Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Színházi előadást mutattak be a veszprémi fogvatartottak

2024. október 16. 15:18
Kedd délután volt a Jóra való buzgóság című előadás bemutatója, melyet a szabadságvesztésüket a veszprémi bv. intézetben töltő fogvatartottak mutattak be. A darabot Várnagy Andrea, Liszt Ferenc-díjas zongoraművésznő szakmai irányításával állították színpadra, és a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság színháztermében mutatták be.

Elsőként Muraközy Erzsébet bv. őrnagy, a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet vezető reintegrációs tisztje üdvözölte a megjelenteket, majd a köszöntés után Kovács Mihály bv. ezredest, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Fogvatartási Ügyek Szolgálatának vezetőjét szólította színpadra.

Az ezredes ismertette, az előadás a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsához „A szervezeti reformok és a művészetterápia kibontakozása” címmel benyújtott és támogatást nyert pályázat „Hét erény – erények a modern művészetben” című projektelemének részeként született. Fontosnak véli, hogy a fogvatartottak a művészi érték létrehozása mellett a jóra törekszenek, közösséget építenek, és saját maguknak is sikerélményt szereznek.

Az előző előadás a Jóra való restség, ezúttal a Jóra való buzgóság nyűgözte le a közönséget. A humoros darab körülbelül egyórás, és rendkívül szórakoztató. A játszók igazi átéléssel hozták a karaktereket, látszott, rengeteg munka van abban, hogy színpadra állították a történetet, s hogy értették, miről adnak elő.

A darab egyik főszereplője, Galyas Martin elmondta, nagyon jól érezte magát a próbákon, és az előadás is jó élmény volt számára. Bár hozzátette, amikor a színpadra lépett, már erősen izgult, de jó érzés volt, hogy kiszakadhattak a zárt közegükből, s ilyen módon szabadnak érezhették magukat. Martin már az előző előadásban is benne szeretett volna lenni, arról végül lekésett, de örül, hogy a szóban forgó összejött.

Elmondta, szeretne részt venni minden olyan közösségépítő projektben, ami izgalmas tevékenységekkel jár, legutóbb például modellkedett, képeit pedig kiállították. A próbafolyamatról úgy fogalmazott, nagyon jó hangulatban teltek, nem voltak súrlódások. Az eredetileg ipari alpinistaként dolgozó Martin elmondta, a szövegtanulás nem jelentett gondot számára, de azért olykor improvizáltak, hogy még élőbbnek hasson a szöveg.

A bemutató után Várnagy Andrea is felszólalt, aki megköszönte mindenkinek a munkáját. Úgy véli, a kulturális élménnyel sikerült hidat képezni az emberek között, és ami látható volt: jót akartak tenni, örömet akartak okozni.

Szabó Eszter
Vámosi Patrik
további cikkek
Ausztriáig is elértek a szálak a Balaton-part egyik legnagyobb megoldott kerékpárlopási ügyében kék fény Ausztriáig is elértek a szálak a Balaton-part egyik legnagyobb megoldott kerékpárlopási ügyében Idén április 11-én egy bejelentéssel kezdődött az ügy, amikor egy balatonfűzfői nyaraló tárolójából elloptak két kerékpárt. Ezt aztán több másik feljelentés is követett a rendőrségre, hogy társasházak tárolójából a lakat levágása után kerékpárokat lovasítottak meg. A balatonalmádi nyomozók munkája sikerrel járt, egy egész kerékpártolvaj-hálózatot sikerült felszámolniuk. 2024. október 13. 13:03 Harminchárom éve elkövetett gyilkosságot oldottak meg a Veszprém vármegyei rendőrök kék fény Harminchárom éve elkövetett gyilkosságot oldottak meg a Veszprém vármegyei rendőrök 1991. augusztus 26-án éjszaka ismeretlenek betörtek a paloznaki parókiára, ahol Csontos Gyula plébánost úgy bántalmazták, hogy ő belehalt sérüléseibe, Balázsi Anna apáca pedig maradandó sérüléseket szenvedett. Sokáig úgy tűnt, hogy a tettesek megúszhatják tettüket, a rendőrség viszont időről időre elővette a bűnügy aktáját, most pedig egy nemzetközi összefogásnak köszönhetően sikerült elfogni az egyik tettest. 2024. október 7. 16:00 'Velünk több lehetsz' - hirdeti a rendőrség látványos toborzóvideójában rendőrség 'Velünk több lehetsz' - hirdeti a rendőrség látványos toborzóvideójában Veszprém vármegye legszebb részein forgatták a jeleneteket a rendőrség legújabb toborzókampányának videójához. A felhívás fő üzenete, hogy rendőrként valaki nem munkát, hanem hivatást választ, amivel együtt közösséget is kap maga mellé és személyesen is több lehet. 2024. augusztus 5. 9:40 Közel háromszáz biciklit loptak el, lebuktak Közel háromszáz biciklit loptak el, lebuktak Az eset részleteiről hétfő délután a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon sajtótájékoztató keretében számolt be Suszter Tamás r. ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes és Kovács Zoltán rendőr alezredes, a Balatonalmádi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője.   2024. május 14. 20:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.