Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Melyik sávban is vagyunk? / ─ kapaszkodósávból a leállóba? ─

2008. május 30. 18:18
Kapaszkodósávból a leállósávba címmel tartott sajtótájékoztatót ma délelőtt Veszprémben az MSZP. A párt képviseletében Katanics Sándor országgyűlési és önkormányzati képviselő számolt be pártja álláspontjáról.
 

Lesz-e végre valódi összefogás a két nagy politikai tömörülés között? ─ kérdezte bevezetőjében a politikus, majd utalt arra, hogy az elmúlt időszakban élénk vitát folytatott arról a két oldal, hogy Veszprém, fejlődését tekintve lassítósávban van, vagy éppen kapaszkodósávban, ahogy azt a fideszes többség állítja (a kapaszkodósáv a mi fogalmaink szerint ─ tette hozzá ─ azt jelenti, hogy azt lassú gépjárművek számára építik, s ez nem túl biztató).

A kialakult helyzetben arra kell rákérdezni folytatta Katanics Sándor, hogy nem leállósávok épülnek-e az útfejlesztések esetében. Majd így folytatta: napvilágra került az elmúlt napok során egy zárt ülésről több olyan fontos információ, melyek Orbán Viktor állításait tükrözik. Nagyon pontos információkat kaptunk arról, hogy a Fidesz esetleges hatalomra kerülése esetén mire számíthatunk. Ezek eléggé egyértelműen szólnak arról, hogy azok a fejlesztések, amelyeket most tervezünk, azokat ők készülnek leállítani, ilyen módon ezrek, tízezrek munkalehetőségét ideiglenesen megszüntetve. Ennél is fájóbb talán, hogy a nyugdíjak befagyasztására készülnek. A politikus hozzátette, hogy Orbán Viktor maga sem cáfolta ezen állításait, sőt: nyilatkozataival megerősítette, hogy vannak ilyen elképzelései. Éppen ezért szeretném a sajtótájékoztatón keresztül is a veszprémi fideszes képviselőket arra kérni ─ nyomatékosította Katanics Sándor, hogy hagyjanak fel a felelőtlen magatartásukkal, ne arra törekedjenek, hogy amikor mi jól körülhatárolt módon fejlesztéseket hirdetünk, akkor ők ezeket keveselljék, több forrást követeljenek, s hozakodjanak elő olyan ötletekkel, amelyek nem feltétlenül átgondoltak, hanem ténylegesen az összefogást segítsék. Beszéljük meg azt, hogyan tudunk gyorsan élni európai uniós forrásokkal, és minden választópolgárnak az örömére ezeket a fejlesztéseket elvégezni. Aggasztónak tartom Orbán Viktor szavait, mert ha tényleg leállítják a beruházásokat, az Veszprémet is súlyosan fogja érinteni. Nemcsak a 8-as út sorsáról lesz akkor szó, hogy megtorpan a fejlesztése, megállhat a sávszélesítés, megállhat a 11.5 tonnás megerősítés, amit viszonylag rövid időn belül meg tudunk valósítani, hanem Veszprémben is számos problémát okozhat ennek a programnak a leállítása: iskolák, óvodák nem újulhatnak meg, illetve veszélybe kerülhet a „Kolostorok és kertek a veszprémi vár tövében” elnevezésű projekt is. A pólus programról már nem is beszélve. Éppen ezért örülnénk annak, hogyha nemcsak a szavak szintjén, hanem ténylegesen az összefogásban munkálkodnánk, s a fideszes képviselők segítenének meggyőzni Orbán Viktort, hogy álljon el ezektől az elképzeléseitől, s ne hozza újra lehetetlen helyzetbe a nyugdíjasokat. 1998-2000 között a számításaink szerint körülbelül százmilliárd forinttal kevesebbet juttattak a nyugdíjasoknak. Ha most újra megtörténik a nyugdíjak befagyasztása, akkor nem 19 ezer forintokat vesznek el a nyugdíjasoktól, mint annak idején, hanem körülbelül 26 ezer forintot személyenként.

Befejezésül Katanics Sándor kifejezte reményét: van esély az összefogásra. Egy új és erős Magyarország éppen azokkal a fejlesztésekkel jöhet létre, amiket Orbán Viktor éppen leállítani akar.

Zatkalik András
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.