Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Jól sikerült műfaji balansz az idei év

2010. július 31. 6:18
Kováts Péter szívesen látna több klasszikus koncertet a Veszprémi Ünnepi Játékokon, de tisztában van ennek korlátaival.

– Mekkora szerepe van a Veszprémi Ünnepi Játékoknak a város életében? – kérdezem Kováts Pétert, a Mendelssohn Kamarazenekar vezetőjét.

– Ha körbenézünk a világban, már szinte nincs olyan falu, város, ahol ne lenne valamilyen fesztivál. Természetesen Veszprémnek is szüksége van egy olyan rendezvényre, ami idegenforgalmi szempontból is jelentős. Nem csak a veszprémieknek szól, kell, hogy legyen közönség vonzó képessége. Olyan fesztivált érdemes finanszírozni, amitől elvárható, hogy más településekről, a fővárosból, sőt, külföldről is vonzzon vendégeket. A Veszprémi Ünnepi Játékok ilyen szempontból is nagyon jó elképzelés, amiben nagyban közre játszik a helyszín, a műsorpolitika, valamint a megrendezés módja.


Kováts Péter

– Szakmai szemmel nézve milyen a fesztivál zenei felhozatala?

– Klasszikus zenét játszom, számomra az a legkedvesebb, így szívesen hallgatnék több ilyen műfajú koncertet, de érthető ennek hiánya, anyagilag nehezen állna meg a saját lábán. Egyébként mindig van konzultációs lehetőségem a programokkal kapcsolatban, de a végső döntés a rendezőé, neki kell vállalnia kockázatot, hogy a meghívott előadókra megfelelő érdeklődés legyen. Abszolút el tudom fogadni, hogy a dzsessz felé, illetve a populárisabb irányba ment el a fesztivál zenei világa. Mindig vannak olyan meghívottak, akik a nemzetközi élvonalból valók, és ez így jól működik. Idén egyébként nagyon jól sikerült balanszírozni a különböző műfajok között.

– Nem csak külső szemlélője a rendezvénynek, színpadjára is felléphetett.

– A Mendelssohn Kamarazenekarral a második Játékokon koncerteztünk Bobby McFerrinnel karöltve. Sokfelé, rengeteg fesztiválon komoly világnagyságokkal volt már alkalmunk játszani, ilyen szempontból nem volt különbség. Rövid próbalehetőség, helyszíni próba és már jön is a hangverseny. Mindig érdekes dolog mással játszani, de a nagy szólistákkal rendszerint minden simulékonyan, egyetértésben történik, így volt ez Veszprémben is.

- A világsztárok idén nem csak a színpadon szerepelnek…

– Ha már ide jönnek a műfaj nagyjai, igyekszünk közelebb hozni őket a veszprémi zenész diákokhoz is. Kísérő rendezvényként ilyenkor zajlik az Aurer Nyári Akadémia a Dohnányi Zeneművészeti Szakközépiskolában. Több mint 60 diákunk közreműködésével nagyszerű szimfonikus zenekar formálódott, ilyenkor új koncertműsort tanulunk be, amit egy ünnepi koncert alkalmával adunk elő a várban. Amíg itt vannak a gyerekek, fontos számunkra, hogy olyan élményben részesüljenek, ami új lendületet ad nekik, táplálkozni tudnak majd belőle. Ennek a jegyében határoztuk el Mészáros Zoltánnal – az Ünnepi Játékok igazgatójával – közösen, hogy meghívunk egy-egy szólistát a középiskolába. Itt volt Snétberger Ferenc kiváló gitárművész, a diákjaink a „fellegekben jártak” a boldogságtól, de ellátogatott hozzánk a világ első számú jazz zongoristája, Chick Corea is, egy tematikus délutánon zenélt együtt a gyerekekkel.

– Változtatna valamit a lebonyolításon?

– Örömmel venném, ha több napig tartana, esetleg több részből, különböző műfajokból álló sorozattá alakulna a fesztivál, de mint minden, ez is pénzkérdés. Nem hiszem, hogy erre lesz valaha is lehetőség.

– Milyen koncertekre látogat el idén?

– Mindegyiken részt veszek, minden előadást szívesen meghallgatok.

Cseh Zoltán

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.