Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Izgalmas pillanatok szülés előtt és után

tegnap 9:03

Amikor valaki a terhesség első jeleit tapasztalja magán, és még a teszt is igazolja azt, többféle érzelem jelenik meg egyszerre. Egyrészt majd kiugrik a bőréből egy nő ilyenkor, másrészt azért előjönnek a kétségek is. 

Valóban terhes vagyok-e? Tudok-e elég jól vigyázni a pocakomban növekvő kicsire? Nem esik-e baja odabent? Aztán a szülés után mi lesz? Mikor fordul át, és végre mikor ül? Ilyen és hasonló kérdések merülnek fel, melyekre jó, ha vannak adekvát válaszok. 

Szerencsére ma már sok forrásból gyűjthetünk információkat, de győződjünk meg arról, hogy azok szakmailag hitelesek és megbízhatók-e! Ha például a fenti kérdések nálunk is felmerülnek, sokat segíthet a Ministudio blogja. 

De kezdjük a legelején! Terhesség korai jelei: akár egy könyvcím is lehetne, pedig leginkább egy olyan gondolat, ami minden babavárásnál előjön, és nem árt tisztában lenni vele.

Első tünetek

Amikor késik, majd el is marad a menstruációnk, akkor az akár terhességre is utalhat. Ezt fogja majd mutatni az is, amikor a teszten két csík jelenik meg. De nézzük, mi jelzi még azt, hogy babát várunk!

  • A reggeli rosszullétek, hányingerek gyakoribbá válnak. 
  • Vannak ételek, amelyeket nagyon kívánunk terhesen, másokat elutasítunk. 
  • Ugyanakkor a rendszeres és szinte állandó fáradtság is jellemzője az első trimeszternek.
  • A hormonális változások miatt az első időszakban állandó mellfeszülést érezhetünk, akár fájdalmas is lehet. Ilyenkor a testünk már felkészül a szoptatásra. 
  • A testhőmérsékletünk is magasabb lesz, és a pulzusunk is több lehet a megszokottnál. Ugyanakkor az is jellegzetes tünet, hogy egyik pillanatban még örülünk valaminek, a másikban pedig már sírunk miatta. 
  • Gyakori a székrekedés és a puffadás.
  • Hüvelyi panaszok is megjelenhetnek. Ha erős, a megszokottól nagyon eltérő váladékozást tapasztalunk, forduljunk nőgyógyászhoz!

Konzultáljunk szakorvossal!

A fenti tünetek nem feltétlenül csak terhességre utalhatnak, még néha a teszt is tévedhet. Kifejezetten fontos, hogy ha ezeket tapasztaljuk, keressük fel a nőgyógyászunkat, aki egyértelműen megállapítja a várandósság tényét.

Szülést követően

Kicsit utazzunk előre az időben, körülbelül a szülést követő 5. hónaphoz. Mikor ül a baba? Ez a kérdés foglalkoztatja ilyenkor leginkább a szülőket. Általában ebben az időszakban indulnak el az első mozdulatok a felülés irányába, de 8-9 hónapos is lesz a kicsi, mire önállóan ülni tud majd. 

A 10. hónap lesz az a kor, amikor már teljes stabilitásról beszélhetünk. Ugyanis ekkorra erősödnek meg annyira a törzsizmok, lesz olyan az egyensúly és a koordináció, hogy nem kell támaszkodnia.

Mindig tartsuk szem előtt, hogy minden kisbaba fejlődése egyedi, ezért semmit nem szabad erőltetni! Segíteni lehet, de magától is el fog jönni a pillanat. Igaz ez a terhességre is. Ne általánosítsunk, inkább élvezzük a babavárás, majd a kicsi növekedésének örömteli napjait!
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.