Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. október 26. Dömötör
Veszprém
12°C
2024. október 26. Dömötör
Veszprém
12°C

Ovádi Péter: 1956 ma is az egyik mértéke a nagybetűs Szabadságnak

2024. október 23. 12:02
„Egy nemzet csak szabadságban él igazán, a szabadságot pedig egy nemzet tagjaként tudjuk igazán megélni” – mondta Ovádi Péter, országgyűlési képviselő Hajmáskéren, ahol már kedden elkezdődtek az 1956-os programok. A képviselő ünnepi beszéde mellett a helyi általános iskola diákjai is felléptek a helyi művelődési házban.

Október 23., habár minden évben ugyanarról a történelmi eseményről emlékezünk meg, a jelenkor szempontjából mindig tartogat valamilyen új üzenetet. A mostani viharos világpolitikai helyzetben leginkább azt, hogy a szabadság eszméje és egy nemzethez való tartozás olyan értékek, amelyek együtt értelmezhetők igazán és egymást teljesítik be.

Erről Ovádi Péter beszélt kedden délután a hajmáskéri művelődési házban, a település hagyományos október 23-ai ünnepségén.

A képviselő beszédében megjegyezte: Hajmáskér katonai múltjával ikonikus helyen szerepel a magyar települések közt, az a pillanat pedig sokaknak örökre megmarad az emlékezetében, amikor a rendszerváltáskor itt szállt fel a vonatra az utolsó orosz katona, majd a politikai és társadalmi átrendeződéssel végre beköszöntsön Magyarország történelmében a több évtizede várt függetlenség és önrendelkezés.

Az, amiért az 56-os hősök is küzdöttek, és aminek a vágyát a forradalom leverése sem tiporta el.

„Az 1956-os magyar forradalom ma is az egyik mértéke a nagybetűs szabadságnak. Az emberek szabadságának. Azon emberek szabadságának, akik magukat nem csak egyénként, de nemzetként határozták meg, akiknek a bátorságát éppen az adta, hogy közösségként élték meg egymást, hazának élték meg az országukat” – fogalmazott Ovádi Péter.

Az ünnepségen ezután a Vadgesztenye népdalkör és a helyi általános iskola diákjai adtak ünnepi műsort, majd a jelenlévők megkoszorúzták a hősök tiszteletére emelt emlékművet Hajmáskéren.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Sulyok Tamás: ma egy szuverén és független Magyarország ünnepel 1956 Sulyok Tamás: ma egy szuverén és független Magyarország ünnepel Ma egy szuverén és független Magyarország, egy büszke és szabad nép ünnepel - hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök szerdán, az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából rendezett díszünnepségen a Müpában. 2024. október 23. 19:39 Kahler: 1956 a jog forradalma is volt október 23 Kahler: 1956 a jog forradalma is volt Az október 23-ai ünnepi programok zárásaként szerdán kora este a Megyeház téri Brusznyai-szobornál tartották a központi ünnepséget Veszprémben. A megemlékező beszédet ezúttal nem valamelyik politikai vezető tartotta, hanem Kahler Frigyes jogtörténész, aki kiemelte: a forradalmat egyik oldalról fegyverekkel, másikról pedig a jog és az erkölcs eszközeivel vívták, Brusznyai Árpád pedig az utóbbit képviselte. 2024. október 23. 19:43 Elbuktak, mégis hősök lettek… közélet Elbuktak, mégis hősök lettek… Kettős nemzeti ünnepünk napján az első rendezvénynek a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság biztosított helyszínt, melyen Koós Csaba a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások szervezete (SZORAKÉSZ) felügyelő bizottságának elnöke, a Somogy Vármegyei Közgyűlés képviselője mondott beszédet. 2024. október 23. 13:34 Orbán Viktor: 1956 tanulsága, hogy csak Magyarországért és a magyar szabadságért szabad harcolnunk 1956 Orbán Viktor: 1956 tanulsága, hogy csak Magyarországért és a magyar szabadságért szabad harcolnunk A magyar szabadságszerető és szabadságharcos nép, a magyarokat még soha egyetlen megszállónak sem sikerült betörni vagy megszelídíteni - mondta a miniszterelnök szerdán Budapesten, a Millenáris Parkban.  2024. október 23. 13:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.