Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. október 26. Dömötör
Veszprém
12°C
2024. október 26. Dömötör
Veszprém
12°C

Apró trikolor jelzi, hol nyugszanak a veszprémi 56-os hősök

2024. október 23. 14:22
Veszprém három temetőjében nemzeti színű szalaggal jelölték meg azokat a sírokat, ahol olyan veszprémiek nyugszanak, akik a 1956-os forradalom idején aktív szerepet vállaltak a magyar szabadságért való küzdelemben.

Veszprémben régi hagyomány, hogy az Alsóvárosi temetőben október 23-án az 56-os civil szervezetek piros-fehér-zöld szalaggal jelölik meg azokat a sírokat, ahol tudvalévő, hogy forradalmi hősök fekszenek.

Az önkormányzat Kulturális csoportja idén még inkább felkarolta ezt a hagyományt és a Dózsavárosi, valamint a Vámosi úti temetőben is felkeresték ezeknek az elhunytaknak a sírjait, hogy ugyanilyen módon jelezzék, a magyar szabadságért küzdő hős fekszik az adott parcellában.

A kezdeményezés nem titkolt célja, hogy azok, akik nemcsak az előre megszervezett ünnepeken szeretnek leróni kegyeletüket, ezt maguk is megtehessék egy temetői séta keretében – október 23-án vagy akár a forradalom többi emléknapjain is.

A három temetőben összesen huszonhárom ilyen sír van, ugyanakkor, ahogy az önkormányzatnál portálunknak elmondták, a tervek közt szerepel, hogy a lakosság segítségét kérve tovább bővítsék azt az adatbázist, ami az elhunyt veszprémi 56-os hősök neveit és sírhelyét tartalmazza.

A közelgő Halottak Napja és Mindenszentek alkalmából, - mint minden évben - idén is nagy forgalom várható a temetőkben, Kovács Judit csoportvezető és munkatársai pdig remélik, hogy korábbinál is nagyobb figyelmet kapnak azok sírjai, akik sokat tettek a magyar szabadságért.

vehir.hu
további cikkek
Kahler: 1956 a jog forradalma is volt október 23 Kahler: 1956 a jog forradalma is volt Az október 23-ai ünnepi programok zárásaként szerdán kora este a Megyeház téri Brusznyai-szobornál tartották a központi ünnepséget Veszprémben. A megemlékező beszédet ezúttal nem valamelyik politikai vezető tartotta, hanem Kahler Frigyes jogtörténész, aki kiemelte: a forradalmat egyik oldalról fegyverekkel, másikról pedig a jog és az erkölcs eszközeivel vívták, Brusznyai Árpád pedig az utóbbit képviselte. 2024. október 23. 19:43 Ovádi Péter: 1956 ma is az egyik mértéke a nagybetűs Szabadságnak 1956 Ovádi Péter: 1956 ma is az egyik mértéke a nagybetűs Szabadságnak „Egy nemzet csak szabadságban él igazán, a szabadságot pedig egy nemzet tagjaként tudjuk igazán megélni” – mondta Ovádi Péter, országgyűlési képviselő Hajmáskéren, ahol már kedden elkezdődtek az 1956-os programok. A képviselő ünnepi beszéde mellett a helyi általános iskola diákjai is felléptek a helyi művelődési házban. 2024. október 23. 12:02 Félhomályban ragyogott Brusznyai és az 56-os hősök dicsősége Félhomályban ragyogott Brusznyai és az 56-os hősök dicsősége Az országos központi ünnep után hétfő este szűkebb körben, de így is számos veszprémi részvételével megkoszorúzták Brusznyai Árpád emlékművét a Megyeháza téren. Az eseményről képriportunkban tudósítunk. 2023. október 24. 11:37 Orbán Viktor Veszprémben: 1956 végül 1990-ben győzött nemzeti ünnep Orbán Viktor Veszprémben: 1956 végül 1990-ben győzött Orbán Viktor miniszterelnök mellett Ovádi Péter, Porga Gyula és Navracsics Tibor is felszólalt a központi veszprémi ünnepségen október 23. alkalmából. A kormányfő beszédében több olyan dologra is rávilágított a forradalom kapcsán, amelyekről eddig nem esett szó. 2023. október 23. 17:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.