Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Keleti és fűszeres – Khaled

2010. augusztus 1. 6:05 // Forrás: Csapody Kinga
Laza, könnyed, dallamos, és mégis valami egzotikus – igazi vasárnapi feltöltődést kínál a Khaled koncert.

Az egész heti zenei utazgatás után eltelve különböző élményekkel és ízekkel még mire is vágyhat az ember? Talán, zárásképp, valami olyanra, ami nem túl nehéz, nem fekszi meg a gyomrunkat, de úgy működik, mint a Madeleine-keksz.

Mondjuk, vegyünk alapul egy kis arab népzenét, szórjunk hozzá egy kis nyugatról importált popot, szúrjunk bele itt-ott egy kis reggae-t és néhol karibi motívumokat, majd az egészet hintsük meg dzsesszel. Ha ezután a zenei étlapon keresnéd, úgy hívják rai.

Ha ráharapunk erre a keleties ízvilágra, és jobban figyelünk, kiderül, hogy a töltelék sem hagyható figyelmen kívül, társadalmilag érzékeny témák bújnak meg az ezeregyéjszakás, mesés köntös alatt. S aki idén ezt felszolgálja Veszprémben, az Ünnepi Játékok utolsó estéjén, nem más, mint a rai királyának tartott Khaled.

Khaled francia zenész, aki Algériában született ötven évvel ezelőtt, Hadj Brahim Kaheled néven, s autodidakta módon tanult meg gitározni és harmonikázni, amit tizennégy éves korától, amikor első zenekarát megalapította, mai napig fejleszt és gyakorol. A’80-as években egyre több egyediséget csempészett a hagyományos rai hangzásba. Mivel számainak témájával s a nyugati elektromos hangszereket, popot és rockot vegyítő zenével egyre inkább meghódította a fiatalabb generációt is, az iszlám fundamentalisták neki szóló fenyegetései annyira gyakorivá és komollyá váltak, hogy Algériából 1986-ban Párizsba költözött.

Az 1992-es Khaled című album és a Didi című szám  hozta meg számára az igazi áttörést, s ismertséget, mintegy hétmillió példány fogyott az albumból világszerte. Izgalmasabbnál izgalmasabb kísérletezések következtek, például a funk és rock elemeket vegyítette az egyiptomi szimfonikusokkal (N’ssi N’ssi című album), vagy a reggae világával való fúzió, amiből legtöbbet játszott száma, az Aicha született. A közönség elismerésén kívül a szakmáét jelzi, hogy 2005-ben a BBC Radio három világzenei díját kapta meg, s azóta több mint 46 millió eladott albumnál tart, valamint számos gyémánt, platina és aranylemeznél, s ami számára talán a legnagyobb elismerés: ő jegyzi a legtöbb eladott arab lemez rekordját is. Dél-Afrikában a foci VB nyitóünnepélyén az egész világnak énekelte Didi című számát, most nekünk fogja.

Bostonból indult a Veszprémi Ünnepi Játékok „audio-kirándulása”, s végül az arab világba érkezik Khaled tavaly megjelent, Liberté című lemezének berber és ősi arab hagyományokat megidéző hangulata segítségével. Hagyjuk, hadd repítsen ez a varázsszőnyeg, és kóstoljuk meg, hogy mit főz ki nekünk augusztus 2-án 20 órától a műfaj királya.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.