttek pénteken a kiállítás megnyitójára és az azt követő előadásra, sokan közülük a mai napig tartják a kapcsolatot, míg mások rég nem látott kedves ismerősként köszöntötték egymást.

A kiállítás megnyitását az az egykori kolléga vállalta, akinek a legnagyobb tapasztalata lehet a beszédekben: a vállalat egykori zöldfelület tervezője, Brányi Mária alpolgármesterként tizennégy éven át gyakori résztvevője volt különféle tárlatok kapunyitásának.

Brányi elmondta: a programsorozat ötletéről tavaly beszélgettek először Sulyok Balázs városi főépítésszel, mert azt érezték, hogy a magyar közéletben nem kap kellő figyelmet az alkotó műszaki értelmiség, pedig volt olyan időszak a történelemben, amikor nagyobb megbecsülés övezte őket. Felidézte: amikor a nyolcvanas években a vállalathoz került, ott egy komplex alkotó közösség fogadta, a csapat kezei közül magas színvonalú szakmai munkák kerültek ki.

“Ebben a közösségben tanultam meg a szakmát alkalmazni, és kiváló emberi kapcsolatokkal is gazdagodtam. A régi kollégákkal örömmel találkozunk és kérjük egymás segítségét, amikor kamatoztatható az együtt megszerzett tudás” – mondta Brányi Mária.

Az egykori megyei tervező vállalat zöldfelület tervezője hozzátette: a társaságnál az inspiráló közeg és optimális műszaki háttér is adott volt a nagyon jó minőségű tervek elkészítéséhez. Kiemelte Ruttkay Gyula szerepét, akinek munkássága nem csak Veszprémen hagyott komoly nyomot, de gondolkodásmódja a mai napig meghatározó aktív kollégái számára.

Ruttkay egyébkent maga is jelen volt, olyannyira, hogy a kiállításmegnyitót követő előadást ő tartotta a belváros megújításáról. A programsorozat péntekenként folytatódik: október 18-án 16 órától Weber János beszélget majd a Tervezővállalat hőskoráról, 25-én ugyanekkor pedig Halász István vezet beszélgetést az átmeneti évekről ugyanitt, a Tegulariumban. A kiállítás is eddig a hétvégéig tekinthető meg.

Hamarosan azonban visszatérhet a tervező közösség: az év végén a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával újabb kiállítást és programsorozatot terveznek.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Tavalyhoz képest 14 százalékkal több külföldi vendég jött nyáron Magyarországra turizmus Tavalyhoz képest 14 százalékkal több külföldi vendég jött nyáron Magyarországra A nyári hónapokban több mint 3 millió külföldi vendég érkezett Magyarországra, 14 százalékkal több a tavalyi azonos időszakhoz képest - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) leányvállalata, a Visit Hungary Zrt. pénteken az MTI-vel. ma 12:17 Elkészült a felújítás, újra járnak a vonatok Veszprém és Győr között közélet Elkészült a felújítás, újra járnak a vonatok Veszprém és Győr között Elkészült a nyár eleje óta tartó felújítás, október 10-étől kezdődően ismét teljes vonalon járnak a vonatok Veszprém és Győr között – közölte Váczi Viktor, a Máv Zrt. szóvivője.  tegnap 13:52 A csoportmunkát támogatja az új terem a Gyulaffy iskolában közélet A csoportmunkát támogatja az új terem a Gyulaffy iskolában Tanulásmódszertani termet avattak a Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában. ma 12:55 A virágok a város utcáin olyanok, mint a kavicsok a mozaikban fenntarthatóság A virágok a város utcáin olyanok, mint a kavicsok a mozaikban Városi mértékben nem a leglátványosabb zöldfejlesztés az, ami most történt meg a Kiskőrösi utcai ABC előtti téren, de annál fontosabb társadalmi üzenetet hordoz magában. Ha még több ilyen kis kezdeményezés ér révbe Veszprémben, akkor az elültetett virágok, mint a kavicsok a mozaikban, egy sokkal színesebb és fenntarthatóbb városképet adnak ki, vallja Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója. tegnap 21:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.